Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ko cita,a slabo ko cita sta se pise samo se procita zadnji post i posle se po tome lupa.Vec sam pisao da sejem i domaci kukuruz prvenstveno AS a razmisljam da ubacim i Agrimax.Licno mi se vise nesvidjaju ZP i NS koji su u mojim njivama zauzimali 100%.
Znaci mi koji smo pisali da nesto nije uredu sa hibridima i da se desavaju problemi sa tipom zrna mi to nesmemo javno da iznosimo ili smo budale.
Kako se meni cini svi u ovim temama zastupaju neke semenske kuce pa nesme da se napise nista protiv(valjda seju oglede i dobijaju seme dzabe).Ja nisam od tih koji ce da sedi i klima glavom kad mu neko nesto kaze(crno je belo i obrnuto).Gazda svojoj slobodi govora mogu biti samo ja i niko drugi,a to sto vecina zamislja da nametne svoje misljenje,neka i dalje zamislja,lepo je sanjati...
Gde sejati ranije hibride,u losijoj ili boljoj zemlji?
Momo prvi deo koji sam boldovao mi je logičan, ali zašto ići sa kasnijim hibridima? Ja gledam iz svog ugla gde imam peskovito zemljište koje se prvo prosuši i zagreje, dobro je propustljivo (što je problem u fazi nalivanja, uvek nedostaje vode) gde je moguća često setva kukuruza i krajem marta. E sada ja bih uzeo najraniji Pionir A79 i posejao ga što ranije pa šta mu Bog da. Svaka kasnija setva ili kasniji hibrid mislim da ne mogu doneti ništa dobro u nekim redovnim godinama (izuzetak su 2010. i 2014. godina, one se ne računaju). Suncokret tu ne sejem zbog samoniklog koji mi se javlja evo i osmu godinu kasnije i zbog štete od ptica, pšenicu ne sejem, pasulj mi najbolje iskoristi tu zemlju jer uhvati sve junske i po neku julsku kišu. Moram zbog plodoreda da ubacim kukuruz.Dobro pitanje. neko moje mišljenje: Prvo nebi trebalo tako pojednostavljati dobra i loša zemlja ... ima tu više faktora .
Mislim da je ključna razlika u koju zemlju se može sijati rano , a u koju ne. Rano bi trebalo sijati samo u zemlju koja je dobro propusna i koja nema problem sa visokim nivoom podzemne vode , znači ako se prividno rano osuši površinski a na dubini 50-100cm stoji voda , to nije pametno sijati rano , takodje trebala bi to biti propusna i crna zemlja koja se rano zagrije . Tu se može sijati rano i onda ići sa kasnijim ili srednjim hibridima .
U zemlju koja duže bude zasićena vodom , vlažna , hladna ili koja može biti i spremna ali sa većim padavinama u aprilu u kojoj se diže nivo podzemne vode , u tim zemljama sijati kasno i onda naravno uzeti hibride malog broja.
Razlika izmedju 400 i 600 grupe je u 15-20 dana sto se tice sazrevanja.Ali ni to nema pravila,ima 100 faktora koji uticu na tno sto sam ispratio kod mene iz prakse je da AS63 i 72 grupa 650 treba tacno 6 meseci od dana sejanja do dana berbe.Slicno je i kod 704.
Ma samo sam stigao da cujem zadnju cifru 30 one ispred nisam moracu na kompu pogledati emisiju ili sutra reprizu kazu da je fao grupa 500!Znaci moram da saznam kad je i moj otac cuo za njega kaze ko ga je..be sto je vreca 150-170evra ako toliko dobro radja ali na zalost i on je cuo samo zadnju cifru kanda nam to genetika da slabo cujemoMožda 5031 ?