Au Dukej pa koliko dugo to nisi dobio kisu? U mom kraju nigdje nema tako podgorelog kukurza a prije ove kise od prekjuce nismo je dobili 15 dana ni kapi a imali smo baaaas visoke temperature od 35 i vise stepeni. Koliko je kod vas "duboka" zemlja? Kod mene mozes kopati i 20-30 metara neces naci ni kamencic, eventualno nesto gline ali cak ni to nije ona jalova, "mrtva" plavkasta glina.
Evo opis nekih detalha moje agrotehnike i kako mi se primjena nekih rjesenja isplatila.
Od prije 5-6 godina kada sam u potpunosti preuzeo oranje, spremanje i ostalo (otac jos vozi kad sijemo jer ja pratim, nadgledam, dosipam djubrivo itd, dakle trcanje), poceo sam da eksperimentisem sa dubinom oranja. Dosta sam citao o poljoprivredu u Italiji i vidio sta tamo rade - oni preko ljeta generalno imaju jako malo kise i veoma visoke temperature, dakle ono sto i mi sad redovno imamo. Shodno tome, oni oru ekstremno duboko, kod njih se sve ispod pola metra i ne smatra oranjem, u principu cilj je da nadoje sto je moguce vecu kolicunu zemlje sa vodom u toku zime. Iz nekog razloga duboko podrivanje nije mnogo popularno.
Poucan njihovim iskustvom a posto sam primijetio da nam je klima postala zamalo pa ista, poceo da sam odem sve dublje i dublje. Otac se isprva bunio a komsije smijale jer cu kao "pokvariti" zemlju i izorati neplodnu glinu. Kod mene se oralo najvise 20cm, rijetko 25. Ja sam isprva poceo sve raditi na 25 i odmah naredne sezone primijetio razliku. Potom sam isao na 30, sad sam vec na 35 i vise. Orem onoliko duboko koliko traktor moze da vuce, dakle podesavam plug iznova i iznova i trazim granicu vucne moci traktora za date uslove i parcelu. Jos uvijek mi se neki ismijavaju kad vide kako orem i pricaju kako cu da upropastim zemlju i da se prevrnem no evidentno je da moj kukuruz svake godine biva sve bolji, cak i u losim uslovima. Imali smo ekstremnu susu prije par godina (u toku ljeta imali smo period od 64 dana bez jedne jedine kapi kise+sto prije toga nije bilo dovoljno padavina) i ja sam cak i tada imao veoma solidan rod od 6-7 t/ha dok su ovi sto su mi se smijali imali jedan veliki debeli sipak. Citava "nauka" iza svega toga je u stvari jako prosta. Veoma dubokim oranjem (za ovdasnje uslove) ja sam u stvari probio pluzni djon koji se formirao tokom decenija oranja sa 539 na 20cm. Kao drugo, razorani sloj je sada zamalo pa dva puta deblji pa je shodno tome i zapremina zemlje koja se tokom zime nadoji vodom dva puta veca. KAda na to dodam da je tanjiraca izbacena iz upotrebe (ona je u mom kraju veliko zlo u proljece jer ponovo uzore oranice i isusi ih), da oranja zatvaram dosta rano kako bih sacuvao vlagu, dubina pripreme je minimalna-dovoljna samo za sjetvu, priprema je dosta fina, praktikujem valjanje posle sjetve i kultivaciju kako bih prekinuo kapilarno isusivanje kroz pukotine...Sve u svemu, ulazem mnogo truda i paznje da sakupim i zadrzim sto je moguce vise vode u zemlji jer bez nje nista ne vrijede ni najbolji hibridi, djubrenja i sve ostalo.
Sve je pocelo kao eksperiment kojem se otac jako protivio (sa maksimalnom mogucom dubinom oranja) a sada sam vec na nivou da imam najbolji kukuruz u selu i okolini cak i u jako losim godinama. Imao sam srece pa je eksperiment uspio inace bi mii sledovalo dozivotno zvocanje.