Darko Dren
Član
Kad se najedeš šunke pa napiješ vina, onda je lako.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Znas li mozda koji je prosecan PH zemljista ?@milan11 Od gnojiva je išlo nekih 400kg 15-15-15, 350kg Uree, i 350kg KAN-a u kultivaciji po hektaru. Dobro sjeme, gust sklop, korova ne smije biti. Ukupan trošak sa uslugom branja i prijevoza je nešto preko 1100e po hektaru, za to je ove godine bilo potrebno nešto manje od 8t kukuruza, znači preko 5 tona je bila čista zarada. Najbitnije je dugoročno ulaganje u zemlju, plodored, podrivanje, zelena gnojidba, kalcizacija... Tako se stvara tlo koje trpi kojekakve ekstremne uvjete, nije to ništa novo ni revolucionarno ali rijetko tko tako radi.
@Gogi023 kažem ja da Gestapo radi svoje
@Petar84 uopće nije cilj podjebavanje. Sad svi očekuju neko saučešće, a pola krivice je na samim ljudima.
Pa i ja trpim sušu 3 sezone, kad nije suša onda je poplava, radim na malim parcelama, troškovi obrade mi visoki, imam problema s divljači, nitko me ne žali niti očekujem to.
@Boderlica slažem se s tobom.
Zemlji je svejedno dal ju gazi traktor od 10 ili 100 tisuća eura, bitno je da je adekvatan za ono što se od njega očekuje. Kod nas se sve uložilo u mehanizaciju, a ništa u zemlju, i sad opet opća kuknjava.
S korovima je isto. Kod mene prosjek veličine parcela je nekih 0.3ha ili pola jutra jer su tako nekad grofovi dijelili zemlju, rijetko šta se otad okrupnilo.
I svugdje se ostavljaju međe, a te su u pravilu zarasle u korov od 3 metra. Tu propadnu dva reda usjeva sa svake strane, pa sad ti računaj koliko se tu izgubi. I još na uvratinama bude isto. Ja sam jedina budala koja to cijelo ljeto kosi, prska i održava, i tu opet dobijem ono što drugima fali.
А јеси радио анализу земљишта или одокативно бацаш вештак?Sve se svodi na isto. Malo ćemo podrgljati po zemlji, posijati tri kukuruza u metar, gnojivo u tragovima, cijelo ljeto prodavati zjake, a najesen se pojaviti s prikolicama.
E tad je kriv Plenković, Vučić, dragi Bog i svi sveci.
Suša je uvijek dobar izgovor, naravno, i samo je kod mene bilo tako, kod susjeda je padalo.
Vidim ja vas, ali to su već prastare priče.
upravo ovo sto coci receNista novo od agrotehnike nisi ponudio sem enormne kolicine djubriva. Kod nas onom ko je bar priblizno toliko bacio, kukuruz je izgoreo zbog nedostatka vode.
ne sprda on nego zajebava i podjebavaAl vas ovaj sprda ko b....e.
Kod nas ga ima jednako kao i prošle godine . Prinosi od 6 tona pa sve do 9300kg na jutru . Dekalb 5110 uvjerljivo najbolji . Imali smo i kashmir ,P9911 , 4391 . Neki dan riješavali drugima bc344 12tona hektar . Drugi znam 100% bez kilograma gnoja 9500kg na ha (redovito bile gnojene stajnjakom) . Naša područja su dobila kiše . Vlage od 14 do 17 . Bilo je parcela gdje smo radili uslužno gdje je jedva bilo 4 tone na jutru . Ovo gdje je preko 9 tona jutru to su naše parcele koje su redovito gnojene stajnjakom . Po analizama je samo preporuka 18tona gnojovke i nešto sitno kalcifikacije . Humus preko 4 . PH 6% . fosfor i kalij preko 50mg/100g (vise ne znamo točne podatke jer sad stave prekk 50 i gotovo ) . Tako da na našem području je dosta kukuruza .
Evo posta kolege iz istog dela Cro.
Plus azot za razgradnju biljnih ostataka od prethodne godine...Citat: "Kukuruz za jednu tonu zrna i biljne mase potroši 28 kg azota, 11 kg fosfora i 31 kg kalijuma po hektaru. To znači da bi za 10 tona zrna trebalo obezbediti 280 kg azota, 110 kg fosfora i 310 kg kalijuma."