Kukuruz 2019

Sa vlagom od 16,17 može da ide svinjama a kukuruz koji je za silažu odnosno velike vlage nije baš za svinje,teško se melje,neće da se osipa u košu.Dajem novi kukuruz svinjama i počeo sam ga davati sa 18,19% vlage,100kg na 500kg hrane,ostalo je bio stari kukuruz i 100kg soja.Kasnije sam počeo povećavati i došao do odnosa pola novi pola stari.Tako sam potrošio stari kukuruz i sada jedu samo novi koji je ovršen sa 14,2% vlage,jedno četiri tone je samo skinuto baš zbog svinja,i to je ovršeno u sredu a u četvrtak je pala kiša.Sad ću da ovršem u narednih sedam dana sav kukuruz i računam da bi svinje trebalo da pojedu još jedno 15-20 tona novog kukuruza do utovara.Sada trenutno dajem oko 400kg kukuruza,110kg sojin griz i 15kg Sano premiks,sve u mešaonu.
 
Danas je tolika, 1241 pionir.

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka
2ecb6542b6f0c52831f5ed2ff784734a.jpg
 
Pozdrav ekipa imam pitanje. Pre neki dan kolega je merio na njegovim njivama i vlaga mu je 20 a sejao je pionir. a ja sam sejao dekalb 5075 predpostavljam da su slicne vlage. sada bih da oberem danas sutra. pitanje je da li smem da okrunim odma i da dzakiram i da dajem svinjama mesano sa superom ili mora da stoji do proleca da ne bi pocrkale svinje? kakva su vasa iskustva
Takav kukuruz u najlon dzakove i bez vazduha malo prokisne,i moze da se daje svim kategorijama svinja.
 
Kako da pokosim polegnut kukuruz? Danas sam kosio 2,5kj vise od 5 sati potrosio grdilo nafte i napatili se otac i ja kao da smo na Boga kamenje bacali!Dali je neko kosio sa zitnim adapterom polegnute kukuruze i dali je moguce ih kositi zitnim adapterom?
 
imao sam ja pinki ove godine, prinosom sam zadovoljan(ostavio kuci pa ne znam tacno, ), kukuruz se lako vrse i skida vlagu(mada tako je kog vecine hibrida posto je susna jesen), njivu sam prskao sa fokusom i resio korove, nisam primetio da je kukuruz zaostajao. E SAD ono sto mi se nije svidelo u ovoj prici, stabljika pinkija je jako krta i imao sam dosta polomljenih i padnutih biljaka, ako treba uporedio bih ga sa nekim zp-om ili ns 6010, da li je to samo kod mene ne znam, ali gledacu u buducnosti ako mogu da uzmem neku zamenu za pinkija.
Kako vam se pokazao trilogi i onaj od euralisa, blason, valjda?
 
Danas uradio pionir 9911pred usev uljana repica,baceno 100 kg /kj urea i 3 *16 prinos 6000 kg/kj jusa ,vlaga 14.7%,ja zadovoljan
 
Draga Kovačev ,kako se pokazao kod tebe pinki i onaj drugi duo hibrid?
Pinki je odlican sa prinosom i prinosniji od Trilodzija, jedino sto je neotporniji na oluju pa recimo u zetvi na jednoj parceli pinki je pao 15-20% a trilodzi zanemarljivo, i tako padnut je rodio 2t/ha vise. Promoter kaze da nigde na ogledima i komercijalnoj setvi nema zabelezeno toliko padnutog kao kod mene.
E sad jbm li ga evo i Farmer ll se zali na padnut, po meni trilodzi ne upada u opciju jer nema potencijal za prinos, a pinki zbog ovog problema isto ce se razmatrat, sto se tice skidanja rizoma sirka tu je svaki komentar suvisan i naj vaznije sto nema ogranicenja u uzrastu kukuruza.
 
Poslednja izmena:
Skinuta njiva prva klasa zemlje (donji teren) predusev soja, dobila 130 kg mapa velikog plus 130 6 X 12 X 24 po kj radjena analiza zemlje plus 160 kg ureje, posejana 20 aprila dekalb 4717 sejan na 19 prskan monsun activom i jedno spartanje je dao 6200 naplativog zrna po kj vlaga je bila 14.7
 
JOJ brale al leži kuruz,zezo se lanci,tako da je malo falilo da ujedam,pa nakupi na heder,a ja se nadao magarac da će ta njiva dati rekord,dkc najskuplje seme koji broj ne znam nov je.
 
Nazad
Vrh