Kukuruz 2019

Apsolutno nisam pristalica 2.4D preparata. Ali vidim da ih ljudi i dalje koriste, pored tolikog izbora herbicida... Jel u pitanju cena ili je nešto drugo po sredi?

Cena,najpovoljniji je a,drugo navika.Taj Monosan se proizvodi preko 30god i ljudi navikli.Pogotovo stariji deo populacije.

Ja cu ga koristiti umesto totala jer kukuruz ide u jednu zakorovljenu njivu. Setva ocito tek posle Djurdjevdana jer je i juce pljustalo.

Danas prskamo intermeco 0.15l/kj + nikosav 0.55l/kj + lepak neki galenikin.

- - - - - - - - - -

3-5 pera, zavisi od njive do njive.

U toku sledeće nedelje prskanje .Imam jednu parcelu gde moram suzbijati rizomski sirak u kukuruzu .Nije gust ali ...Desilo se ,njiva oprskana totalom u avgustu ali je u jesen izbio nov.Kako je jesen bila duga on se "užilio".

Ovde nema problema ,ogled Dekalba.

Рајфајзен Уликс и Тветор
Photo0897.jpg

Tako je, nece faliti nista kukuruzu...................do polovine jula, tada ce mu nesto zafaliti. :haha:

Da ne bude da se zlurado smejem, pre sam za 2.4d i da on umanji prinos nego za palamidu pa da ona umanji prinos. Evo mog kukuruza koji je pod stresom tretiran s 2.4d + zakasnjeno, u susnom julu pokazao posledice nepravilne primene. To je jedina njiva koju sam tretirao Matonom, i jedina njiva gde sam imao jalove biljke. Na povoljnoj godini se ne pozna toliko, ali ako malo zezne....

Poslednja izmena:
@петаркрсмановић зашто си имао јалових биљака ?

Колики је био кукуруз и којом дозом си ишао? Да ли је тај јалов имао неки заметак и клип или баш ништа?

@ratatui ne secam se doze, ali njiva je manja od hektar a kupio sam bio litar tako da je sigurno bila puna doza. Kukuruz je bio 5 pera, a znam sta hoces da pitas - Da li je mozda bilo jalovih zbog suse/kvaliteta zemljista? Mislim da nije, prvo zato sto razmak izmedju biljaka nije bio mali a i nicanje nije bilo za desetku, a njive znam kako djubrim i obradjujem. Da li je do genetike, da ZP cuva jedinku pa zato ne stvara klip - moguce. Ipak sam 99% siguran da sam mnogo dopirneo prskanjem a losa godina je to pokazala.

Nazad
Vrh