Kukuruz 2025

E jbg mene je i pajdas izvuko par godina kad sam bio u problemu sa finansijama ima i drugih semenski kuca osim pionira i dkc ako budu brezobrazni i nagruvaju cene nisam ja narkoman da moram ja sam sremac a kod nas se kaze e sad necu ni kako ja hocu

E jbg mene je i pajdas izvuko par godina kad sam bio u problemu sa finansijama ima i drugih semenski kuca osim pionira i dkc ako budu brezobrazni i nagruvaju cene nisam ja narkoman da moram ja sam sremac a kod nas se kaze e sad necu ni kako ja hocu
tako je!osobno smo prekrizili sa dkcom i pionirom.posebno sa ovima iz dkca.neki dan su me opet zvali za pokuse za sledecu godinu.reko moze, cim javno objavite rezultate ogleda s moje njive za 2023 i 2024 pa nek ljudi vide kako smo prosli a ne samo birati pokuse i te objaviti.znam za 2024 za 4 pokusa tu u okolici mene plus moj koji nije stavljen u rezultate pokusa jer su prinosi sramotni. birala se samo mjesta sa 7+tona.radimo dosta a i usluzno i neki domaci hibridi jedni pored drugih su ih zadnjih godina potuklli opasno a cenovno seme puno jeftinije.ko i dalje seje dkc i pionir taj verovatno jos neje imao pravu susu koja vec traje 3 i vise godina.
mi cemo na pola povrsine kulak, tomasov, a ostatak bc415,kasmir, hipolito.prosle i ove godine kulak i tomasov, na istoj njivi debelo bolji od pionira i dkc4933,5092,5016.domaci bili oko 6t/ha a dkc neje presao 2t a pionir 2,5t

Tomasov je odličan po prinosu i otpuštanju vlage ali ima manu što izraste nebu pod oblake, klip visoko postavljen i ako dune neki jači vetar patos mu ne gine.Kulak je njemu sličan ali zna da bude dosta buđavog zrna pa tu nastaje problem.
Kod mene je Tomasov redovno ušivao P9911 ali sam ga izbacio zbog gore navedenog.

А јеси размишљао о шпрајцовању или да га као парадајз вежеш уз притку? 🤔

Nema od toga ništa ako mislim da ne osvanem u jutarnjem dnevniku kao tragično nastradao od strane ukućana. 😱

Kod nas ko god posejao krajem marta,prošli su solidno,sve što je sejano početkom aprila podbacio momački.Ja sejem čim vreme dozvoli,dali će to biti 20.mart,30.mart,ili 10.april to će se znati kad dodje vreme.Od mrazeva -3,-4 ne plašim se ni malo.Više puta sam imao kukuruz posejan i uhvati mraz i na kraju nije mu bilo ništa.
Da li si video njive ove jeseni sa samoniklim kukuruzom i gde ih je uhvatio mraz i temperatura -2?? Pobeleli i zavrsili karijeru.

Niste primetili da se klima malo promenila? Nikada u životu nisam skidao kukuruz u avgustu sa 13 odsto vlage do ove godine ne bi ni verovao da mi je neko pričao da je to moguće kod nas. Spreman sam da se kladim da mraz u aprilu u našem životu više nećemo videti. Da se nađemo u aprilu pa da pričamo o tome.
Мој пример из ове године 19 април,мраз одвалио кромпир већ изникао и виноград који је већ направио мале гроздове,тако да априлски мраз или снег нису уопште апстракција.

"Kod nas ko god posejao krajem marta,prošli su solidno,sve što je sejano početkom aprila podbacio momački.Ja sejem čim vreme dozvoli,dali će to biti 20.mart,30.mart,ili 10.april to će se znati kad dodje vreme.Od mrazeva -3,-4 ne plašim se ni malo.Više puta sam imao kukuruz posejan i uhvati mraz i na kraju nije mu bilo ništa."
Lepo je član robert86 objasnio situaciju u našim krajevima da se ne ponavljamo previše. Možda je u kod vas Majilovcu stanje sa krompirom i vinogradom tako kako vi kažete ali kod nas je sa kukuruzom sasvim drugačije. Setva krajem marta je davala i do 2t po katastarskom jutru više od one iz sredine i kraja aprila. Majska jedva da je zametnula klipove. Uspeli su da izbegnu mraz ali izbegli su i oplodnju zrna zbog nezapamćene vrućine. Ne verujem da će se klima ubuduće mnogo menjati mogu biti samo još veće suše i jači toplotni talasi. Pitanje da li mi uopšte još uvek možemo da se bavimo jarim usevima ili nam preostaju samo ozimi. Ova godina će dati definitivan odgovor.

Poslednja izmena:
E zanimljivo. Razlog je vjerovatno sto je samonikli niknuo sa povrsine. Kod kukuruza sijanog na normalnu dubinu tacka porasta,tzv srce , je do petog lista ispod zemlje . Kod ovog ne .
tako je! ja sam ove godine mislio raditi i na lakšoj zemlji ogled gruber-plug u pšenici nakon kukuruzišta ali zbog previse pucanja vijaka na pola sam prekinuo...i ostavio sve za zimsku brazdu tj plug pa ce tu ici soja u proljece.
kad sam dosao orati, bas se je zelenila njiva, posebno ovo sto sam pogruberisao....bilo je dotad vec par dobrih mrazeva, ove na nediranom kukurzistu je mraz potamanio, od 3 do 7 listova dok ove na gruberisanom su dobili di god koji malo po vrhovima lista....i prijašnjih godina sam znao imati takva iskustva sa samoniklim i mrazom tako da me odavno ne sekira sjetva u 3mj...vise bih se sekirao oko one u 5mj :)

Malo štiva za laku noć:

4fa6c9fe4e5c5ad9776eef6e08bb9530.jpg
d2026857a6d2731510e0ad6d3c0519e0.jpg

Nazad
Vrh