За оне који можда нису упућени са употребом сателитских снимака за детекцију, а с обзиром да је овај што је забраном извоза обогаљио ратаре Србије скоро, мада то чини редовно, изјавио још једну глупост у вези са откривањем махинација са субвенцијама путем сателитских снимака, ево пар реченица о томе.
Да, спектралном анализом сателитских снимцима је могуће добити податак о засејаним културама. Наравно истом методом могуће је детектовати и парцеле са пожаром, поплавом па чак и штетом од олује које смо ми имали ове године.
Србија нема сателит за даљинску детекцију, мислим да у власништву нема ни сателите друге потребе и да изнајмљујемо део телекомуникационих или неких других капацитета сателита земаља који их имају.
Значи да би се извршила спектрална анализа терена, потребно је купити сателитске снимке одговарајуће резолуције. Оно што ми је познато а помало сам и стручно везан за ту материју, сателитске снимке високе резолуције, у Србији, набавља једино Републички геодетски завод. Задњи пут је то урађено са стањем за 2021. годину.
Ја верујем да је махинација око субвенција било, лако је предпоставити и где а и ко је то радио. Лако је открити и начин али то сигурно није путем сателитских снимака.
Што се тиче паљења кукурзовиништа, нисам присталица али у години као што је ова ...
У сваком случају сателитским снимцима држава Србија у овом тренутку нема начина да открије паљење на конкретној парцели.
Оно што знам је да се за потребе, пре свега контроле засејаних и пријављених култура, у Мађарској и Румунији сваке године у одређеном периоду врши аерофотоснимање целе територије.
Имам утисак да смо већ деценијама у приличној магли, само је она задњих година знатно гушћа. Нажалост већина наших старих је у поодмаклој фази са катарактом која са маглом изазива готово потпуно слепило...
Од средине осамдесетих сам у пољопривреди као споредној делатности. Не памтим, чак ни у деведесетим када смо били под ембаргом да је однос уложеног и цене производа био овако поражавајући. Ја не мислим да држава треба да одређује цену која је нама прихватљива али смо сведоци да је својим потезима довела аграр у ситуацију чије ће последице бити дугорочне. Чак ни у теми са ценама нико није изнео калкулацију, или барем не потпуну за ову годину. Питам се како ће они који се баве само ратарством, не да живе, него како да преживе.
Не знам, можда и ја имам катаракту...
Извињавам се што сам мало скренуо са основне теме форума.