Kukuruz 2023

Lako polegne inače je top hibrid.Kod mene je imao 18-20 redova zrna, kako koji a završio iseckan u silažu jer sam posejao samo 1 s.j za probu.

P 9889 takodje odlican ali pooleganje mu ocogledno mana...tako da ga izbacujem za sledecu godinu definitivno

Kod nas je jedan zagrtao konjskom raljicom zakačenom za traktor.Lepo čovek zagrne kukuruz skroz do klipa. 😂 Tada sam još brao uslužno u klipu i kada dođe red na njega da se ubiješ kada ideš popreko preko tih razora. 😱 Pa čoveče da li si ti normalan, nemoj više zagrtati ako Boga znaš ili ćeš brati ručno.

Jednom je ograbio kukuruzovinu da mu izbaliram 50-60 bala.Ja otišao na njivu on ograbio 3 k.j 😂, otkos ne mogu da preskočim, presa se ne vidi od mase, prva spora i na kvačilo...kaže tako su mu rekli da treba. 😂😂😂

Da li neko zagrce kukuruz posle spartanja, da li tu manje poleze?
Za mog tasta je zagrtanje osnovna operacija u ratarstvu, on može i da ne prska, i da ne šparta, al da zagrne mora pa taman i sekire padale 🤪.
Bio večeras da vidim oće li skoro da se vrše i donesem i okrunim 10 klipova vidi se pod rukom da neće još bar dve nedelje.A tih 10 klipova ima zrna 2.8 kg.

Sigurno ste primijetili da kukuruz izbaci bočno korijenje koje je djelomično iznad površine zemlje. To i elastična čvrstoča stabljike sprešavaju poliganje. Nagrtanje ima smisla samo ako se prihrana vrši površinski i ima funkciju sprečavanja prekomjernog gubitka dušika. Što se tiče poliganja, po meni je to bacanje novaca. Bolje je izabrati drugu sortu.

Kod podgrtanja se povećava veća isparljivost i gubitak vlage te dolazi do pukotina pošto se dobar deo rastresitog zemljišta uzgrne iz sredine i samim tim se otvara sabijeni deo između redova.Nego gledajte kad sejete da nebude pliće od 5cm dubine bez obzira na uslove vremena sproleći.

Ja mislim da cu poceti krajem nedelje da vrsim,kod nas jos traje zetva suncokreta,ali kazu da ce biti gotova za koji dan kao.

Moz ga sahraniti 2 metra ne pomaze ista parcela dkc 5075 stoji ko sveca a sy carioka opruzila se ko pokojnik nek joj laka crna zemlja
I moja carioka i minerva u zemlji. Nikad više Syngenta.

20230723-122547.jpg

Nazad
Vrh