Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dkc 4943 ove godine usrao motku i presudio da ta semenska kuća bude izbačena iz setvene strukture u narednoj godini ... A samo da kažem da je ove godine na preko 90% površina pod kukuruzom bio baš Dkc ... E sad neka misle oni koji su nadležni za distribuciju kako su seme uvalili ove godine.... Odustajanje od Dkc -ovog semena je masovna pojava u mom okruženju...

Znam da se mnogo ljudi na forumu žalilo na 5031,da li mu moje podneblje odgovara više nego ostala-ne znam ali kod mene lepo uspeva. Imao sam ga ove godine i kod mene je dao izmedju 6500 i 7500 kg/kj sa 13%vlagom.Uslužno sam ga radio u Turiji i tamo je prebacio 6100 kg takodje sa vlagom ispod jusa. To je raspon od 30-ak km

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...

Srdjane , ja isto kao ti razmišljam i radim možda treću godinu , ne jurim prinose , nego gledam manje ulaganje i manje vremenai i kao rezultat veća zarada . Samo za to bi bilo poželjnio , relativno malo više zemlje i da arenda nije visoka.
Sto se tice arende kod nas je manja od vecine vojvodjanskih mesta ali i sa razlogom nisu sve lokacije rodne. A sto se tuce kolicine hektara, to je igra brojki. Ako imas vise vise ces zaraditi ako imas orevise manje ces zaraditi. Po jednom clanu domacinstva je dovoljno oko 30ak hektara da bi zaradio dobru platu i budes svoj gazda. Ali to su neke druge teme da ne idemo u offtopic.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Juče završen vršaj kukuruza Chorintos i Tomasov.Na 3,30 ha je bilo oko 35 tona.Ne znam baš sigurno zato što je preko vage prešla samo jedna prikolica.Chorintos je imao malo manju vlagu od Tomasova ali je Tomasov imao bolji prinos.

Ja juce merio vlagu Pionir P0725 na dve parcele 14,9 i 15,1,a Euralis Debusej 15,6 vlaga danas skidam pa kako mu Bog da posto zadruge sa kojima koperiram ne misle da dizu cenu preko 16,5 din kukuruz ce ici privatno liku sto ima mesaonu 17din na blatobranu.Najgore sto su pod selom poceli masovno da kradu pa cu morati da prvo taj resavam.
S kim radis,koja zadruga,cena je svuda 17-17.5 bila krajem prosle nedelje?

Najzad sam i ja juče uspeo da završim moj kukuruz. Ja sam prezadovoljan. Kukuruz (DKC 4943, Pionir 9911 i KWS Kashmir) ima baš krupno i lepo zrno. Predpostavljam da će imati i dobru težinu. Sve sam stavio u moja dva čardaka. Vlaga je bila 14-14,2%. Po prinosu ni jedan ne mogu da izdvojim. Svi su dali lepo.Na kraju kad ga budem prodao znaću tačnu količinu. Sad ovde da nešto nagađam nije u redu. A bilo je 7 prikolica (lozničkih) sa nastavcima i dobro napunjene(navršene da je malo i ispadalo usput). Ajde da je to negde oko 27-28 t na 2,5 ha. Ako je tako ja sam prezadovoljan. Najzad i ja da peđem tu zamišljenu cifru (za moj kraj) od preko 10 t/ha.

Taman dodjem s posla i da spremam za zetvu ono prc kisaa pocela i do daljnjeg kukuruz se ne dira..

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Samo da popizdis druze,a zito isto ima da saceka za setvu

Pa da. Ja sad za vikend spremao 3 hektara od toga 1,5 obrano u klipu i 1,5 u zakupu od ove godine, tako da ce to najverovatnije biti u roku. Mogu jos 2 ha da spremim kad vreme dozvoli a ovo gde je kukuruz to ce najverovatnije da doceka pocetak novembra...

Danas puko top i kod mene,vlaga 21,ali kise u najavi konstantno i ne vredi, ZP 684,setva 11.04,prinos izmedju 6 i 7t po ha,ja sam zadovoljan vrlo,jeste da ce biti lopatanja,ali dobro,izdrzacemo...
Rasporedio sam ga,ima promaje,tako da ce se osusiti,a i za licne potrebe je,sve je kuci...
Svako načeto zrno će pozeleneti, to je jako visoka vlaga.Uzmi nailonske džakove, napuni ih dobro i veži.

Dosta njih radi tako kod nas. SKinu vlazniji kukuruz u zrnu, napune obicno su to zeleni dzakovi. Dobro vezu i tako stoje odignuti, gde nema miseva. I posle odredjenog vremena se normalno melju i dalje koriste.

Pa da. Ja sad za vikend spremao 3 hektara od toga 1,5 obrano u klipu i 1,5 u zakupu od ove godine, tako da ce to najverovatnije biti u roku. Mogu jos 2 ha da spremim kad vreme dozvoli a ovo gde je kukuruz to ce najverovatnije da doceka pocetak novembra...
Nema druge nwgo da cekamo,prosle godine sam gde mi bio kukuruz sejao posle Mitrovdana i opet bila dobro zito..ne vredi ni na silu da ga radimo,kad se ukaze ulecemo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh