Kukuruz 2019

Počeo danas ,poleglo u pm,i taman do pola duži i so pendele,odjebo šeskant na remenici pogona otkidačkih valjaka,i osovina ,isto.legendarni zmaj.
Evo i kiša blago meni sad počela.
 
Moj ZP606 je isto jako izlomljen, i to popreko pa branje (bio je namenjen za čardak) otpada. Merio sam mu juče vlagu, imao je 16% i 16.4% ali kombajn nije mogao danas pa ostaje da čekam da se ovremena posle ove kiše.
 
Sad stigli kuci. Preostalo nam jos 2 kj ali ipak je dosta za danas, parcela je malo daleko pa prekinuli. Sve Dekalb hibridi posejani 1 i 2 Aprila. 4943, 5068 i 5830. Vlaga od 13.1 do 13.8. Prinosi sasvim zadovoljavajuci.
 
Ups, nisam dodao, a podrazumeva se, umesto tog zaokruženog dela osovine kojeg odsečeš i izbaciš, ubaciš novo parče šeskanta+spojnicu+verovatno i remenicu i to je to.
 
Ja sam nosio uzorak kukuruza na dva otkupna mesta sa razmakom merenja od 5 minuta. Pokazali su istu vrednost u decimalu. Garant im je isti lik bazdario.
 
Juče sasvim slučajno i neplanski ovršena jedna parcela na kojoj je ostalo 0.4ha, ostatak je isječen za goveda ranije. Prekjuče sam tu mjerio vlagu i bila je 14,6% no nisam planirao vršiti pošto niko neće doći sa kombajnom zbog tako male parcele. JUče međutim vidim kombajn u selu, navatam lika, nabrzinu spremim prikolicu i ovršemo t.. Morao sam zvati komšiju jer nije moglo da stane kod mene sve. Bilo je oko 4.5 tone zrna. Posle smo bas morali zuriti sa postavljanjem duvaljke jer se spremala kiša no uspjeli smo. Moram na prikolici mijenjati šiber, ovaj je premali za ovu duvaljku. Prošle godine smo radili sa Neuro duvaljkom koja diže 3 tone na sat i nije mogla da nosi pun kapacitet ovog šibera sa snimka dok ova moja nosi tolikom brzinom da ne može da zatvori usis dole na dnu lijevka. Hibrid je OS398 FAO390 sijan 31.3..

Kapacitet duvaljke je inače mjere eksperimentalno, sipane vreće po 50kg i mjereno vrijeme štopericom za koje to odnese. Moram ugraditi zaštitu preko remenja, ovako je baš opasno.
Evo i snimaka



 
Poslednja izmena:
Aca97 i kolika je parcela i koliko kg je bilo na kraju kad si završio? Bolje da je obrao ručn Ne bi ga koštalo ništa a za pola dana bi završio sve kako je retko. Po meni bolje da nije sejao.
A što se tiče paljenja svega po njivama ja sam protiv toga. A vi po Vojvodini stvano ne možete da se odbranite od toga da li će neko da prođe i zapali (vlasnik, ili onaj koji rentira ili ovi što pabirče ili ko zna ko već). Kod mene baš slabo toga ima. A i bila zu upozorenja i na lokalnom radiju i Tv da onaj ko pali neće imati pravo na subvencije naredne 3 godine. Samo je problem da se dokaže ko je to uradio.
 
Ovo je najgora varijanta, upale i pobegnu da ih ne uhvate. Ranije su obrazđivali pa nije bilo toliko problema.
 
Juče je Srem goreo sve u 16.Gde god se okreneš vidiš dim, suvo sve kao barut a atar pun kukuruza.Nisu garavi u pitanju već beli, upale i odu a da li će nekome izgoreti kukuruz nema veze.
 
Kod nas isti slučaj. Pale redom i samo odu sa njive. Upalili se i kukuruzi nekima. Reagovali i vatrogasci i policija. Ali džabe, svake godine isto. Manje je bilo problema dok nisu uveli "zabranu" paljenja, barem su ljudi obrazdili okolo njive i čekali dok ne izgori.
 
Za bazdarenje vlagomera je jedna velika glupost. Kod nas je lane na 3 mesta razlika uvek bila 1%. Mene je zanimalo koja je realna vlaga jer sam ostavljao kuci. Nisam uspeo saznati. Odnesem u Sombor kod drugara koji ima svoj vlagomer i njegov pokaze jos 0.5% manju nego najmanja u selu. Znaci kradu svi redom a neki cak 1.5%.
Kod nas juce akcija u selu. Kombajna i traktora xy. Moje jos ceka juce nije se stiglo.
 
Juče vršem soju u susednom selu. Kukuruza ni 10% nije skinuto. Čovek došao peške i zapalio neko granje u obali. Kad je to uhvatilo strnjište, a okolo sve kukuruzi pa moja upravo ovršena soja. Sreća pa je toliko normalan da je odmah zvao vatrogasce kad je video šta će biti, inače bi bilo naopako.

jUo1Q8I.jpg
 
Ja zadnjih desetak godina izbjegavam da palim (prije toga sam morao jer nisam imao veliki plug i traktor) no u par slučajeva sam morao jer nisam mogao zaorati uprkos volji i trudu. Jednostavno se mnogo fušeri na tarupiranju (berači i kombajni) i nekad do te mjere naprave sra*e da nema drugog rješenja, kukuruzovina bude izlomljena i tu nema pomoći.

Kad god sam palio uvijek bi sa balerinom okolo odgrnuo neka 4 metra (2 prolaza sa balerinom) i to do zemlje i potom ti taj veliki red prošao još jednom sa podignutom balerinom da ga malo azbacam prema unutra, paljenje bi uvijek išlo sa strane njive koja je kontra od smjera vjetra i uvijek bi stražarili oko njive tako da mi se nikad nije desilo da vatra pređe. Ponavljam, radio sam to samo kada nije moglo bez toga.

Zbog svega toga sam nabavio tarup, kako god da urade kombajnom ide još jedan prelaz tarupom tako da sve mogu zaorati, šteta je toliko biomasu uništiti.
 
Aca97 i kolika je parcela i koliko kg je bilo na kraju kad si završio? Bolje da je obrao ručn Ne bi ga koštalo ništa a za pola dana bi završio sve kako je retko. Po meni bolje da nije sejao.
A što se tiče paljenja svega po njivama ja sam protiv toga. A vi po Vojvodini stvano ne možete da se odbranite od toga da li će neko da prođe i zapali (vlasnik, ili onaj koji rentira ili ovi što pabirče ili ko zna ko već). Kod mene baš slabo toga ima. A i bila zu upozorenja i na lokalnom radiju i Tv da onaj ko pali neće imati pravo na subvencije naredne 3 godine. Samo je problem da se dokaže ko je to uradio.
Nije bila velika 60 ari izaslo oko 1300kg
 
Krv ti **greška ala ovo ide ,to za 3 dana vojvodina ovršena,juče dkc 4351 14 % vlaga,a nakniži klip dkc 5068 samo ne znam jel zbog toga što je na tanjirano sejan.
 
Ništa ako nisi u pdvu dobijaš sam tih 220. Nebi ni trebalo da te zanima kako ide za one koji su u pdvu , ali evo da ti najjednostavnije pojasnim . To što dobiju "plus pdv" isto nije njihovo jer to na kraju mjeseca plaćaju državi . Najprostije rečeno oni koji su u pdvu mogu samo dio toga da dobiju , tj onoliko koliko su platili pdva na troškove sjetve . Tj ostaje im pdv od sjemena,djubriva , nafte i hemije . Za toliko se ne isplati ulaziti u sistem ako nemora.
Ne znam kako je kod vas ali kod nas ko nije u sistemu PDV dobije na cenu kukuruza PDV po stopi od 8% i to ostaje vlasniku kukuruza.
Ko je u sistemu pdv dobije PDV po stopi od 10% i taj treba da palti državi PDV tj kako si gore opisao.
 
Nazad
Vrh