Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
5075 sejan na 18,5 cm. Na ovom mestu gde je slikano je nikla svaka biljka ali nije cela parcela takva. Imao sam problema sa nicanjem i fali 20-25% ( nisam brojao samo sam lupio) biljaka.

19 jula je ovde palo 25-30 lit kise i od tada ni jedna kap u ovom delu atara.

3JxUuiW.jpg

listovi ispod ispod tih otvorenih klipova

m1wr8qd.jpg

Mnogo dobar hibrid taj 5075 da li ce opravdati onih 200e na pocetku videcemo. I izuzetno brzo otpusta vlagu za svoju fao grupu,ja sam ga prosle godine skidao pre pionirove 330 fao grupe.

Slazem se,ali prosle godie sam imao ogled 3 konkurencije na ovaj dkc-ov hibrid. Vlagu je imao ispod jusa,dok konkurencija nije i kada se preracunalo tukao ih je od 500 do 1000 kg po ha.

Peet.... Ali nazalost takve zemlje cak i u nasem ataru ima jako malo. Jesenas je bacen NPK i proletos Urea a pre toga je ta parcela videla djubrivo 2012. godine kada je zadnji put bio kukuruz.

Evo jedan video iz jula te cuvene 2012 godine iz iste parcele. NAPOMENA: Ovo je snimano pre onih famoznih 100 lit kise.

Ako ja kopam po snimcima iz Jula te 2012 na uvid bio bi kukuruz koji je podgoreo od glave do pete.
Nisam ni mislio da je sav atar takav ali sam bas na to hteo staviti da znanja kakvo je zemljiste bas tu kad su uslovi onakvi kakvi si ih naveo.

Pa kakvo je zemljište, izrazito humusno pa drži vlagu, ili glinovito pa opet drži vlagu? Ili rit pa opet čuva vlagu?

Na mojim njivama je neka svetlo braon (vuče ka žutoj boji) zemlja, looše drži vlagu. Kad ima vlage daje lep rod a kad nema jako podbaci, njaviše od ostatka srbobranskog atara. Npr. 2017. sam imao 300 kg soje po kj. a 2018. 2300-2400 kg/kj u proseku (na jednoj parceli i 2850 kg/kj). Prošle godine mi je porosek u soji bio ispod 1500 kg/kj i ispod 5000 kg/kj kukuruza.

Pretpostavio sam da je taj deo kada ste spomenuli setvu pšenice jer mi u tom delu nismo videli ni jednu jedinu parcelu da se zeleni već samo orane , podrivane i razrivane parcele.

Dosta se piše koliko redova ima koja sorta. Ako npr. sorta koja ima samo 14 redova ima zrno široko 10 mm u smjeru opsega, znači da je opseg 140 mm. Promjer takvog klipa je 44 mm. Ako bi klip s 20 redova imao jednaku širinu zrna, opseg bi bio 200 mm, a promjer 64 mm. Jel u naravi stvarno tolika razlika ili ti s 20 redova imaju uže zrnje. Jedina prava usporedba klipova (barem po mojem skromnom mišljenju) je na način da se izvaže zrnje jednake vlage prosječnih klipova i usporede težine različitih sorata.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh