Kukuruz 2022

Lepo je to reci ,ali vi ste zadnji put dobili 30-40 lit pa ocekujete nesto od prolecnih useva ,a i psenice vam pokisle vise nego nase i nije vam propala godina sa njom,za razliku od nas,i mnogih drugih ,sa 2-3t po kj ....a prolecni usevi propadaju ubrzano,ma sve odlicno ,no sikiriki :ppozdrav:.
 
Boga mi kako je pocela ova godina. Vrlo lako bi se moglo desiti da bude losija u odnosu na proslu godinu. Kukuruzi su jako losi i poceli su da se potpaljuju. Prosle godine sam na jednoj parceli imao 1.2t po hektaru tesko da ove godine moze biti losije od toga :unsure::unsure:
 
Zanimljivo je susjedno selo je dobilo barem 50 litara kise vise nego mi. Kaze jedan kako smo mi dobili protivgradnu stanicu kod njih stalno ima kise. Kakvo kukanje Dodik najavio 200 KM za omladinu. Sta me briga kako ce kukuruz da rodi. :ROFLMAO:
 
Danas kosimo zito a pored moji kukuruzi...e tugo moja... provide se kad ih gledas bocno iz kombajna do 10 tog reda...
 
Ми у Каћу отресли пар циганчица и све нас иде кренуло нас
 
Mora da se menja kompletan pristup proizvodnji.
Bolje manje uraditi a izbeći svaki rizik.
Ovako nećemo daleko.
Treba da.rodi svake godine a ne svake prestupne kako je pocelo
 
Ti Slobo opet o navodnjavanju.
Moras imati na umu da je kod nas neizvodljiva ta varijanta u ratarstvu.
Ponavljam se, radim na vise od 100 mesta od kojih vise od pola su arende a samo na jedno mesto radim parcelu od 10 kj i na jednom jednu od 8 kj ostale su velicine od 5 kj pa do 0.5 kj. Daljina izmedju nekih parcela je mozda i 15 - 20 km.
Kanali su svi prazni osim na nekim mestima, ali tamo sto radim, parcele su male.
Kopati bunare na vise parcela ne vredi jer ko ce investirati u bunar na kraj njive a da parcela nije njegova?!
I kao zadnje fizicki bilo bi opet ne izvodljivo stici i zalivati sve.
 
Peet, Sloba kaže u prevodu da je bolje da uradiš svoje, tj. manju povrsinu ali kvalitetno, a arende od jutro ili dva bi batalio baš zbog nemogućnosti navodnjavanja i velikog rizika. Naravno, po ovim cenama i oni što imaju sisteme se razmišljaju jer je to igranka bez prestanka. Ja sam za moju povrsinu izračunao da mi je jeftinije zasnovati novu proizvodnju soje nego u postojeću da ulažem na preko 35 stepeni, gde bi do kraja vegetacije imao najmanje 5 navodnjavanja. I zaboravih napisati,da je ipak lakše sedeti u klimatizovanoj kući nego premeštati tifon po vrućinčini i noću ga obilaziti. I jeftinije je svakako.
 
Nazad
Vrh