Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Posto hektar privatnog zakupa ide kod vas? Dal imate znacajnije stete od divljaci, npr na 100 hektara da pojedu 10 ha i navise (ili da izgaze)Ovdje na sjeveru HR isto ide berba kraju, kod mene bilo gotovo prije dva tjedna, sijan je Pioneer grupe 350 i 400, sklop od 80-85 000/ha, prinos 12t po ha u prosjeku.
Za moje uslove malo, lani u najvećoj suši i bez Uree imao 10t prosjek.
Kišurine odradile svoje, u maju smo imali 21 kišni dan npr. Pa vjetrovi, tuča, feniranje... Ali najviše je uzela zlatica, ovdje godinama nismo imali problema s njom, a sad je uzela najmanje 2t/ha.
Jedino što je bilo dobro je vlaga, kretala se od 17 do 22 posto, takve vlage ja osobno nikad nisam imao.
Sve u svemu, taman da se pokriju troškovi, ali zanimljivo je da bi se čak i uz velike inpute i malu cijenu još i moglo zaraditi, samo da je vrijeme bilo malo naklonjeno.
Zar ovo nije Tucano?
Sad zamisli da placas 530do600 eura ha a da ti se prinosi u zadnje 3 godibe krecu od 6 do 9 tona suhog po ha. A nekima u Srbiji je jos i gore.@fendt515c ja plaćam hektar 200e, ne znam kako drugi.
A štete prije nismo imali, ali unazad par godina i to polako postaje problem.
Usitnjene parcele ne dozvoljavaju skuplju arendu. Gle ima od 0.1ha do 7 ha kod mene sto ja radim. Ja i otac Radimo 165 ha u 105 parcelaEh, da je ovdje toliki zakup, onda bih ja radije dao svoju zemlju u arendu i prst u uho. To su si ljudi sami krivi, a valjda i ima neke računice ako toliko daju.
Koje površine su parcele kod vas?
Ovdje je u prosjeku sve nekih 0.30ha, to jest pola rali ili jutra. Male parcele, zemlja tvrda, podvodna, nije neka sreća.
Ali u zemlju treba i uložiti, posljednje 3 godine su bile dosta povoljne za kukuruz, i dade se izvući dobar prinos, ako se radi na tome. Ne može se baš za sve kriviti sudbina.