Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Да, да извини превидео сам да се ради о фирми. Онда је вероватно могуће.

Dok te pare ostaju tebi u dzep mozes racunati sta god hoces,na primer mozes racunati i sam sebi dnevnicu recimo 100evra pa tako na jednu stranu racuna budes u debelom plusu a sa druge u debelom minusu i onda pozajmis pare sam sebi da bi takodje sam sebi platio dnevnice

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

И ето дођосмо и до решења за аренду на сопствену земљу. А то је порез.

Та прича о рачунању аренде (коју не плаћаш јер обрађујеш сопствену земљу) у приход (или расход) када сам обрађујеш сопствену земљу ми личи само на сопствени доживљај а не економску категорију.

Узмимо да се уврсти и буде величина која би одлучила да се плати порез на доходак грађана. Да ли би онда уврстили у приход?

Друго што може бити незгодно би било да се то уврсти као супротно – као трошак физичког лица при обрађивању сопствене земље у циљу умањења пореза и на основу тога направи порески прекршај или кривично дело (уколико се достигне одговарајући износ).

Uglavnom , ne racunamo mi sve bas sto bi trebalo , vjerovatno skoro niko ovde , dabome ni ja , al racuna se to samo htjeli mi ili ne pozna se po novcaniku . Da nije tako bili bi isti nakon kraceg vremena , dva brata koji su naslijedili po npr 4ha zemlje , jedan prodao , stavio pare u dzep , a drugi digao kredit i kupio mehanizaciju i radi zemlju . Prve godine ogromna je razlika u njihovim novcanicima , jedan je u debelom plusu a drugi minusu . Sta ce dalje biti to je drugo , al samo plasticno , da bi trebalo racunati atendu i svoje zemlje.

Нејасна ми је ова последња реченица: да ли тврдиш да треба рачунати аренду (закуп) на сопствену земљу као приход? И да ли сматраш да то важи и за физичка лица?

И код фирми је вероватно другачије и можда зависи од врсте фирме (ДОО или предузеће итд).

Само неко стручан за ову проблематику може дати јасан одговор, прави ли се порески прекршај и да ли је исправно да као власник или сувласник можеш закупити сопствену земљу.

Иначе мој лични став је да су ДОО фирме прављене за крупне рибе јер се гарантује само имовином фирме. За разлику од тога, физичко лице које отвори фирму гарантује и сопственом имовином (осим ако и то није промењено у скорије време).

U kalkulaciji proizvodnje kukuruza , mislim da treba unositi stavku arende i vlastite zemlje . Kao rashod dabome , naravno ne kao prihod. Inace kolko pretpostavljam vecina nas ovde koji se bavimo proizvodnjom kukuruza , ima vecinu zwmlje u zakupu a manji dio vlastite . Koji rada samo vlastitu ovde na forumu nije im to primarno zanimanje , jako je malo kod nas ko ima vlastite zemlje vise od recimo 30ha i radi ratarstvo pa i u tom kontekstu.

Да, али дао сам пример ако би се то званично урачунало у циљу смањења порез, шта би могло да се деси. Па они џабалебароши одозго живе од пореза и могу много тога проверити, нарочито код обичних грађана.

Велике вероватно не „џарају“ ако имају некакав договор.

Moje neko vidjenje u pogledu arende je kao što je neko napisao gore, treba gledati sve inpute, a to znači ako plaćaš arendu onda ti je trošak. Ako nisi dao pare za arendu (ili neki drugi vid plaćanja) onda nisi imao taj trošak na toj parceli i stoga ga i ne računaš. Ovo sve važi u pogledu računanja zarade na nekoj parceli. A ako pričamo o isplativosti neke kulture uopšteno, e tu se onda računa zakup kao trošak jer tu nije reč o pojedinoj parceli nego o ekonomskoj isplativosti neke kulture....

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Jos svake godine da dodas amortizaciju jer si godinu dana stariji

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Moje neko vidjenje u pogledu arende je kao što je neko napisao gore, treba gledati sve inpute, a to znači ako plaćaš arendu onda ti je trošak. Ako nisi dao pare za arendu (ili neki drugi vid plaćanja) onda nisi imao taj trošak na toj parceli i stoga ga i ne računaš. Ovo sve važi u pogledu računanja zarade na nekoj parceli. A ako pričamo o isplativosti neke kulture uopšteno, e tu se onda računa zakup kao trošak jer tu nije reč o pojedinoj parceli nego o ekonomskoj isplativosti neke kulture....

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
Слажем се ако мислиш о исплативости културе која се гаји на закупљеном земљишту да се урачунава закуп у трошкове. Културе код којих је добит већа ће лакше „поднети“ цену закупа.

Ja sam racunao letos troskove proizvodnje za suncokret,kukuruz i psenicu. Od 400kj koliko obradjujem,70kj je bilo u vlasnistvu,a ostatak arenda. Kukuruza sam imao 80kj a psenice i suncokreta po 160kj, svojih 70 kj sam rasporedio procentualno na sve 3 kulture. Sad se ne secam,ali izadje da sam psenice i suncokreta imao po 30ak kj u vlasnistvu,a kukuruza 10kj. I onda sam tako izracunao troskove po kj.

Diskutabilno je da li pravilno računati zakup i na svoju zemlju.Svakako da se ta zemlja ne radi tj da je u zakupu ona bi donela novac .
Ja malo drugačije računam taj zakup.
Od sve zemlje koju obrađujem imam 1/5 u vlasništu a 4/5 su zakup,od toga ima zakup od 150 e sa mojom subvencijom do 200 e bez subvencije.
Da sad ne onjašnjav zašto i kako je tako nije bitno za temu.
Saberm sav zakup i podelim sa brojem kj to mi je trošak za zakup po kj .Sad trenutno svaki kj mi izađe 122.5 e/kj na osnovu toga i izvodim zaključak koja mi max cena koju bi platio za zakup.
Sa tog aspekta neki gazda koji ima u vlasništvu 1000 kj može sebi priuštiti što kaže Paorpaor 450e po kj u tabli od 50- ak kj.

Da .Evo jos jedan savjet , formula za ratara , farmera , paora , kako bi nazvao . Ako mialite da pametujem ili ignorisite ili dajte svoje sugestije . Licna procjena za kalibar farmera ratara koji smo ovde na forumu , mozda 20ak ili 40ak ha ili 60 , ajde tu negdje u prosjeku . Predlog , radite samo posao koji je min 15e sat . Npr ako treba recimo oprati traktor , ako to vidite kao potrebno i pranje traje 2 sata a platite na praoni 15e , ne radite to sami , platite drugog , recimo da se zamijeni guma na traktoru 10e a treba sat ipo , plati , Voziti traktor do sliosa na istovar , npr 4 sata , nadjes nekoga za 20e , plati .
Kako sam dosao do te okvirne cifre da netreba raditi nista sto nije 15e sat .... ocekujemo recimo 45000e prihoda za godinu , mozda nece biti , al onda nema ni napretka , za posao tog tipa , 45000e /300dana je 150e/10sati je 15e sat. Racunica je gruba , ali poruka je da netreba raditi jeftine poslove.

Da .Evo jos jedan savjet , formula za ratara , farmera , paora , kako bi nazvao . Ako mialite da pametujem ili ignorisite ili dajte svoje sugestije . Licna procjena za kalibar farmera ratara koji smo ovde na forumu , mozda 20ak ili 40ak ha ili 60 , ajde tu negdje u prosjeku . Predlog , radite samo posao koji je min 15e sat . Npr ako treba recimo oprati traktor , ako to vidite kao potrebno i pranje traje 2 sata a platite na praoni 15e , ne radite to sami , platite drugog , recimo da se zamijeni guma na traktoru 10e a treba sat ipo , plati , Voziti traktor do sliosa na istovar , npr 4 sata , nadjes nekoga za 20e , plati .
Kako sam dosao do te okvirne cifre da netreba raditi nista sto nije 15e sat .... ocekujemo recimo 45000e prihoda za godinu , mozda nece biti , al onda nema ni napretka , za posao tog tipa , 45000e /300dana je 150e/10sati je 15e sat. Racunica je gruba , ali poruka je da netreba raditi jeftine poslove.
Evo ja se javljam da radim kod tebe za tu satnicu !!!! 😁
Ovde "gazde" pizde i kad treba satnicu 2,5 eura da plati... 😂
Oduševljavaš me, s ti tvoji pogledi na svijet, i lokal ekonomiju, u ovo 'ladno jutro, živ ti ja !!!! 🍻

Poslednja izmena:
Svi mi znamo da pored direktnog ulaganja u novcima po 1 kj imamo i druge troskove, kao sto je (zakup ukoliko ga ima na tom obradivom kj) odrzavanje masina, porezi i svakodnevni troskovi za zivot.
Ali mislim da sve to na neki nacin nije realno racunati.
Ja racunam svoj prosecni zakup, dakle xxx kj po tim i tim cenama, podeljeno na koliko kj i dobijem prosecnu arendu.
Dalje, ako obradjujem primera radi, 10 kj kukuruza gledam koliko je kj od tih pod arendom i na tim kj racunam prosecnu arendu, dok na onim koji nisu pod zakupom ne racunam (i ne pada mi na pamet da racunam) . Ostalo racunam svaki din. direktnog ulaganja novcano po kj. Na kraju izlaz manje ulaz, (ne daj Boze obrnuto da bude) i to je to.

Dobrodol ,nisam rekao da bi placao nekog 15e sat ,nego da ti kao farmer ,vlasnik gazdinstva kako hoces ,otprilike velicine koju sam naveo ,trebao bi birati poslove koji nisu jeftiniji od toga . Znaci da svoj radni sat cijenis toliko . Evo npr vrijeme na forumu cesto vrijedi toliko kad se nauci nesto ,ili neka savjetovanja ,itd a ne da pabircis kukuruz

Офтопичарите само тако...

Него, обзиром на временске прилике и њихову перспективу стабилизације, да ли је време да питам: има ли неко искуства вршидбе кукуруза по снегу? ;)

Офтопичарите само тако...

Него, обзиром на временске прилике и њихову перспективу стабилизације, да ли је време да питам: има ли неко искуства вршидбе кукуруза по снегу? ;)
Ja sam radio pre desetak godina kukuruz po snegu i mrazu. Šta te konkretno interesuje?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh