Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cuje se mnogo bolje, sad sam odslusao snimak u sobi gde radi tv i deca se deru znaci bez problema. Onaj petao otprilike kako ti progovoris tako i on bara-bar ko u kokosaru da si :haha:
 
Sta biste meni preporucili od boljih sorti vlaga mi nije bitna samo prinos, berba u klipu?
 
Sto slabo sejete zp kukuruze zbog prinosa ili otpustanje vlage?Zar su toliko losiji nasi hibridi od stranih?

Ja koristim samo zp555 bude dobar uvek i zgodan za branje beracom lako se bere.Zemljiste je slabo peskovito, nagib, stajsko djubrivo mislim da nije videlo jos od obrade sa kravama. Prosle godine sejano na 30cm, ovde po selu slabi kukuruzi bili. Znate koliko je ovaj region zaobilazila kisa.

Omanuo mozda za jednu tonu, ali gde da se zalim neki nisu nabrali nista.Da je pala jedna kise ranije kada se nalivalo zrno bila bi dobra godina.

Ja sam sijao ZP, 606 najviše ali sam odustao ne zbog prinosa već jer se teško suši čak i u klipu ako je jesen imalo kišovita. Dvije godine sam imao kvarenje na klipu, srećom ne u čardaku (tad sam još imao klasični drveni čardak ili kotarku) već na spratu garaže, sloj bio nekih 30-40c, debeo na dasčanom podu i stalnoj promaji, donji sloj uz pod se dva puta kvario pa smo ga prebacivali. Sjećam se da sam jednu vlažnu parcelu brao nekad u novembru, nije mogao da uzrije.
 
Najveci deo ove godine idem P0412 najstabilniji mi je od 2015 kako ga sejem. Stigao i P9911 i P0725 cekam jos P0164 i Konfites. A zafalilo mi malo semena prosle godine i kupim jednu vrecu neki novi AS 201. Posejem ga u jednoj manjoj njivi od 45a na 21cm i dodam pri kraju jos malo P9537. Prijatno sam se iznenadio, u toj njivi 4630kg vlaga 9,7% oko 25.9 je skidano. Malo dalje je bio P0412 sa prinosom oko 11,5t/ha ( nesto sam vozio kuci pa ne znam bas u kg) i vlagom 12,3%. Kad bi se svodili prinosi na JUS plus razlicite fao grupe to i nije bilo tako lose. Dacu mu sansu jedno 4-5 vrece uz jednu vrecu nekog drugog skupljeg hibrida slicne fao grupe pa da vidimo. Makar da stigne prvi za vrsidbu ako nestane starog kukuruza za stoku. Licno sa ASom sam imao pozitivna u susama 2012 i 2017 sto se tice procenta jalovih biljaka, ali mana im je bila rodnost ovih hibrida ispod FAO 500 u normalnoj godini, a vlaga ovih iz grupe preko FAO 500 koji su radjali dobro.
 
Jel koristio neko insekticid Bifenicus (Agrosava)? Na netu sam našao podatak da se u dozi od 2l/ha inkorporira na nekih 10cm dubine prije sjetve i da uništava žičnjak, plamenac i kukuruznu zlaticu u tlu.
 
Dobar je Bifenikus, tj. bifentrin a.m. Kod nas su ga uglavnom povrtari koristili. Ove godine ga ukidaju.
 
Jel ga koristio neko u kukuruzu, na sajtu Agrosave piše da djeluje na njegove štetočine kada se prska po zemlji i odmah inkorporira.
 
Agrimax prvi??? To ce tesko da bude.
Ma ja sam tu ispao budala totalna, onaj mali retard Dimitrije ne konta da je nemoguće na ogledu imati istu vlagu Fao 250 i Fao 700 bez obzira na prinos, posle ne skontam da se drmr Tata Goran priključio da brani sina neznalicu, strašno...
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh