Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
svo seme sjedinili i napred,meni to delovalo cudno ali oni to rade godinama.Панонац, а како су убацивали тих 20% "амбарског" кукуруза? Типа измешали семе са декларисаним па сејали или га насули у сејалицу када је нестало оног декларисаног?
Питам то јер можда има разлике због опрашивања.
Da bi se kukuruz usepešno oplodio, potreban je određen broj biljaka po kvadratnom metru - teško ide sa jednim samoniklim prirodnim putem (može ručno).Kako je moguće da se dobije klip i zrno na njemu ako su to hibridi? Zar nije da se hibridna pšenica ne može ostavljati za seme za narednu godinu? Znam da mi otac ostavljao seme samo od semenskog paradaiza (stare sorte) a od hibrida novijih probao i nije mogao da dobije ništa. A i kod mene je bilo nekad u bašti samoniklog kukuruza ali izbije klip u komuši i ima bradu ali na kraju nema u njemu ništa.
To Momo sto citas na tim forumima o tim seljacima ili aj da ih nazovem poljoprivrednicima znaj da nisu ni blizu nasih prosecnih ratara vec neko ko jedva i tamo prezivljava od ove muke i onim sto pokupe sa njive samo hrani neku stoku koju odgaja.Nije bas tako . Na Americkim forumima se cesto taspravlja o sortnim kukuruzima tzv cross pollination ili open pol.
Postoji procenat koji tako rade i postoji interes
.recimo dosta ih siju obicni kukuruz nagusto 10 do 20 reda oko njive zbog zivotinja
Al kod nas bi to bilo nezamislivo da do komsija i puta bude ruzniji usjev.
A neki su i iz ambara pakovali seme kao original.A ko nama garantuje da je sav kukuruz hibrid,mozda je neki sorta,a da mi to i ne znamo
Послато са TA-1021 помоћу Тапатока
A neki su i iz ambara pakovali seme kao original.
Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Ja sam se tako ove godine opekao sa starim semenom... da dovrsim njivu pa dosuo 2 god. staro seme i 8 vrsti na 400m nisu nikle, pa sam posle ih presejao.... Od svog ulaganja seme dodje najmanja stavka