Kukuruz 2019

MIRBAN

Član
Učlanjen(a)
22 Avg 2016
Poruka
1.264
Lokacija
Obrenovac
U ovom tekstu o kukuruzu je navedeno sledeće. U fazi V12 kuruz troši 3l vode na dan. A u V18 5 l na dan. Koliko je onda to potrebno kiše za 1 ha? Molim nekoga ako može da ovo objasni.
 

zombie_666

Član
Učlanjen(a)
29 Apr 2010
Poruka
5.790
Lokacija
BiH/RS Janjari
U postavljenom video objasnjava se razlika izmedju polja u kojem se radjena konvencionalna obrada zemlje (cizel plug u jesen+tanjiraca u proljece) i no-till, oboje od osamdesetih godina proslog vijeka, dakle bas dugotrajni eksperiment. Navodi takodje da kod no-till polja nema pluznog djona, humusom bogati sloj je znacajno deblji, zemlja je daleko manje ugazena te bolje provodi vodu i zadrzava je na vecoj dubini i kukuruz ima vise korijenja kako na maloj tako i na velikoj dubini, iako i na konvencionalno obradjivanom polju kukuruz pusta korijen do 90cm no ono je rijetko.
 

North ARMY

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
14 Okt 2008
Poruka
23.284
Lokacija
Adasevci-Zapadni Srem
Jos da se s njihove strane kaze tip, struktura zemljista, padavine i raspored, temperature tokom zime i tokom vegetacije, vlaznost zemljista pri obradi i pri skidanju useva kad su kod nas neretko vagasi koje no til ne moze da pokrije nego se i posle oranja par godina znaju videti neki tragovi.
 

zombie_666

Član
Učlanjen(a)
29 Apr 2010
Poruka
5.790
Lokacija
BiH/RS Janjari
Naravno da no till nije za svaku vrstu zemljista i uslove obrade. Video sam stavio zbog skorasnje prepiske o dubini na koju korijen kukuruza ide a na snimku se vidi kako ide, ne zbog no-till obrade.
 

grabik

Član
Učlanjen(a)
5 Avg 2015
Poruka
1.988
Lokacija
Vukovar
A kako onda imas jos vise ispitivanja da je od no till obrade jos efikasnija vertical till obrada , horizontalna sabija odredjene sloveve zemljista , kultivacija , tanjuranje , oranje sve spadaju u horizontal till obradu zemljista.

 

kristal

Član
Učlanjen(a)
18 Jan 2011
Poruka
2.138
Lokacija
Becej


Ovo je nesto nenormalno kako gura, svaka stabljika po dva klipa,i po dva zaperka, koji isto teraju umesto cime,degenerik klip sa par zrna.
DKC4943
 

talianu

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2009
Poruka
9.599
Lokacija
Lokve-južni Banat
Posle pauze od nekoliko godina od sejanja kukuruza ove 8 kj DKC 4351. Za sad prezadovoljan, malo ga davila voda u maju ali prošlo.Na jednoj parceli soja 5 a na drugoj više od 15 g u monokulturi. Sejan kukuruz da se ocisti njiva od kupine prvenstveno i ambrozije.22.6 opalio ga grad.
Predsetveno paleta npk +paleta uree.
Zastita posle setve pre nicanja Adengo+bonaca+ totalSent from my iPhone using Tapatalk
 
Vrh