Kukuruz 2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Raso. Ko zna sta su njima prodali kada 606 nije zuban. Mnogo se mucka sa semenom ali ne instituti vec prodavci.

Ja ih pozivam da dodju kod mene na njivu da prisustvuju otvaranju vreca semena,setvi i na kraju vršidbi(sve sa vagom) pa neka se uvere na licu mesta u sve faze proizvodnje i da potvrde da li su u pitanju zubani ili sta vec(po njihovom misljenju)i na kraju da sve to javno objavimo ovde.

Mogu i oni mene da pozovu,naravno ako zele,da vidim o cemu pricaju posto mi to sve deluje neverovatno.Dugo godina sam u proizvodnji i imam dosta iskustva,ako seju originalno ZP seme to sto tvrde je nemoguce.

Druze ti ko da zivis u Svajcarskoj,ovde brat brata izradi samo tako sa pola gasa.Licno nikom ne verujem i smatram da su sve semenske kuce pukle,izgubili su se,citajuci temu ima tu dosta toga da se procita,svake godine neko razocarenje i vise nikad i sledece godine taj hibrid vaskrsne i tako u krug.Saka kukuruza za opasnu lovu bez garancije.

Ja pricam o konkretnim stvarima a ti o rekla kazala.Nije ni kod nas sve tako crno kako ti tvrdis,juce sam bio u Loznici i znam da ima jako pozitivnih iskustava...

Ima i kod mene pozitivnih iskustava,ali ono sto vidim svojim ocima za mene je zakon.Licno bih sejao ZP i NS ali da spuste cenu.Naprimer po meni je jako bezobrazno naplatiti 1000 din vise po vreci za tretirano seme insekticidom.Em cena 4000+1000,mnogooo.
Samo kad se setim 2012 i suse,ko je imao dobre kukuruze u selu pored gl.puta taj je najbolje prosao,dobije dosta semena da odredjena semenska kuca postavi reklame za svoje hibride.Tad sam video koliko ima sati,bilo je oko 2 i 15:osmeh:

Aha u tom grmu lezi yec,muci te sto nemas njivu pored puta...Svako ima pravo izbora da kupi ono sto smatra da je za njega povoljno,samo izvoli...Ako resis o konkretnim stvarima da pricamo moj poziv stoji...

Najbitnije je da je seme orginalno,ogromne kolicine orginalnog semena se prodaje po zadrugama i apotekama i to je naravno ok ali treba izbegavati kupovinu semena sumnjivog porekla i bez kompletne dokumentacije.

Ja samo iznosim svoje zapazanje iz sopstvene proizvodnje i na osnovu sopstvenih iskustava, tako je kod mene, to ne znaci da generalizujem ova zapazanja za citavu Srbiju!konkretno kada pricamo o ZP-u on je do pre nekih 5 godina zauzimao oko 70% setvene strukture u mom kraju, zadnjih godina je dosta potisnut.Najpre je usao KWS i AS, a zatim i LG i svakom godinom zauzimaju sve vece povrsine a ove godine i DKC ce prvi put raditi prezentaciju i ubacili su pakovanje od 25000 za nas male proizvodjace!
rasa02 ja imam podatke o prodaji semena za moju opstinu, tebi su ti podaci jos dostupniji pa mozes da pogledas prodaju ZP u ovom kraju, sigurno postoji razlog pada prodaje ZP hibrida!I da ponovim ovo vazi za moj kraj!Naravno uvek bih radije dao 4500 dindzi za ZP nego 6500 za Pionir pod uslovom da u zetvi imaju isti prinos i vlagu!

- - - - - - - - - -

Ima i dosta ljudi koji i ne znaju šta znači zuban , nekažem , možda koega Gagi zna ,ali čudno mi je ...
Momo, sada sam trazio po netu da nadjem najslicniju sliku mom ZP555 i ovaj je identican.
http://poljodar-tim.hr/hibridi/cijena/granor-fao-450
Imam ga, bran je beracem pa cu slikati i postaviti da vidis.Koliko se ja razumem nije zuban, ali videces pa ces sam da presudis.

Potrebna pomoc iskusnijih kolega,zaorao sam jesenas 200kg/ha map 12-52 i sad razmisljam da li ici predsetveno sa 200kg uree pa u spartanju dodati 150 kg san ili ici predsetveno sa 100kg 6-12-24 + 100kg uree,pa kasnije u spartanju dodati jos 100-120kg uree?

Odeš autom do Zemun Polja gde se nalazi institut ili ih pozoveš telefonom,naručiš i oni ti pošalju brzom poštom.

Potrebna pomoc iskusnijih kolega,zaorao sam jesenas 200kg/ha map 12-52 i sad razmisljam da li ici predsetveno sa 200kg uree pa u spartanju dodati 150 kg san ili ici predsetveno sa 100kg 6-12-24 + 100kg uree,pa kasnije u spartanju dodati jos 100-120kg uree?
Licno nebih isao sa komplexin djubrivima u prolece samo pod brazdu.To sto si zaorao to ti je sad samo ureja ili AN,KAN,SAN....

Stiglo seme za ovu sezonu...

Ns Radan
Ns Zenit
Ns Tisa
Pioneer 9911+Sonido
Pioneer v74
Dekalb 5031

Seme danas skoro kompletirano. Ostao jos AS 507 da se nabavi. Ove godine 14 ha pod kukuruzom.

Za zrno: Pioneer 9911 i 0216, ZP366.
Za klip: ZP434, ZP555, ZP560, ZP606, NS6102, KWS Konsens i AS507.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh