Kukuruz 2023

Sad se na ogledu vec primeti koji stojicki podnosi susu, a koji polako kopni.
Kod nas je zadnja solidna kisa pala krajem maja. Od tada nista konkretno, po par litara.
Mada klipovi su dosta podjednaki i konacni sud dace vaga.

Nekako najbolje se drzi p0200 pa p0710 i p0217
Ubedljivo najgori je p0725, dok su ostali dosta solidni. Lepo oplodjeni, al za dobar rod im fali bar 30 l da naliju zrno kako treba.
Susa je konstatntna u nasem selu od onog julskog ciklona 2017. kad je palo 114 l. Za sad nas malo izvlaci 120 l kise u maju, al posle toga nema gotovo ni jedna konkretna kisa.
P0725 mi je bio najgori i 2017. u onoj suvotinji kad nije bilo ni 3 t/Ha.

Kukuruz šareno kao i soja…
Al definitivno pionirovi i dekalbovi hibridi su najgore prosli, najvise ih ima pokidanih/prelomitih pri dnu, kod nekih od 60% do cak i 95% prelomitih, za takve nema spasa…

Ima cak situacija di je izmedu dva kashmira bio pionir i pionir sastavljen za pod prelomit dok kashmir koji ga je stitio s obje strane je puno bolje prosao, mozda max 30% prelomitih kashmira…
Pionir i dekalb najlosije podnijeli susne i toplotne udare, osusilo se od 40-70% stabljike pa nije trebalo puno da takve prelomi i sastavi sa zemljom….

Kod mene je najbolje udare vjetra od 200+ km/h podnio BC-ov Pajdas…pa Gloriett pa Kashmir
Mada Pajdas i Gloriet su tu negdje…
(Pajdas mi na jednoj njivi s obe strane strnjak, u sredini kashmir, i Pajdasa duplo vise ima koji stoji a bio je na punom vecem udaru vjetra neko Kashmir u sredini)

Moja procjena realne stete (znaci racunam samo one gdje je stabljika pokidana, iako i ovo sto je poleglo/savilo se bit ce stete tj manjih prinosa 10-20%)
Kukuruz od 30% do 95% (pionir i dekalb zasigurno nijedan nije ispod 60% da nema pokidanih)
Grah 100% steta= ima ga u ataru skoro 100ha, sve mahune su na zemlji zavrsile
Bob 100% steta…
Suncokret 100% steta

Kashmir
e68a879b955ef4c249d0c3425bf4ca05.jpg

Ovaj je svoje zavrsio…
c780661fa2f1f616942a9447350e03c8.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nekako najbolje se drzi p0200 pa p0710 i p0217
Ubedljivo najgori je p0725, dok su ostali dosta solidni. Lepo oplodjeni, al za dobar rod im fali bar 30 l da naliju zrno kako treba.
Susa je konstatntna u nasem selu od onog julskog ciklona 2017. kad je palo 114 l. Za sad nas malo izvlaci 120 l kise u maju, al posle toga nema gotovo ni jedna konkretna kisa.
P0725 mi je bio najgori i 2017. u onoj suvotinji kad nije bilo ni 3 t/Ha.
Kolegi je lane jedino 0725 bio jalov a imao je jedno 8 hibrida sto od pionerra sto od drugih kuca.

Kad gledam ove vase slike kukuruza i suncokreta kako su povaljani tuga me uhvati. Bas mi je krivo zbog vas. Generalno kod mene je bilo vetra ali na srecu nemam ovakvih prizora. Ima gde je granje od sume padalo pa je po neku stabljiku ostetilo. Inace palo je dosta kise i moze jos da pada. U poslednjem momentu je dosla. Bili se podpalili odozdo. Nadam se da ce sad da izguraju malo vece klipove jer zbog ovih temp su totalno bili stali. Sad jos koja kisa da bude i imace mogucnost i da naliju zrno. Valjda ce biti ova god dobra za kukuruz obrzirom da je bila losa za zito. Kazu nikad u jednoj godini nema dobrih prinosa na obe kulture. Videcu na kraju sezone sta je i kako je.

Kod nas nije bilo ni nevremena a ni kise kukuruz jos se drzi e sad dokle ce jer jug sledece nedelje javljaju 40 stepeni nego sta je tu je zao mi je sto kolege izbacuju slike ovog povaljanog mnogo je unisteno ipak suša i nesto ostavi a grad i ovaj vetar uniste sve a ulaze se nadas se prinosima a jedan dan ode sve

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

Nazad
Vrh