Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
С обзиром да сам "никакав" стручњак за економију, збунио ме ваш резултат приноса од 4% у односу на цену земљишта. Шта то у ствари значи?

Моје питање је у смислу тога да се принос (да ли при овоме рачунате приход?) рачуна у односу на уложено. Доходак (профит) би био износ који се добије када се одбију сви трошкови, рачунајући и могуће порезе итд. Тако ја то схватам и зато ме збуњује тих 4%.

Иначе, ја сам вам се обратио да исправите омашку, односно превид у рачуници цене земљишта.

Још више ме збуњује рачуница неких који рачунају у трошкове закуп своје земље?! То тек не разумем и било би добро да то детаљније образложе, а ако јесу да ме упуте где да видим те прорачуне.

Ма имао сам увид у један део скорашњих распарава и углавном су ми личиле на економску логику са основним чиниоцима уааа уааа:).

Ово на крају твоје поруке ми личи на неку сличицу коју не могу видети или је неки симбол. Слаб сам ја са тим интернет ситницама (које живот значе :) ).

Poslednja izmena:
Neko računa arendu na svojoj zemlji neko ne... Sve zavisi ko koliko, sa čim, i kako radi, pa valjda i računa tako...
Ja lično pošto radim pola pola, Računam, ali zato Računam samo naftu a ne usluge rada, pošto imam tu sreću da imam sve svoje potrebno za kompletnu obradu...
E sad ako neko radi nešto malo zemlje, a pritom ima recimo samo traktor, plug i drljaču, što i nije bio tako redak slučaj, i dok sve poplaća desi se često da mu zarada ostane manja nego da je zemlju dao u arendu, e otud se i dešava da ljudi ne rade svoje već daju u arendu i mirna bačka... Opet ni usluga više nema, jer su mali nestali tako reći iz atara, ostalo da radi par ljudi i svoju i tuđu, naravno to nije slučaj svuda, al u inđiji jeste...
Znači trebalo bi svako spram sebe da svodu neku računicu o isplativosti...
Ja lično sam bojažljiv , od onih extremnih loših godina, i stoga i nemam ambiciju da radim puno arende koja skupo košta, da se ne bih zakopao, ovako dok radim arende u količini koliko i imam u posedu postoji šansa da preživim tu godinu...

Ма имао сам увид у један део скорашњих распарава и углавном су ми личине на економску логику са основним чиниоцима уааа уааа:).

Ово на крају твоје поруке ми личи на неку сличицу коју не могу видети или је неки симбол. Слаб сам ја са тим интернет ситницама (које живот значе :) ).
Smajli "" je u pitanju na kraju poruke samo verovatno taj format ne podržava.

Inače, završio sam kukuruz za ovu godinu...
0725 dao 6490kg po kj sveden na jus, skidam sa 15 posto vlage..
0216 dao 6780kg po kj po jusu, skidan sa 14.8 posto vlage...
1114 dao 6620kg po kj po jusu, al je skidan sa 16.5 posto vlage...
Inače po količini zrna 1114 je odvalio sa prinosom i pored dranja kože na odkupnom mestu i dalje ima zavidan prinos za ovu godinu...
U ta dva dana je skidan drugarov dkc 5031, isto je imao veliku vlagu, 15.5,i prinos odličan, više od mojih pionira..
Htedoh reći da su vremenske prilike krive za visoku vlagu, jer su i fao 4xx i fao 6xx imali jako, jako sličnu vlagu...
Jedna dobra, dobra godina, za nas u inđiji...

Сремац, jедан мањи савет ако дозвољаваш: молим те не пријављуј добар принос :) јер можеш бити лоше схваћен (као, оно...хвалиш се).

Док имаш времена за исправку поруке, све то лепо смањи за тону-две. Немој више, биће провидно :).

Poslednja izmena:
Ih sremac 84 sad ga bas zabiberi. Pa bili bi u minusu i sa takvim prinosom kada bi računali radove kao da placamo usluge. Arenda, hm iako sam kupovao i ja nesto zemlje, volim da je računam. Kada iskalkulišem, onda kažem, eto da sam je dao u arendu imao bi samo 200 evra, a ovako imam i pride novca, zavisno od kulture. Od psenice ove godine bogme nema pride.
Inače od prinosa nema šta da se neko stidi, od Boga je bilo kiše, da nije valjano radio ne bi imao toliko. E sad što je negde kiša izostala, to ljudi jedni drugima nisu krivi.

Pozdrav, naša je zemlja, tako da nema troška arende.

Jedan od gledalaca na Youtubeu me je pitao o ceni zemljišta, računicom smo došli da cena ide od 8,500 EUR po jutru pa naviše, čime dolazimo do toga da je prinos oko 4% na uložena sredstva kada se uzme u obzir i cena zemlje (80,000-40,000)/1,000,000 = 4%
Jasno mi je to ali sad gle ja kolegi radim usluge i usluge ga ispadu toliko i toliko i kad sve izracuna ostane mu oko 300 eura zarade kod nas sa poticajem. Arenda je 200 eura kod nas pa je u plusu 100 eura vise nego da je u arendu ali snosi i rizik. E sad onog trena ako vamo budu arende a i de sve ka tome da budu 280 eura onda ce on tada reci evo dajem u arendu jer radi 20 eura vece zarade ne vrijedi mu se kockati kako ce godina urodit. Jer ovako mu je sigurno 280 eura a hoce li urodit godina da zaradi 100 200 ili 300 eura e to je upitno. Zato pitam jel racuna i arendu u tome jer mozes ti reci moja je zemlja zaradio sam npr 200 eura a arenda npr bude 150 ili 200 eura kod tebe.... Jel ti se vrijedi kockati hoce urodit ili ne. Nadam se da shvacate o cemu pricam.

Jasno mi je to ali sad gle ja kolegi radim usluge i usluge ga ispadu toliko i toliko i kad sve izracuna ostane mu oko 300 eura zarade kod nas sa poticajem. Arenda je 200 eura kod nas pa je u plusu 100 eura vise nego da je u arendu ali snosi i rizik. E sad onog trena ako vamo budu arende a i de sve ka tome da budu 280 eura onda ce on tada reci evo dajem u arendu jer radi 20 eura vece zarade ne vrijedi mu se kockati kako ce godina urodit. Jer ovako mu je sigurno 280 eura a hoce li urodit godina da zaradi 100 200 ili 300 eura e to je upitno. Zato pitam jel racuna i arendu u tome jer mozes ti reci moja je zemlja zaradio sam npr 200 eura a arenda npr bude 150 ili 200 eura kod tebe.... Jel ti se vrijedi kockati hoce urodit ili ne. Nadam se da shvacate o cemu pricam.

Ово што ви наводите је пре избор делатности, а не врста прихода или трошкова при земљорадњи.

Када неко схвати да му се не исплати да сам обрађује, издаје земљу и то би требало да је рентијерство а не земљорадња.

Хвала друже „члан“:). Ако има општа пољопривредна тема, модератори могу реаговати и пребацити ове поруке за које ти сматраш да су троловање.

Иначе тема није кукуруз (у општем смислу) већ кукуруз 2020 и у оквиру тога није лоше и расправити шта се приходује. Мислим, кукуруз се сеје готово исто и 2020-те, а и осталих година. Разлика може бити у планирању услед предвиђене суше или нечег другог. Још није уведена агротехника да се кукуруз „тачка“ (мислим да Банаћани знају шта значи овај израз – тамо мој колега каже да иде да тачка бостан:)).

Poslednja izmena:
Troskovi ili ulaz , kako god ih zvali , nismo ekonomisti da mozemo bas strucno da nazovemo , ali ulazna strana je jasna , sve sto ulazemo , unosimo u oroizvodnju i trosimo . Uzmimo za primjer da smo dosli iz grada , sa kolicijom novca ili kredita i odlucujemo dali cemo se baviti proizvodnjom kukuruza ili npr vulkanizerska radnja .
Ulazne stavke su ko sto rece kolega gore , cijena zemlje podijeljena na period bavljenja poslom , ima u teoriji koliki je to broj ali mislim da je to kamata , otud recimo 4 ili 6 posto . Znaci kupili smo zemlju , ili je imamo svejedno ,zemlja ce nam ostati ali moramo racunati kamatu na kapital .
Dalje ide zakup zemlje ako je pod zakupom , troskovi mehanizacije podijeljeni na period amortizacije , gorivo , sjeme, hemija , prevoz,susenje , rad , kamata ,...

Тако је, слажем се.

Али, не могу се сложити да се цена аренде у околини при обради сопствене земље рачуна као добит. Није ни на страни трошкова. Тачније, она се у том не исказује никако.

Dobit nikako ali trosak da . Evo mozda primjer gdje se jasno vidi . Radim poljoprivredu kao registrovana firma ,preduzece . Imam ugovore o zakupu zemlje sa svima pa i sa svojim ocem i sa mnom licno ,jer i ja imam nesto zemlje. Placam godisnji zakup i sebi i ocu i ostalima i to mi ulazi u teoskove . Tako bi trebalo racunati i kod opg i kod neregistrovanih seljaka .

Како може да се себи плаћа закуп? Закуп је уговорна форма и не верујем да сам са собом човек може склопити уговор.

Како је то законски решено код вас (а занима ме како је и код нас, ако неко зна).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh