Kukuruz 2020

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I po jedan klip ima,samo je poceo drugi i vecina biljaka ce izbaciti samo po 1 klip do berbe,opet daleko losije nego da je gusce pa manji klip.Mora sledece godine probati gusce ,bar 4 reda ako nista drugo samo za ogled :).

Da, kao klinac... A onda malo porasteš, pa ideš da bereš, pa prevezeš, pa organizuješ utovar I istovaraš i ti jer su svi kilavi, pa ideš u kotobanju, pa siđeš dole jer se toliko dereš odgore jer su smotani da premeste levator, pa ideš opet gore, pa psuješ što te udara po rukama i glavi...
Al bilo je lepo...

Platiš radnike da ubacuju lopatama u elevator i dok si tu oni rade, čim se skloniš oni ubacuju klip po klip a satnica teče.Bolje je ovako, pustiš polako na šiber, curi u duvaljku ili puž, iskipuješ u podno skladište...

I opet polako iz ambara u prikolice. Bez nerviranja što oće da padne cena a krunjač drugima kruni ne može doći za tri dana, ili što nema radnika za istovar.

Ma da.Platiš istovar i utovar pa posle platiš krunjenje a ko još mora da plati i branje tu je računica do jaja i natrag.To je kod nas pluskvamperfekat-davno prošlo vreme.

Pretposlednje i poslednje godine branja u klipu sa platio ugrubo oko 4000 dinara skdače po kj. Branje plaćao, krunjenje plaćao. Aj novac, ali cigani mi živce pojeli tada. Rekao sam ide sve u zrnu, za šapurine 1 kj skinemo samo, deca su sad i velika pa pomognu.

Kod mene 3 hiljade po zmajevki njih 4 deli,nece da rade za manje,da ne vrsim na njivi dobar deo,ne bih ja ovako,pun mi kur... radnika vise,300din na sat im malo u nekim laksim poslovima,pa onda dogovoris se danas za sutra da dodju pa ih nema ,ili ne neki ni ne dodju,samo masine i ne zavisiti od njih.Kako im drzava daje sakom i kapom u zadnje vreme,nece da rade i gotovo,nekad to bilo lako,odes u ciganski kraj i trce hoce da rade,sad radije sede kuci i cekaju pomoc drzave.
Inace danas isao do Smedereva,pred sam prelaz mosta preko Dunava tamo kukuruzi isto bas izgoreli,ono maltene svaka parcela skroz zuta,soje sarene takodje.

Kod mene 3 hiljade po zmajevki njih 4 deli,nece da rade za manje,da ne vrsim na njivi dobar deo,ne bih ja ovako,pun mi kur... radnika vise,300din na sat im malo u nekim laksim poslovima,pa onda dogovoris se danas za sutra da dodju pa ih nema ,ili ne neki ni ne dodju,samo masine i ne zavisiti od njih.Kako im drzava daje sakom i kapom u zadnje vreme,nece da rade i gotovo,nekad to bilo lako,odes u ciganski kraj i trce hoce da rade,sad radije sede kuci i cekaju pomoc drzave.
Inace danas isao do Smedereva,pred sam prelaz mosta preko Dunava tamo kukuruzi isto bas izgoreli,ono maltene svaka parcela skroz zuta,soje sarene takodje.

Ja sam prosle nedelje do Kovina isao i gledao sam isto to, ne znace mu ove kise sad nista pogotovo gde je niza fao grupa, zavrsio je kukuruz za ovu godinu izgleda. Od Smedereva do Smederevske Palanke preko Selevca isti slucaj, neverovatno koliko su podgoreli u poslednjih 15ak dana. Dok ce izgleda @Djordje Antonijevic najbolje da prodje, juce sam bas isao do Zabara preko Smed Palanke i V. Plane, pre i posle Palanke kao da je druga drzava, ovamo Selevac i Azanja sve pogorelo, moze da se bere za 15-20 dana ako ogreje dobro, dok su izmedju Palanke i Plane kukuruzi zeleni da zeleniji ne mogu biti, tih nekoliko ogleda koje je kolega vec pominjao su za slikanje, ocistili parcele do puta, skinuli prvi metar-dva na uvratini i sad izgleda kao na razglednici. Isvi su isti, Agrimax, Pioneer, ZP na nekoliko parcela, NS... svi se zelene samo za pozeleti a ima ih i solidno gustih (<20cm). Tako da, opet se vracamo na ono dobro poznato, najbolja agrotehnicka mera primenjena od strane majke prirodje odlucuje gde ce sta biti. Stoji da je dobra priprema uslov za vrhunske prinose, ali ako ova mera zakaze sve ostalo pada u vodu.

Zp 606 kasna setva polovinom maja mislim za sada on i Konsens obecavaju dobar rod, imali su kisu kad god je trebala.Razmak je 25cm.
pppF7UA.jpg

j9r9TWs.jpg

NwAg1Oi.jpg

Kws Konsens
WL74KJF.jpg

2Ar8GbX.jpg

Milane, ja sam mislio da je zahvatilo i krajeve prema Smederevu,ali evo cale mi prica danas da i prema Mladenovcu kukuruzi podgoreli,bas prostorna raspodela padavina veoma sarena. Kod nas je padala konstantno,tako da su kukuruzi stvarno dobri,naravno sve varira od prskanja i kolicine djubriva unetog. Kod mene obicno po jedan klip,ima i po dva,sejan na 27cm. Prosle godine u ovo vreme su kod nas kukuruzi bili kao u Banatu sada.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh