Kukuruz 2024

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gotovo za ovu godinu
P9911 prosjek svega 10t/ha suhog zrna 👋👋✌️✌️
Evo i videa, žurio na poso i nisam ponjeo ni gopro pa sam sfušerio 😮‍💨✌️✌️👋🍺🍺🍻🍻

To za plamenac nisam primijetio a ima logike . Svi ti leptiri biraju naprednije ,vise i tamnije njive. Zato isto vole vendi kod soje ,jer je najtamnija

A kako ti vidis te aflatoksine pa znas da ih izbaci

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока
Kad je kisna godina ili kad je susa kukuruz ima problema , sad je uzrok "plamenac" kako ga ovdje zovu na forumu , crv koji busi klip i zrna dok nisu fizioloski zrela , dolazi do plijesni i kvarenja. Kako su ovdje vec pocele zabrane otkupa mlijeka zbog pojava aflatoksina a uzrok je nov kukuruz za ocekivati je da kod zubana i meksih kukuruza pojava afla toksina , tvrdunci i hibridi koje ne napada nametnik ne bi trebalo da imaju afla toksina.

Ako imas kukuruz i tovis svinje pogledaj onaj sto je manje ostecen i plesniv da vozis kuci za ishranu svinja.

Kad je kisna godina ili kad je susa kukuruz ima problema , sad je uzrok "plamenac" kako ga ovdje zovu na forumu , crv koji busi klip i zrna dok nisu fizioloski zrela , dolazi do plijesni i kvarenja. Kako su ovdje vec pocele zabrane otkupa mlijeka zbog pojava aflatoksina a uzrok je nov kukuruz za ocekivati je da kod zubana i meksih kukuruza pojava afla toksina , tvrdunci i hibridi koje ne napada nametnik ne bi trebalo da imaju afla toksina.

Ako imas kukuruz i tovis svinje pogledaj onaj sto je manje ostecen i plesniv da vozis kuci za ishranu svinja.
To na klipu i među zrnevljem, taj crv je sovica.
Plamenac ide mnogo ranije i ubuši se u tuluzinu, tada se lomi kukuruz. Ako se ubuši u peteljku od klipa tada otpadaju klipovi na dodir kada kukuruz sazri.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Daklem sledi izvještaj.
Danas je veoma teško biti seljak. Vršaj završen. Da podsjetim i za one koji me nisu pratili. Parcela 1.58 ha, kukuruz DKC 4943, sijan na 18 cm a niklo 68000/ ha. Navodnjavan sistemom kpk 5 puta, 4 puta po 12 h i jednom 24 h. Znači moj kukuruz nije znao šta je suša. Belaj je nastupio kada je crvenilo uhvatilo po mojoj procjeni 70 do 80 %. Prinos je 5.25 t/ha uz napomenu da su moje komšije imali 3 i 3.5 t/ha, tako da je navodnjavanje izgubilo bitku sa crvenilom, drugim riječima šah mat.

Da ga je uhvatilo tolko crvenilo nebi imao ni 2.t

Danas urađeno 1,96 ha u nebranjenom delu do Save,DKC 5075,sve predato i prešlo preko vage i naplativo 19700 kg.S tim da smo prosuli jedno 500kg usput,nije dobro bila zatvorena stranica na prikolici.
Trenutno 5075 je jedan od najboljih hibrida koje ima Dkc. Po prinosu u rangu je i 5092 ali teze oslobadja vlagu. Ove godine nije to merodavno sagledati jer i drugi hibridi iz drugih semenskih kuca su sa niskom vlagom zbog ovog prokletog vremena!

dva drugara danas

jedan KWS Kasmir 17m po jutru---vlaga 9.8

drugi dva pionira 9757 i 9300 (pored kanala i dolska zemlja) oko 30m po jutru-vlaga 10.4

Da ga je uhvatilo tolko crvenilo nebi imao ni 2.t

Послато са RMX3263 помоћу Тапаток
dva drugara danas

jedan KWS Kasmir 17m po jutru---vlaga 9.8

drugi dva pionira 9757 i 9300 (pored kanala i dolska zemlja) oko 30m po jutru-vlaga 10.4
Koga crvenilo uhvati tu nema ni zrna

Sad nešto razmiljam. Pa neću ja u zatvor zbog dugova,ja ću u zatvor zbog BARBULE ,će te nadje “dzrndzar “ ne boj se!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh