Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
9911 drzi se za sada ali tvrdim da smo usli u fazu opadanja prinosa do kise i to bar procenat dnevno.Imam odlicne kukuruze ali vise im se ne nadam ako dobace 5t na kraju bice dobro.Kise nema u Najavi bar one ozbiljne 10dana su presudni kod mene.
y5xOwtz.jpg

V2k4c1n.jpg

ksDGb7N.jpg

Bqxb0d7.jpg
 
Ovaj kukuruz ni ne izgleda da mu fali vlage,kod nas podgorevaju donji listovi,gornji uvrnuti sa krajeva njiva,sta tu ocekivati ??.A klipovi iako fao 350-400 ,nema ni upola formiranog klipa kao taj 9911 gore na slikama.
 
Ima dubinske vlage verovatno, preko dana pocelo uvijanje i moze da izdrzi jos ali bas mi je krivo zbog potencijala, ni jedan struk nema manje od dva klipa, samo 5 dana ranije da je stigao da istera svilu izvukao bi se ovako bice podbacaj.Mnogi kukuruzi ce najebati, velika je to masa i gustina sada mu treba 50mll u cugu ali nema je u najavi.
 
Данас гледам кукурузу се потпаљују,листови се уфитиљили ако настави да пржи овако још пар дана не пише нам се добро.
 
Bio maloprije na njivi, kukuruz poceo podgarati tj pokoja biljka je pocela podgarati, na uvratinama sam nasao par klipova u mliječnoj fazi. E sad da sve njive budu sa svim biljkama u toj fazi sigurno treba 2 tjedna jos.... Hoce li izdrzati vidit cemo. 2012 tko je do cekao mlijecnu fazu kukuruza i da mu je oplodnja bila 90posto barem koliki ste prinos imali? Jer od kisa nema ama bas nista tj najavlju litru i pol. Dobili smo 100 do 130 litara na kukuruzu u periodu od 1.6.do 22. 6 Al zemlja je ispucala vec prije 12 13 dana
 
Kod nas kukuruzi se jos uvek dobro drze cak i na laksim zemljistima. Istina da smo kolicinski imali malo padavina, ali ceste kise od 2 do 3 litre su ga odrzale u zivotu. Nocasnjih 5l i zahladjenje tokom sledece nedelje sigurno ce mu prijati. Koliko vidim dobro se oprasio i nema jalovih biljaka. Bice roda, ali je nezahvalno pisati koliko. Samo da ovu psenicu sto pre zaboravimo.
 
6 redova s ove strane sam greškom posijao bez osnovne gnojidbe.
Kukuruz je dobio samo 250kg/ha Uree što bacam prije sjetve, i isto toliko dušika u kultivaciji.
Nema nikakve razlike od ovog što je dobio punu gnojidbu, sav je jednake visine, i pušta po dva klipa, što me čudi.
Zemlja je osrednje kvalitete.






 
Gogo,
pričekaj berbu. Ak je zemlja dobro opskrbljena fosforom i kalijem, prinos bu dobar.

Ja sam jedanput radil probu s domaćim sjemenom. Nekoliko redova sam umjesto kupovnog, posijal domaće sjeme (tavanuša). Sve do berbe se nije primjećivala neka razlika. U berbi je u tim redovima, uz istu agrotehniku, prinos bio osjetno manji (odokativno oko 30%).
 
Samo 250kg ureje :),ako tako svake godine djubris i sa npk ,neces ni videti razliku neku ,bar ne ove godine.
I kod mene tera po 2 klipa na jako gustom sklopu,ali sa 150-190kg ureje/xa ,samo jeb.. ga susa malo :) i ako ovako nastavi nece imati ni pola zrna sa jednog klipa do kraja.Naravno uglavnom do zetve i ako bude idealna godina,vecinom to bude jedan klip na kraju,i bude i vise nego dovoljno ako je dobar sklop,tako je kod vecine.
 
Ja ne mogu da verujem da kod mene, posle onih majskih i junskih kiša (a palo je ukupno 240 l), kukuruzi se potpaljuju. Ponajviše DKC a po neki KWS i Pionir. Šta se tu dešava nije mi jasno. A juče sam uzorao strnjiku i na 15cm ima vlage. Čak je negde i prevlažno-dekavo. Predpostavljam da dole ispod ima još lepevlge. Ali što se potpaljuju nije mi jasno. Sejano je na 21,5cm i dobio je svakakvo djubrivo. Jutarnje rose ima dosta, ali se ipak nadam kiši koju najavljuju za četvrtak-petak. Oplodnja je prošla u lepim i prijatnim temperaturama tako da oko toga nema problema. A ako padne kiša pomoćiće mu da puni zrno. Pratim dalje situaciju.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh