Kukuruz 2024

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Elektricni coban se najbolje pokazao. Na top se naviknu, i dolaze opet..

Bio sam večeras da vidim njive, bolje da nisam. Mislim da su kukuruzi izgubili bitku sa vrćinom. Izgoreli su do klipa, bar 10% klipova se prevrnulo na dole, još toliko je nakrivljeno pa će i oni visiti za dan dva. Gornja trećina klipa je sa atrofiranim zrnima, ostatak nije nalio dovoljno, biće šušljav klip. Da je toplotni talas zakasnio 2-3 nedelje kukuruzi bi dali jako lep rod, ovako će biti jako loše. Za dogodine povećavam razmak između zrna na 24 (sad je na 22,5). Ne interesuje me više visok prinos, već samo da ne bude totalno pucanje, takva su vremena došla...

Vi muku mučite zbog vrućine i suše, a ja od crvenila. Moj kukuruz nije ni jednog momenta patio od suše, bilo je i kiše i ja sam 3 puta zaljevao kpk, prije nekoliko dana sistem je radio 22h, dobio je vode ja mislim metar u dubini. Ali crvenilo će sve to negirati, sa koliko posto ostaje da se vidi. Dobio je đubriva što još nisam čuo da je neko toliko ikad bacio, imao je izgled i potencijal za prinos možda i do 20 t/ ha, ali priroda je drugačije odlučila, a bojim se i za sledeće godine.

IMG-1322.jpg
IMG-1323.jpg

Sa leva na desno prvi je pajdas drugi donzuan pa p9911 nasumično ubrani
Solidan klip ali ako ne padne bar 10-15l ostaće jako sitno zrno
IMG-1324.jpg

Kod nas pade dobra kisa veceras, nekih 40 min bas je padala. Kod nas kukuruzi nisi izgorili, ali kako sam ovih dana obilazio njive, klip me nije nesto odusevio. Duzina nekih 20cm. E sad ovaj novi Pionir 9610 skroz me razocarao, 14 redova zrna, dok 9911 20 redova.

Urbanix i Pionir P0164.

A ne znam baš za ovaj fen, čujem da se na Pioniru i Jarošu kukuruzi još drže? Valda je i njima bio fen... Pre bih rekao malo manje kiše (a sad se svaka litra pokazala), i malo slabije čuvanje vlage nego u drugim delovima atara. Ne vršu Razlevi nedelju dana ranije od ostatka atara slučajno...

Juče bio u jednom daljem delu atara koji ne obilazim često, kukuruz se osušio skoro do klipa ali klipovi još stoje uspravno pogledao i okolne parcele ista situacija, a 3-4 km dalje u istom delu atara isto kukuruz imam kao u najboljim godinama nema lista koji se osušio, a sve potpuno isto radjeno isti predusev kao ona prva parcela, što zašto i kako uopšte mi jasno nije ....

Poslednja izmena:
Juče bio u jednom daljem delu atara koji ne obilazim često, kukuruz se osušio skoro do klipa ali klipovi još stoje uspravno pogledao i okolne parcele ista situacija, a 3-4 km dalje u istom delu atara isto kukuruz imam kao u najboljim godinama nema lista koji se osušio, a sve potpuno isto radjeno isti predusev kao ona prva parcela, što zašto i kako uopšte mi jasno nije ....
Tip zemljišta mng znaci i kod nas isto tako imam u nekim delovima gde nije ni jedan list izgoreo a negde do klipa izgorelo i sve to u krugu od 6-7km vazdušnom linijom

Divlje svinje su pocele da rade..
Uhh kako kod mene nece zeznu ih kuga pa ih nema vise inace sam lovac zato to kazem, proverena stvar monosan sto java doza oprskaj oko kukuruza obilazega sto posto to ti je provereno jer do pre dve godine smo imali bas puno svinja negde mi lovci cekamo q gde oprskaju sa monosan ne dolaze

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Ima tu prisutno crvenila kukuruza, druga slika pokazuje list, a i kao da klip malo pokazuje malo smežurano zrno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh