Kukuruz 2021

Pionir P0725 navodnjavan,levi klip 20redi zrna desni 18 redi...
609bba5098079a8821c9406c9252ce7c.jpg

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Pre dva dana obisao nekoliko njive, svinje prave problem, kukuruz je saren, ima dobrih malo losijih i po neki bez zrna ali ne puno.Za sada se BC 582 i Klipan nose odlicno sa 9911 cak su u nekim delovima krupniji, na vrucini su se manje uvijali sve je na istoj parceli tako da imam jasan uvid u stanje Rano je za prinose ja bih bio prezadivoljan da imam bar 5-6 t /h imam nekih 50 ari pajdasa veoma los a na drugoj lokaciji odlican, isti dan setve.
Pajdas

Bc 582

Zakacio ga led pre dva dana.
Klipan

9911

Nesto malo od uzoraka, ima i boljih i gorih
Od leva na desno.Bc 582,Bc 525,9911 i Pajdas. Sve je na 23 cm.

Uplasio si me sad da sam u zabludi . Kod mene su mnooogo manji klipovi u prosjeku pa ocekujem i ja 5 do 6t po ha . Jes da su na 18.5 al takvih klipova imam samo okolo .
Da imam takve na 23 ja bi ocekivo oko 8t.

Uplasio si me sad da sam u zabludi . Kod mene su mnooogo manji klipovi u prosjeku pa ocekujem i ja 5 do 6t po ha . Jes da su na 18.5 al takvih klipova imam samo okolo .
Da imam takve na 23 ja bi ocekivo oko 8t.
Nebih da budem optimista, kada je kukuruz u pitanju,u njega nemam poverenje, jer onako ima stete od svinja, fazana, crva, jalovih bice tu bar 10% pa od suse 20-30%, fali u svakoj njivi sklop u krug znaci bar 10ari po hekatru je izgorelo gde ima drveta ili nekog trnja.Kakva je godina i posle samo jedne kise od nicanja, ja sam se bio oprostio sa njime tako da sam na kraju bio zadovoljan i sa 3t ali nadam se vise realno Je 6-7 ali opet dok kombajn ne udje nemogu da kazem nista.Ove godine nisam pametan, samo da izvadim ulozen novac i mnogo truda a pokidane nerve nemogu da nadoknadim.

Darko, ovo isprati do kraja sa vagom, biće interesantna utakmica, kao na OI. Ovaj poslednji DKC me podseća na golovrate kokoške.

Dosadni ste ko proliv sa tim vasim ''losim'' kukuruzima,jel jos pamtite 2012-tu kao susnu godinu xd ?.Koliko je vas samo kukalo na lose kukuruze pre one kise od stotinak litara ,a posle nje gle cuda sve najbolji kukuruzi skoro,znaci da nisu bili losi kao ovi na slikama pre suse cim su se toliko oporavili....

Evo ga Pioneer 9757 na 1.5 km vazdušne linije od kukuruza sa prethodnih slika, ali skoro 200 metara razlike u nadmorskoj visini, i tri klase lošijoj zemlji. A dobio je više kiše nego ovi sa prethodnih slika.

FgChSl1.jpg

UpaKYcv.jpg

Imx7GKy.jpg

Sarenilo veliko,plamenca jako puno,ovaj kasniji hibrid sto se vidi na slici da je najgore prosao je zbog suse na pola izgurana metlica bila,za malo se moglo desiti da bude skroz jalovo a isti hibrid 10 dana kasnija setva na drugoj lokaciji najbolji u parceli i oprasen do kraja i vec naliva ali je tamo palo 15l kise krajem juna.
f180c3a4eff86e319016c1126d00d77b.jpg
c5a42faf10e8f503435da56c9b09b881.jpg
10926e984a336198f96b869fee92d9fe.jpg

2e2cccb8d257ba5125c4cbf543bf41bc.jpg

Zadnja slika kasniji hibrid sa druge parcele koja je dobila kisu krajem juna pred metlicenje.

Обрадмики, афлатоксин у најави. Имао сам тога у кукурузу пре неколико година. И још се распада и праши на додир.

Pa jel moze prodati takav kukuruz? Zbog cega se pojavljuje? Seme zapraseno njino, skupo u pm, i sada ovo

Узрок могу само да нагађам, брао сам у клипу и било је клипова који су били црни скоро до пола. Такве сам одбацивао и ложио.

Може, али га се што пре решити. Пре неколико година један велики произвођач сточне хране је куповао такав кукуруз мислим да је било 2017-те године.

Kod nas to zovu snijet . Nije to bas podloga za aflatolsin ,mada moze da bude i tu . Opet ti klipovi su neupotrebljivi do pola . Moze to u kombajn ako nije mnogo takvih klipova . Ako je mnogo to je vec problem . Aflatoksin najcesce dodje kad plamenac predje u crva pa nacinje zrna sa vrha i onda ako se uslovi pogode dodje do te otrovne gljivice stali je .

Nazad
Vrh