Kukuruz 2025

Nemam baš običaj da kasnim sa setvom kukuruza.Obično ga sejem početkom aprila a ako vreme dozvoljava već i krajem marta.Ove godine se tako namestilo zbog nekih kiša koje nisu dozvoljavale i hladnijeg vremena tako da se malo kasnilo.Mada ispade da je tako bolje ove godine.

Neki utisci za ovu godinu. Otkako radimo poljoprivredu nije bila teza. Prosjek sam uspio izvuci 3t/ha. Cak su "luke" izdale ove godine. Sve sam posijao pionir. Imam nekih 17 ha kasnog sjetva kraj juna. Tu ocekujem prinos oko 6-8 t/ha ali problem je ogromna steta od crva. 50% klipova ima trulezi na sebi.

Koliko smo bili tuzni sa psenicom (jecam fini rodio), godinu smo izvukli sa dooobrim prinosom kukuruza. Na nekih 2.6-2.8ha, bilo je nesto manje od 2 vagona zrna. Kise nije dugo bilo, ali izgleda blaze noći su mu pomogle dosta. Nije bilo tropskih noći a izgleda bilo rose. Biće smešno kada se kaze ovako ali mi nismo imali ovakav prinos ni kada su "normalne i dobre godine bile".

Kad je kukuruz loš klip je mali,e onda on nema težinu da padne na dole ni veličinu da otvori komušinu,i naravno od spuštanja vlage nema vajde...

Nazad
Vrh