Kukuruz 2023

Ja prepravio vecinu u klipu obrao sad nekih 30% cu u zrno oko 3 h prinosi prezadovoljan 4 prikolice jednosovinke sa velikim nastavcima klip andromeda ove godine za nijansu bolja od carioce i taman vecinu u klip mi otisla jer cena od 14 din je neisplativa

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

За оне који можда нису упућени са употребом сателитских снимака за детекцију, а с обзиром да је овај што је забраном извоза обогаљио ратаре Србије скоро, мада то чини редовно, изјавио још једну глупост у вези са откривањем махинација са субвенцијама путем сателитских снимака, ево пар реченица о томе.
Да, спектралном анализом сателитских снимцима је могуће добити податак о засејаним културама. Наравно истом методом могуће је детектовати и парцеле са пожаром, поплавом па чак и штетом од олује које смо ми имали ове године.
Србија нема сателит за даљинску детекцију, мислим да у власништву нема ни сателите друге потребе и да изнајмљујемо део телекомуникационих или неких других капацитета сателита земаља који их имају.
Значи да би се извршила спектрална анализа терена, потребно је купити сателитске снимке одговарајуће резолуције. Оно што ми је познато а помало сам и стручно везан за ту материју, сателитске снимке високе резолуције, у Србији, набавља једино Републички геодетски завод. Задњи пут је то урађено са стањем за 2021. годину.
Ја верујем да је махинација око субвенција било, лако је предпоставити и где а и ко је то радио. Лако је открити и начин али то сигурно није путем сателитских снимака.
Што се тиче паљења кукурзовиништа, нисам присталица али у години као што је ова ...
У сваком случају сателитским снимцима држава Србија у овом тренутку нема начина да открије паљење на конкретној парцели.
Оно што знам је да се за потребе, пре свега контроле засејаних и пријављених култура, у Мађарској и Румунији сваке године у одређеном периоду врши аерофотоснимање целе територије.
Имам утисак да смо већ деценијама у приличној магли, само је она задњих година знатно гушћа. Нажалост већина наших старих је у поодмаклој фази са катарактом која са маглом изазива готово потпуно слепило...
Од средине осамдесетих сам у пољопривреди као споредној делатности. Не памтим, чак ни у деведесетим када смо били под ембаргом да је однос уложеног и цене производа био овако поражавајући. Ја не мислим да држава треба да одређује цену која је нама прихватљива али смо сведоци да је својим потезима довела аграр у ситуацију чије ће последице бити дугорочне. Чак ни у теми са ценама нико није изнео калкулацију, или барем не потпуну за ову годину. Питам се како ће они који се баве само ратарством, не да живе, него како да преживе.
Не знам, можда и ја имам катаракту...
Извињавам се што сам мало скренуо са основне теме форума.

Upravo uradili kukuruz(presevan suncokret). Pošto je spremano za suncokret, ujesen je zaorano 100kg np 5-30. I ni gram đubriva više nije dat na tu njivu. Prinos 6t po kj p0217.
Tako da mante se priče kako nemože bez đubriva, pogotovo ovog preskupog što se trenutno nudi....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

После јебендисања са пологом...
IMG-20231006-113553.jpg

Мало одушка на предајном месту😃
IMG-20231006-153308.jpg

Danas zavrsen kukuruz,prosek 4620kg po jutru,nekih 70% je bio polegnut,odakle je nacurelo,nemam pojma,ja nisam ocekivao ovoliko,pozitivno me iznenadio,svaka cast kombajneru,napatio se covek al je pokupio sto se pokupiti moze,a cena? Vise srece drugi put
P.s. Znam koje sorte vise nece u moje njive sigurno,toliko od mene

КВС, Пионир, Синџента, рани ФАО, 300, 400 па и 500 су сви полегли, неки више, неки мање. Једино декалб, ни један њихов хибрид није полегао..Дефинитовно шампион и у приносу, али и по чврстини...ми следеће године сејемо махом 5075 можда, али и неке њихове друге хибриде....Пионир, бај бај, као и КВС и Синџента...

Дефинитивно ко год да је имао декалб тај полего није и још је развалио са приносом....радио сам пријтељу преко 6 тона је имсо по јутру, тукао га лед два пута и прошао два пута ураган и ето родио шампионски...

Moze bez djubriva svakako ali nikako na duge staze.
Ma sta ne moze na duge staze koji je razlog??? 3 godine nemamo kise i baca se a nista nekog roda

Jel se to zna da se vremenske prilike menjaju na bolje sledecih godina ili...???

Em mi pod sanckijama,ima da nas jebu do mile volje

Ja sam na jednoj njivi imao 9889 0217 i dkc5092.. Po 4 lanca od svakog.. Dkc je prvi bio na udaru vetra i nije bilo stete.. Pored njega 217 mozda 5% malo nakrivljeno dok kod 9889 sigurno 40% bilo povanjano.. I prinos je bio za 2 t/ha manji od ova dva koji su bilo isti..

Blason duo na losijoj zemlji (malo peska 🙂) sejan na 24.5 cm 8500 kg/ha. Lexxtour duo na boljoj zemlji 10200 kg/ha, dobio kisu kad treba. Sirak dobro rešen focusom, sve u svemu od ultra hibrida nije lose.

ja drugu godinu ne bacam vestak, samo mikrogranule kad se seje pa ide sa semenom u zemlju,, prosle godine imao 4.5 t na jutro, sad cu videti ove godine kako ce biti,, ali se svake godine kukuruz seje na sojiste. Na ovake cene neznam kako se isplati bacati vestak, jer 200 kg vestaka kosta vise nego tona kukuruza.

Nazad
Vrh