Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi manite se sirine redova. Ta je prica davno ispricana . Kad bi sirina redova imala uticaj na prinos to bi bilo rijeseno jos prije 100 godina nebi cekalo nas da se dosjetimo. Bar je to lako.

Kukuruz je biljka sa genetskim potencijalom rasta korijenovog sistema 600 cm horizontalno i 180 vertikalno.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
to stavili sigurno neki gen od drveta po imenu Bagrem ili po ovde lokalnom imenu Drac :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO: gde 180 vertikalno,gde to raste tj gde to ima?

Lole28 , nekad je bio na polj. fakultetu u Novom Sadu na hodniku u staklenoj vitrini ispran korijen sa biljkom kukuruza , i taj korijen je bio je duzi od 180cm.

To može u idealnim uvjetima, dubokim plodnim zemljama. Npr. kod nas je sloj plodne zemlje do 30 cm. Ispo je većinom ilovača.

Naravno u idealnim. Ali govorimo o genetskom potencijalu i pogrešnom đubrenju. Što je hrana bliže mladom korijenu a dublje je nema, sve je viši potencijal da biljka kukuruza bude invalid i lakše strada od suše.
Zaorati PK i ureu duboko, razbaciti KAN široko i mala je šansa da mnogo omane.

@grabik Jos je tamo,bar je bio pre nekoliko godina.
Ali nzm sta je tu cudno da koren ide u zemlju 2 i vise metra ??,meni je malo vise sumnjivo tih 6 metara horizontalno.

@grabik Jos je tamo,bar je bio pre nekoliko godina.
Ali nzm sta je tu cudno da koren ide u zemlju 2 i vise metra ??,meni je malo vise sumnjivo tih 6 metara horizontalno.
Provjerena stvar. Bio sam prisutan u Temerinu prije par godina kada su momci iz DKC otkopali profil i isprali korijen. 600 x 200 cm s kraja na kraj.

Takodje sam tad bio u Temerinu na imanju Petefi kada je prikazan taj ogled. U brazdi izgleda kao zavesa od zila i zilica.

pa lucerka gotovo da ne ide do 200cm za 5godina na njivi a ne da ce kukuruz za 4 meseca da spusti koren 180cm...teorija je jedno a praksa drugo...to sta je bilo i sta ima na nekim eksperimentima na fakultetu uopste nepije vodu...to kad je Suzana Mancic bila u Temerinu?

Taman izmerim vlagu na 4943 i ima 14,5% kad ono evo kisa opet krenula...do daljnjeg nema skidanja

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Beremo u klipu P0725. Salaš(kotobanja) koji kad se okruni bude oko vagon zrna je napunjen iz 90 ari. Ne verujem da ću imati prostora da smestim sve u klipu tako da će ostati ipak nešto da se kombajnira. Prosto ova godina je izuzetna, kad na zapercima ima po klipčić...

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

pa lucerka gotovo da ne ide do 200cm za 5godina na njivi a ne da ce kukuruz za 4 meseca da spusti koren 180cm...teorija je jedno a praksa drugo...to sta je bilo i sta ima na nekim eksperimentima na fakultetu uopste nepije vodu...to kad je Suzana Mancic bila u Temerinu?
Da, kad je Suzi bila. Eto znas i video si, a ne verujes. Uzgred tad sam dobio nagradu za tacan odgovor na postavljeno pitanje. Rakija od glumca Jezdica u ekskluzivnom pakovanju.

Da, kad je Suzi bila. Eto znas i video si, a ne verujes. Uzgred tad sam dobio nagradu za tacan odgovor na postavljeno pitanje. Rakija od glumca Jezdica u ekskluzivnom pakovanju.
Dva drugara su isto dobila nesto za postavljeno pitanje o Claasu ako se nevaram....ma to je komedija..donesu neka mutirana semena i to je to...zato se i zovu ogledi

Dva drugara su isto dobila nesto za postavljeno pitanje o Claasu ako se nevaram....ma to je komedija..donesu neka mutirana semena i to je to...zato se i zovu ogledi
Kukuruz se ne "mutira" na svojstvo jačeg korijena. Ako imaš dobro zemljište a sumnjaš, otkopaj i samo će ti se kasti.
To je poznata činjenica otkako je kukuruz hibridizovan kao vrsta i nalazi se u svakom udžbeniku ratarstva.

Kukuruz se ne "mutira" na svojstvo jačeg korijena. Ako imaš dobro zemljište a sumnjaš, otkopaj i samo će ti se kasti.
To je poznata činjenica otkako je kukuruz hibridizovan kao vrsta i nalazi se u svakom udžbeniku ratarstva.

ma imas i na sajtu dupont pionira sliku razvoja kukuruza sve jasno pise...faza R6 kako je oni zovu "fizioloska zrelost" kukuruy ima koren do nekih 120cm....

Kako mislis Ureu duboko?

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
Površinska prihrana Ureom tokom toplog vremena nema smisla jer 50% sublimiše. Takođe ako znamo da je neophodno da se redukuje u nitratni oblik da bi postala dostupna biljkama onda samo zoravanje ima smisla.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh