Kukuruz 2018

Zna fazan ozbiljnu stetu napraviti, imali ko efikasno resenje protiv njih osim puske , kod mene se uglavnom oko njive naspe kukuruza u zrnu da ima sta jesti dok kukuruzi ne porastu

Neverovatnih 12 dana od setve, ZP 555 ,kukuruz lepo izgleda,pošto je sitno spremljenjo da nekažem ko pepeo,vlage ima još,ali trebala bi jedna kiša, što se tiče prskanja adengo je odradio posao bez premca prvi put ga koristim i prezadovoljan sam,vredi svaku paru,inače prskanje sam radio po mokrom dok je kišica padala,palo je svega 1,5 litra ali je izgleda bilo dovoljno.

mmfnnl.jpg

jfbyux.jpg

xf7trq.jpg

Terbutilazin je oko 700-800 din litra,Dikamba 1600-1700 i Nikosulfuron mislim da je u proseku 900 din ,sve po litri.Naravno cene variraju gde sta kupis,i od kog proizvodjaca.Prosle godine sam i ja radio slicnu kombinaciju,samo malo vise terbutilazina,0.8 isto oko 5 listova kukorica,nista mu nije bilo,a sirokolisni nisu znali sta ih snaslo.Negde sam isao u 3-em listu isto ovo samo umesto dikambe 2.4d 0.5l/ha,a negde i mezotrion gde je ''pobegao malo kukuruz.Sve to po meni manje vise slicno odradi posao,za sirokolisne je lako,samo uskolisni se provuku ,tj rizomski sirak,kasnije kad kukuruz pokrije redove ,pocinje da izbija,ne puno ali ...

Nadam se da nece al mi zao biljka tek iznikla i onako njezna i krhka a taj mali crni djavo je odmah uzjahao.Bemti vise muku, jedne godine zicnjak druge moljac trece zlatica, svake jeseni divlje svinje, sad ovaj k...c.Nisam jos upoznao pipu, to ce vjerovatno sledece godine doci na red a nakon toga me vise nebi ni vanzemaljci u kukuruzu iznenadili!
Zar ima nekakav tretman da moze zastiti kukuruz od svih ovih posasti?

Jel ta buba buši list ja sam prošle godine isto imao taj problem.Jedan agronom mi je rekao da se puno nebrinem da to nije toliko opasno.Dok je kukuruz malo porastao buba nije bilo premda mije rekao da se može tretirati insekticidima poput Fastaka

Danas oprskan kukurz sejan 5.-6. aprila,isterao peti list
isli kombinaciju siran + plamen , stim sto malo jacu doza sirana zbog obilja sirka
valjda nece smetati kukuruzu u petom listu.

Nazad
Vrh