Kukuruz 2023

Ja nemam vise starog kukuruza za stoku pa su skinute dve njive ukupno 2,5ha jedna je Syngenta Minerva a druga pomesani Pioniri 4-5 hibrida fao 300 i 400 sto je preteklo od proslogodisnjeg ogleda. Odokativno oko 16t zrna iz ta 2,5ha. Vlaga juce merena 14,5% sad nisam merio ali moracu da proverim sa kojom vlagom ga ostavljam. Nisam se tu nadao bog zna kakvom prinosu, toliko sam mozda i ocekivao 6 do 7t/ha. Ovo su na losijoj zemlji, tu ga je prilicno pogodio period visokih temperatura i vetra bukvalno je skuvan imao je ozegotine i na zadnjim listovima ispod metlice. Izmedju zadnje lepe kise 29.6 i prve sledece 19.7 palo je 3.7 2l a sutra je nastavilo przenje. Oplodio se lepo i nalio bas krupna zrna, nema krezubih klipova ali su ostali bas kratki a iz sa po 16 redova zrna u proseku obicno ti sitni u losim godinama imaju manji broj redova. Mada verujem da mu je stres pored temp i vetra bio i previse vode sa pocetka juna. Nije lezao u vodi duze vreme ali se zadrzavala pomalo voda dok je padalo, zemlja nije mogla tom brzinom da upije bar sto se videlo sa asfalta.
Imam jos 3ha slicnih tome mozda za nijansu bolje, a ostalo na boljoj zemlji se nadam da ce dati dosta bolji prinos i amortizovati gubitak na ovoj losijoj zemlji. Tese me lepsi klipovi a i izgled biljke u toku vegatacije dok su ovi losiji docekali kisu odbacili su listove skoro do klipa, ovi bolji su jos uvek bili zeleni.

Poslednja izmena:
Завршена и ова сезона кукуруза.

Почело је пре неку недељу, када сам са комшијом брао у клипу једну башту од три четврт ланца засејану 606-цом, јер ми треба шапурина за зиму, али се, игром случаја, силом прилика или како већ да назовеш све то што се догодило непланирано, завршило са укупно два ланца обраних на мојој суседној њиви, од којих пола "Пионировог" 0164 и пола КВС-овог "Колегаса". Ценим да сам у амбар истоварио око вагона кукуруза и што ми је важније, две добро навршене "кикинђанке" шапурина. Што се тиче те 606-це, мени су клипови изгледали змајски добри, свакако дужи и чак и већег пречника од свих осталих које сам сејао из ФАО група 400-500.

Што се тиче онога што сам могао одмах да измерим, у понедељак сам скидао у зрну "Колегас" за десетином редова 0164, Први утисак је да је "Колегас" знатно мање отпоран на ветар од 0164, толико да би свако то требало узимати у обзир када бирате хибрид. Просто је "Пионирова" стабљика приметно робуснија од КВС-ове. Неки субјективни утисак је и да је "Пионир" имао већи принос, али то не могу да докажем неким бројевима, мада је и КВС сасвим лепо цурио, свакако боље него што су изгледале врсте док их гледаш из кабине комбајна. Резултат је просек од 53 метери по ланцу уз влагу 13,5-14%

Сутрадан сам скидао "Пионир" 9911 са друге њиве и он је чак и боље издржао оне три ветрине током лета, мада је тешко упоредити две локације удаљене неколико километара једну од друге и колико је јак ветар био који их је шибао. На моје изненађење, нацурило је и више него на њови која је скидана претходног дана - 56 метери по ланцу, са влагом од 13,9-14,5%.

А зашто кажеш да сам изненађен? Па та 9911-ца је била посејана на сунцокретишту, док је "Колегас" и мало 0164-ке било на стрњики и од када ја водим евиденцију, то је први пут да ми се догоди такав случај, да оно кукуруз посејан на сунцокретишту више роди од онога посејаног на стрњици. Притом, агротехника и ђубрење су приближно једнаки, ако не и истоветни. Да ли је разлог за то што је ветар узео свој данак на оној првој њиви или шта већ, тек код мене остаје утефтерисано да је на сунцокретишту боље родило него на стрњики.

Што се тиче цена, за та два дана док сам се занимао скидањем кукуруза, она је са 17 спала на 16,2 динара, па остаје питање када ћу и за колико да продам тај кукуруз...

Ne znam dali je za novu temu pošto nisam pratio par dana ali kod mene u okolini treba veza dati neko otkupi ili primi na lager kukuruz. Inače sv i kažu da su prepujeni.

Danas prvi dan. Krenuli smo sa 5031 Dkc
0b16b842145a60b2569a314274e130aa.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh