@milan11 Od gnojiva je išlo nekih 400kg 15-15-15, 350kg Uree, i 350kg KAN-a u kultivaciji po hektaru. Dobro sjeme, gust sklop, korova ne smije biti. Ukupan trošak sa uslugom branja i prijevoza je nešto preko 1100e po hektaru, za to je ove godine bilo potrebno nešto manje od 8t kukuruza, znači preko 5 tona je bila čista zarada. Najbitnije je dugoročno ulaganje u zemlju, plodored, podrivanje, zelena gnojidba, kalcizacija... Tako se stvara tlo koje trpi kojekakve ekstremne uvjete, nije to ništa novo ni revolucionarno ali rijetko tko tako radi.
@Gogi023 kažem ja da Gestapo radi svoje
@Petar84 uopće nije cilj podjebavanje. Sad svi očekuju neko saučešće, a pola krivice je na samim ljudima.
Pa i ja trpim sušu 3 sezone, kad nije suša onda je poplava, radim na malim parcelama, troškovi obrade mi visoki, imam problema s divljači, nitko me ne žali niti očekujem to.
@Boderlica slažem se s tobom.
Zemlji je svejedno dal ju gazi traktor od 10 ili 100 tisuća eura, bitno je da je adekvatan za ono što se od njega očekuje. Kod nas se sve uložilo u mehanizaciju, a ništa u zemlju, i sad opet opća kuknjava.
S korovima je isto. Kod mene prosjek veličine parcela je nekih 0.3ha ili pola jutra jer su tako nekad grofovi dijelili zemlju, rijetko šta se otad okrupnilo.
I svugdje se ostavljaju međe, a te su u pravilu zarasle u korov od 3 metra. Tu propadnu dva reda usjeva sa svake strane, pa sad ti računaj koliko se tu izgubi. I još na uvratinama bude isto. Ja sam jedina budala koja to cijelo ljeto kosi, prska i održava, i tu opet dobijem ono što drugima fali.