Kukuruz 2025

Niste primetili da se klima malo promenila? Nikada u životu nisam skidao kukuruz u avgustu sa 13 odsto vlage do ove godine ne bi ni verovao da mi je neko pričao da je to moguće kod nas. Spreman sam da se kladim da mraz u aprilu u našem životu više nećemo videti. Da se nađemo u aprilu pa da pričamo o tome.

Niste primetili da se klima malo promenila? Nikada u životu nisam skidao kukuruz u avgustu sa 13 odsto vlage do ove godine ne bi ni verovao da mi je neko pričao da je to moguće kod nas. Spreman sam da se kladim da mraz u aprilu u našem životu više nećemo videti. Da se nađemo u aprilu pa da pričamo o tome.
Bolje krajem marta,da vidimo kako ide setva.

Mraz je zeznuta stvar i veliki rizik. Mogu da budu klimatske promjene , da mart bude topal ko april nekad, april ko maj , moze da bude i suvo , i rano vrucine , al bez obzira moze da uleti jedan mraz iznenada , pa opet toplo . Kukuruz nemoze totalno da krepa , ako je mraz do 5og lista , al sijan tako rano ,ako se pogodi toplo , 5ti list moze biti vec krajem aprila , a tu zna mraz da zvekne

Čini mi se da ne znate kakvo je stanje sa prolećnim i letnjim temperaturama i padavinama u Južnoj Bačkoj. Mi smo jedna od najvrelijih i najsušnijih regija Evrope dok je prosečno zagrevanje u Srbiji za dva stepena veće u odnosu na evropski prosek. Počnite setvu kada god hoćete nemam nameru da vas ubeđujem pošto ne znam uslove kod vas. Ono što mogu da vidim kada preko leta prolazim južnijim krajevima Srbije ispod Save je da kukuruz izgleda mnogo bolje nego kod nas. Kukuruz je u mom kraju dugo na ivici isplativosti a poslednja šansa koju mu dajem je rana setva.

Naravno da ti (nam) niko nece verovati i svi misle da samo, kako to ovi najposteniji vole da kazu, kukamo.
2024. nece biti izuzetak, to je ono najgire, vec pravilo i jedna od boljih gidina. To je sad toliko izvesno i ocigledno da ne treba biti puno pametan i zakljuciti.
Ocita je kontrola vremena i svako ko odbija da to prihvati samo ce se teze prilagoditi novim uslivima.

Sve isto jedino što ja planiram da krenem u setvu treća dekada marta.
Malo je rano zbog nekih mogucih mrazeva, ali ne mora da znaci.
Ja sam rekao pocetkom Aprila ali svakako imacu u vidu koje su temperature i kakve ce biti u narednih 10-15 dana od datuma planiranja.
Ako ne prdnu u lonac sa prognozama a to cesto im se desava.

Planiram slicnu povrsinu pod kukuruzom kao i ove godine, generalno sve kulture idem slicne povrsine.
Najvise ce ici Pionir i nesto DKC i KWS. Jos nisam odlucio konacno za hibride ali verovatno P0710, P0217 i neki novi za probu, od DKCa ako nadjem 5075 posto je ove godine rasprodat rano nisu ga povukli na vreme u okolini i od KWSa Kasmir . Setva na 21cm blizu reke a ostalo na 22,4cm. Ove godine sam probao nesto i na 24cm na istim njivama i bas nisam video neku razliku na istoj njivi u odnosu na ovaj gusci.

Kod nas ko god posejao krajem marta,prošli su solidno,sve što je sejano početkom aprila podbacio momački.Ja sejem čim vreme dozvoli,dali će to biti 20.mart,30.mart,ili 10.april to će se znati kad dodje vreme.Od mrazeva -3,-4 ne plašim se ni malo.Više puta sam imao kukuruz posejan i uhvati mraz i na kraju nije mu bilo ništa.

Nazad
Vrh