Kukuruz 2021

Ако је 6-7 цм плитко онда си у праву.
Парцела близи села, поред је воћњак па се птице крију у дрвећу. До ове године није било штете.
dubina setve nema veze kad se jednom uhvate neke njive onda je muka . Tast njegov kuruz presejav vec treci put, nema sta nismo probali ali uvek se vracaju ...

Mi poceli sa spartanjem kukuruza,jedino me brine da ne krene posle trava. Sad kad se osparta,gubi se zemljisno delovanje Terbisa i mezotriona

@milan11 Ne treba azota nista jarim usevima ?,nema koristi od njih,za soju razumem ,ali kukuruz ??.
Meni se isto cini da mora imati uticaja kad se doda posle setve, pogotovo ako bude dosta padavina. Ovaj covek prica da ne znaci to nista ni za kukuruz ni za suncokret ni za repu ni za soju... Sto bi rekla jedna poznata gospodja sa youtube-a: "nesam skolovala"..

To kaze taj cova na video klipu,ja samo ponavljam pod znakom pitanja sta je rekao.Jer po meni to nema nikakve logike sta on govori.

Ja sam video razumio da proljetno dodavanje N može povećati urod do 15%. Po njemu je neisplativo ako se urod ne poveća 25-30%. Obično ništa nije crno bijelo pa tako niti te tvrdnje. Kukuruzu je potrebna izbalansirana gnojidba i ako N nije dodan u dovoljnoj količini prije, urod će biti manji. Drugi problem je velika pokretljivost N u tlu te je zbog nje bolje potrebnu količinu N dodavati u više navrata nego odjednom. Ekonomiku u tome treba svatko odrediti za sebe.

Kukuruzu je najbolje da bude top nadjubren pre nicanja, tada je btno kada krene da bude jak i da ima brzu porast, dobro je dati i prihranu kasnije pod uslovom da padaju kise.Kukuruz kada bude dva metra visine i jos ako je suvo uopste ne koristi djubrivo koje je uneto blizu povrsine jer tada glavnu ulogu igra glavni korenov sistem koji je na dubini.Radio sam i ovako i onako, kada je godina dobra bude sve ok.Ovde jos ima ljudi koji bacaju ureju na zemlji tek kada je u 7-8 listu a on zut kao sveca, posle sve zavisi od kise.Nikada mi se nije desilo da mi kisa spere azot, bar se na kukuruzu videlo.ove godine sam jednu njivu bacio samo kan 600kgH u martu i to je to. To sam vec radio pre dve godine i bio je odlican.Nema tu nikakvog ispiranja.Pre 5-6 godina bacim Kan u kukuruzu u prihrani i to svaki drugi red naredne godine u psenici u prolece bila je sve na talase, jedan red veci a drugi malo manji.Pre dve godine bacao sam san u prihrani kukuruza ali nisam mogao da ga oporavim jer ga je voda davila mesec dana i izgubio je rani porast samim tim i visinu i jacinu korena i kasnije bilo lose.Ove godine delimicno dobro ali veliki problemi sa crvom i to ne samo ovde vec pocinje i na drugim mestima.Zvala me jedna zastitarka da me pita je l uspelo prkanje Sonarom, jos neznam tacno koliko je pomoglo, ima mrtvih crva ima dosta i zivih.Videcu za 10dana ako se prepolovi njiva idem totalom jedan hektar, inace kukuruz 9-10 pero

Večeras sam dovršio špartanje kukuruza (pilot može samo posle 17h). Poslovica kaže da na kukuruze možeš biti ponosan samo jednom tokom godine, to me malo plaši jer mi se za sad sviđaju moji kukuruzi. Uglavnom, od mene mu je je to sve za ovu godinu...

Pionir 0725 (njega imam svega 3 sj. i namenjen je za čardak ukoliko mi ne raskopaju njivu do skidanja kukuruza):

Pionir 9911:

Nazad
Vrh