Kukuruz 2021

Po standardu kukuruz je žute boje. Imao problem jedne godine kada sam imao.malo belog.
A crveni treba da ima više betakarotina, samim tim bolji za ishranu stoke.

Uzeto sjeme, 10 vreca P9903 po 90.5KM (46 eur) i 3 vrece OS Tomasov po 74KM (38 eur).

Sent from my M2006C3LG using Tapatalk
e16fd9e40589e9cc01ddffe59a4f31c9.jpg

Kod nas nema problema sa bojom kukuruza, pajdas nije bas crven jeste spolja ali kada se okruni nije nista posebno, nikada nisam cuo da je neko vratio takav kukuruz,Ono sto znam, bio sam pristalica stranih hibrida od pocetka forsiram strane hibride, prvo KWS kada je izasao, Kermes je bio dobar u pocetku ali posle se nesto poremetio, vise nije to to Znam dobro da nas tip zemljista ne odgovara pojedinim hibridima kukuruza stranih semenskih kuca, ja ih imam svake godine, dobro vidim da neki zemunski budu bolji ali to ne znaci da je svuda tako.Pre dve godine jedna njiva 3hektara 1,5h 640 ostalo 9911 i P0216, ispade na kraju stari 640 bolji, bolje je podneo kisu kao mali, nije zaostajao u razvoju, porastao je veci za metar u visini i u prinosu je bio bolji.Ja ga ne volim, uvek sam za novije hibride ali cesto pogresim, definitivno je je tip zemljista presudan za moj kraj, cak su i neki pkb hibridi bili vrhunski, prvi put sam cuo za njih pre par godina, Maksim 14t /h. Kws vise nikada necu kupiti imao sam dosta losih iskustva, posle sam presao na 9911 i on je sasvim ok hibrid, kod mene standado dobar.Ove godine imacu ga u ogledu sa BC hibridima i nekim zemunskim i to ce biti blizu kuce na jednoj zahtevnoj parceli koja je na susi dosta losa, pa da vidimo kako ce se pokazati, znam da nije ni to merilo jer fao grupa je mnogo vazna, u kukuruzu 5 dana razlike moze biti presudno.

Малчице сам шизнуо данас, па сам ишао у "лов на семе". Почело је са апотеком где сам оставио списак шта ми и колико треба, где сам чуо да им испоручују семе баш на кашичицу и да га имају генерално недовољно. Осим домаћих хибрида и то не баш најширег избора, било је на стању неког "Рајфајзена", кога нисам ни разматрао и онога са којим ме је изгледа судбина везала - "Синџентиног Пака", па сам купио пола семена тог хибрида по 4290 динара за кесу запрашеног семена.

Онда сам ангажовао комшију који је сада у Панчеву, да види код неког "његовог" шта тренутно има на стању од онога што ми долази у обзир, те сам са те стране испословао другу половину семена, што се потрефило да буде KWS-ов "Колегас", који је такође запрашен, али му је цена за кесу 6300 динара.

Оба човека који држе те апотеке, рекоше ми исту ствар - наши (онолико колико могу то да буду) извезли семе, како овај из Панчева рече, Немцима. Какогод, нећу више да жуљам мозак за биркањем семена и распитивањем да ли га уопште има - снабдео сам се за ово пролеће.

Iskreno, meni deluje kao dogovor svih semenskih kuca da izvezu seme,ima tu par logicnih razloga, jer ako nema dkca, trebalo bi da ima pionira, ok, nema pionira, daj kws konfites npr, sta nema ni to, sta imas onda, neko seme koje ne umem ni da procitam, sejao ga je pera iz treceg sela, dobro je rodilo, a koji pa nije rodio kad je bila dobra godina. Svi se smeju. Daj to sto imas, ovo je luda kuca, ajde vozi jos jedan krug

Ма није ово страшно - ипак сам успео да нашем нешто, ако не из најужег избора (хтедох 9911 и "Колумбарис"), онда из првог ширег избора, нешто са чим сам раније имао позитивна искуства. Мислим, могло је да буде и горе: одем у једну апотеку у селу, а тамо по туце кеса ЗП 606, 427 и још неки трећи земунпољски хибрид, све по 4500 динара за кесу и то ти је читав избор. К'о да смо под санкцијама.

Znači ovako koliko sam shvatio dora semena otišla u izvoz bofl rova ostala znači umanjen rod jednako dobra cena na jesen. 👍

Малчице сам шизнуо данас, па сам ишао у "лов на семе". Почело је са апотеком где сам оставио списак шта ми и колико треба, где сам чуо да им испоручују семе баш на кашичицу и да га имају генерално недовољно. Осим домаћих хибрида и то не баш најширег избора, било је на стању неког "Рајфајзена", кога нисам ни разматрао и онога са којим ме је изгледа судбина везала - "Синџентиног Пака", па сам купио пола семена тог хибрида по 4290 динара за кесу запрашеног семена.

Онда сам ангажовао комшију који је сада у Панчеву, да види код неког "његовог" шта тренутно има на стању од онога што ми долази у обзир, те сам са те стране испословао другу половину семена, што се потрефило да буде KWS-ов "Колегас", који је такође запрашен, али му је цена за кесу 6300 динара.

Оба човека који држе те апотеке, рекоше ми исту ствар - наши (онолико колико могу то да буду) извезли семе, како овај из Панчева рече, Немцима. Какогод, нећу више да жуљам мозак за биркањем семена и распитивањем да ли га уопште има - снабдео сам се за ово пролеће.
Nemci seju fao 250, taj kolega iz Panceva bas ima dobre informacije, a i mastu.

Ма није ово страшно - ипак сам успео да нашем нешто, ако не из најужег избора (хтедох 9911 и "Колумбарис"), онда из првог ширег избора, нешто са чим сам раније имао позитивна искуства. Мислим, могло је да буде и горе: одем у једну апотеку у селу, а тамо по туце кеса ЗП 606, 427 и још неки трећи земунпољски хибрид, све по 4500 динара за кесу и то ти је читав избор. К'о да смо под санкцијама.
Ta dva hibrida su nejdeficitarniji (9911 i Kolumbaris),tek za 10-ak dana ulaze u zemlju...takodje i 0216,0217,Konfites...

A da li Nemci osim u matičnoj zemlji organizuju proizvodnju još negde ?Ovo je i pitanje ali i knstantacija .Zar nije MK imao proizvodnju u Ukrajini ?
Ne znam kako ide nabavka semena u takvim slučajevima ?

Никада се нисам интересовао шта се код њих сеје, а пошто сам купио ту информацију, по тој цени је и овде продајем. Не би ми било необично да је и човек, власник мале пољ. апотеке, просто чуо то од неког другог, кога је сматрао боље упознатим са ситуацијом са семеном.

Vec sam pisao o ovoj temi ovde. Semenska proizvodnja je podbacila u Evropi. Rumunija i Madjarska nisu proizvele dovoljno. Kada se planiraju povrsine pod semenskim, ne planiraju se ad hok. Planira se tako da se proizvede npr. u Srbiji pa ide distribucija po celoj evropi, to je dobro za srpski agrar iz razloga sto i imanja i drzava zarade nesto dodatno . Da se ne radi kod nas, radilo bi se negde drugde. Ovo sto se kod nas proizvelo je svakako jedan deo morao da ode preko prema planu, problem je sto nije uslo u drzavu to sto je trebalo da udje. Problem je sa onim semenskim kucama koje imaju 100 % proizvodnje negde preko.

Boki Bole da, CRM 85-90 silazni je najvece trziste u evropi.

Драгане пошто се види да знаш да ли може информација колико је оквирно уз нормалне падавине потребно бацити азота за принос од 10 тона по хектару то питам поради себе бацио јесенас мап а због неправедно високе цене урее хоћу да бацим мешано .Хвала на одговору

Драгане пошто се види да знаш да ли може информација колико је оквирно уз нормалне падавине потребно бацити азота за принос од 10 тона по хектару то питам поради себе бацио јесенас мап а због неправедно високе цене урее хоћу да бацим мешано .Хвала на одговору
Mešano ti sad nema smisla. Uzmi Ureu i nemoj da se igraš. Količine za djubrenje naspram N-min. Tabela ispod su potrebe kukuruza u svim hranivima za 10 tona prinosa zrna.

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka
5952d99245e671e5df578a4fd7221bbb.jpg

Sve su to igre radi više cijene.
Kako kukuruz rodi rekordno a sjeme podbaci tu je neko lud.

Jesi bio u Idvor kod Ivice?

Nazad
Vrh