Kukuruz 2025

Seme ostalo od prošle godine, p0217 i p0164.
Setva 18 april
5c42506e275987b32bfc7275ddc43f75.jpg
c70e646d3bfe8a33b8a3b5b0915a9818.jpg

Adengo odrađen posle setve i više nije ulaženo u njivu.
Ovaj kukuruz je pre 5-6 dana bio visine do kolena. Znači za tih 5-6dana sa temperaturama 30 i kusur stepeni izrastao je metar u visinu. Mestima mi je preko glave.

Dkc 5182 isti dan posejan, ista agrotehnika samo što je greškom posejan na 14,5cm razmaka.
Poprilično je niži rastom, i počeo da odbacuje donje listove
264197afc9640f767d8a2a4f2ebbd903.jpg

0e4918e58a44729a85245803b80464fe.jpg
ovaj ce za par dana da prestigne i pajdasev.njegov sad kad gledam slike je mal naspram ovog s obzirom da sejan mesec i vise dana pre vaseg

najviši kukuruzi koje sam uzgojio su bili sijani oni postrni iza ječma...
kod kasnije sjetve kad nastupi faza izduživanja stabljike to biva većinom kad je toplije vrijeme i veće temperature, kukuruz brzo napreduje, troši više N-a i hrane, skraćuje se vrijeme trajanja svake faze...rezultira tanjom ali višom stabljikom, i sa višljim položajem klipa...jednostavno duži dani = duži internodiji pa imaš i veći ne baš poželjan 'efekt sjene' i takav kukuruz prije fasuje u toplotnim udarima..nesrazmjeran podzemni i nadzemni rast biljke..(kod kasne sjetve zapravo bi trebalo 'dodati još N-a'...)

najviši kukuruzi koje sam uzgojio su bili sijani oni postrni iza ječma...
kod kasnije sjetve kad nastupi faza izduživanja stabljike to biva većinom kad je toplije vrijeme i veće temperature, kukuruz brzo napreduje, troši više N-a i hrane, skraćuje se vrijeme trajanja svake faze...rezultira tanjom ali višom stabljikom, i sa višljim položajem klipa...jednostavno duži dani = duži internodiji pa imaš i veći ne baš poželjan 'efekt sjene' i takav kukuruz prije fasuje u toplotnim udarima..nesrazmjeran podzemni i nadzemni rast biljke..(kod kasne sjetve zapravo bi trebalo 'dodati još N-a'...)
Svaka čast, kod nas postrni kukuruzi obično ne budu višlji od kolena.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ja sam pre nekoliko godina imao na jednoj parceli kukuruze koji su napredovali nenormalno,izrasli u vedro nebo.
I na kraju razocarenje,rod ispod proseka...
E sad sta se tu odigralo, ja neznam

2012te Kermes izrastao preko 3 metra u visinu ali u vreme oprašivanja bilo nenormalno toplo i ostao sav jalov. Negde je radio tarup a negde smo skidali celih 200kg po kj.
Sećam se da je setva te 2012te počela ponedeljka drugog aprila, zbog toplog vremena.
2017te setva 27mart u suvu zemlju, bilo 25 stepeni. Posle pala jedna kiša i nicanje bilo 100%. I gle čuda opet veoma toplo u oprašivanju.
MAS56 se sejao i bio visok i zelen jako dugo. Rezultat= 500kg zrna na 3kj.
Tako da mante me filozofija o izduživanju i ostalih gluposti, samo kiša i umereno toplo za vreme oprašivanja.....

Poslednja izmena:
Samo kisa i samo kisa i samo kisa kad treba. Dzabe sve do sad sto je palo. Mogao je Dunav da se izlije nije vredelo nista kad je sad realno + 45.
Ako do kraja juna ne padne nista, a verovatno da ni nece, kukuruzi su gotovi, osim tamo gde su podzemne vode izuzetno visoke. Do 1.07. na ovoj zegi kukuruzi na nekim peskovima ce se ousiti.
Nikakva zimska vlaga mu nece pomoci, ako u julu ne padne bar 50 l.

Samo kisa i samo kisa i samo kisa kad treba. Dzabe sve do sad sto je palo. Mogao je Dunav da se izlije nije vredelo nista kad je sad realno + 45.
Ako do kraja juna ne padne nista, a verovatno da ni nece, kukuruzi su gotovi, osim tamo gde su podzemne vode izuzetno visoke. Do 1.07. na ovoj zegi kukuruzi na nekim peskovima ce se ousiti.
Ne slažem se sa tobom. Svakako mu treba kiše, ali daleko da će biti gotov do kraja juna.
Tek sad je dobio lepu modro-zelenu boju odkako je pošteno ugrejalo. Do pre par dana je bio bledunjav, žut i skoro da nije rastao.
Samo da se on nama lepo opraši.....

Nisi me mozda razumeo. Ne kazem ja da ce sav kukuruz do kraja juna izgoreti. Ja kazem da ce se to desiti na peskovitim zemljistima i tamo gde su jake slatine. Na ostalim zemljistima ce se batrgati, nije da nece.
Ali cemu se mi mozemo nadati kad smo bukvalno iz leda presli u saharu. 3 nedelje je gotovo stojao osakacen od leda. Sad kad je krenuo da se oporavlja uvrce lisce od 9 ujutru. Sok za sokom.

Ti kolega malo preterujes sa tim da ne treba zimske vlage. Dacu ti jedan primer sad. Pre nekih 20-tak godina kao klinac pecali smo po nekim rupama na pocetku atara gde se ranije pekla cigla. Pred prolece te rupe su bile toliko pune da je voda izlazila iz njih, a rupe su nekih 10m dubine. U tom delu atara uvek je bilo a i generalno kod nas uvek je bilo kukuruza, u susnoj godini kao sto je 2012-2013-2015 imali smo od 3-4t kukuruza. 2017-te 1800kg/kj. Od 2017 te rupe su prazne, i sad svako leto kukuruz jako brzo pukne cim ugreje sunce. Znaci da nema podzemnih voda. Svakako da treba kise u toku leta bez toga biljka ne moze, ali to je povrsinska vlaga, koju biljka popije a deo ispari. Kada bi imali visok nivo podzemnih voda, jedna kisa u toku leta bila bi dovoljna za solidan prinos kukuruza. U ostalom kod nas se uvek govorilo da kukuruz ostane na jednoj zili do Svetog Ilije, ako pokisne tada bice nekog prinosa! Malo je i u nama problem sto bi hteli svake godine 5t po jutru! Leto 52(ili53) deda stric je bio u Beceju u vojsci, Tisu je prelazio peske! Kakva je onda to bila susa??

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Ti kolega malo preterujes sa tim da ne treba zimske vlage. Dacu ti jedan primer sad. Pre nekih 20-tak godina kao klinac pecali smo po nekim rupama na pocetku atara gde se ranije pekla cigla. Pred prolece te rupe su bile toliko pune da je voda izlazila iz njih, a rupe su nekih 10m dubine. U tom delu atara uvek je bilo a i generalno kod nas uvek je bilo kukuruza, u susnoj godini kao sto je 2012-2013-2015 imali smo od 3-4t kukuruza. 2017-te 1800kg/kj. Od 2017 te rupe su prazne, i sad svako leto kukuruz jako brzo pukne cim ugreje sunce. Znaci da nema podzemnih voda. Svakako da treba kise u toku leta bez toga biljka ne moze, ali to je povrsinska vlaga, koju biljka popije a deo ispari. Kada bi imali visok nivo podzemnih voda, jedna kisa u toku leta bila bi dovoljna za solidan prinos kukuruza. U ostalom kod nas se uvek govorilo da kukuruz ostane na jednoj zili do Svetog Ilije, ako pokisne tada bice nekog prinosa! Malo je i u nama problem sto bi hteli svake godine 5t po jutru! Leto 52(ili53) deda stric je bio u Beceju u vojsci, Tisu je prelazio peske! Kakva je onda to bila susa??

To za sušu 1952-53 mogu i ja da potvrdim,jer mi je pokojna baba 100 puta tu godinu spomenula...i rečenica 'ne znate vi šta je suša'...Bukvalno nije bilo vode ni stoka da se napoji.Kako su to izgurali 'kaže' ni sama ne zna...

Kolege do čega bi moglo biti ovo?

Od kamena levo Blason duo hibrid nova arenda dobio samo 120 kg ureje predsetvu, predusev suncokret u parlogu.

Od kamena desno Pionir 9944 moja zemlja, dobio ujesen 130kg/kj 6:24:12 tu po brdu voženo brzinu niže( poduplano djubrivo), i isto 120 kj ureje, i prethodnih desetinu godina svake godine zaorano ujesen djubrivo, predusev suncokret.

Kod mene uz breg kukuruz žut, a na novoj arendi koja godinama nije videla djubrivo zelen modar jedar, gde grešim ?

20250605-200558.jpg

20250605-200743.jpg

20250605-200735.jpg

Poslednja izmena:
hahaha 52/53 poredjenje sa 2025tom godinom

al je vama dobro rodjaci :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Samo paralela od strane kolege koja je po mom skromnom mišljenju skroz na mestu,jer se može pročitati gomila komentara na forumu kako su suše počele poslednjih 10-15 godina.Klimatske promene jesu evidentne,ali ekstrema je uvek bilo,u manjoj ili većoj meri.Pozdrav.

Samo paralela od strane kolege koja je po mom skromnom mišljenju skroz na mestu,jer se može pročitati gomila komentara na forumu kako su suše počele poslednjih 10-15 godina.Klimatske promene jesu evidentne,ali ekstrema je uvek bilo,u manjoj ili većoj meri.Pozdrav.
kod nas se 52 godine smrzli kukuruzi

eno mi baba u sobi 96 godina(29to godiste)--ziva hvala bogu i dalje tako da znam vrlo dobro

porediti tada vreme,prinos,ulaganja i sam zivot sa sadasnjim vremenom je van svake pameti

pozz

Svaka je tacna
To se narocito odrazilo kod soje
Od kada nema vode u tim jamuracama nema ni roda soje.
Pomaze samo dobar redosled padavina kise u toku godine .
Zadnjih godina biju visoke temperature ,nema ni dobre oplodnje.

Nazad
Vrh