Kukuruz 2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gde sejati ranije hibride,u losijoj ili boljoj zemlji?

Ko cita,a slabo ko cita sta se pise samo se procita zadnji post i posle se po tome lupa.Vec sam pisao da sejem i domaci kukuruz prvenstveno AS a razmisljam da ubacim i Agrimax.Licno mi se vise nesvidjaju ZP i NS koji su u mojim njivama zauzimali 100%.
Znaci mi koji smo pisali da nesto nije uredu sa hibridima i da se desavaju problemi sa tipom zrna mi to nesmemo javno da iznosimo ili smo budale.

Kako se meni cini svi u ovim temama zastupaju neke semenske kuce pa nesme da se napise nista protiv(valjda seju oglede i dobijaju seme dzabe).Ja nisam od tih koji ce da sedi i klima glavom kad mu neko nesto kaze(crno je belo i obrnuto).Gazda svojoj slobodi govora mogu biti samo ja i niko drugi,a to sto vecina zamislja da nametne svoje misljenje,neka i dalje zamislja,lepo je sanjati...

Kolega Mirko niti zastupam koju kuću niti dobijam seme džabe za oglede (a nudili su mi, sam o svom trošku pravim oglede) niti pljujem po drugim semenskim kućama niti koga nagovaram da seje domaće ali mi je dosta kukanja i pljuvanja fazona nepiše frakcija, te dal je zuban il tvrdunac a niko se nepita kakvi su vremenski uslovi u prošloj godini bili za vreme nalivanja zrna (što reče kolega Moma) i još zemljište 4-5-6 klase a da nepričam da može da bude i ljudcki faktor da se zameni kesa 666 i 606 ili da je ostalo u sejalici drugog semena pa se nastavi dalje na parceli (što i sam radim a mislim da se to desilo i kod kolege Petrakrsmanovića) pa se gleda da se uzme što jeftinije seme a deklaraciju niko negleda (a4 format gde pišu sve generalije a ne ona na džačiću), ja neuzimam ništa ispod 95% klijavosti i 90% energije gledam ko je dorađivač i otvaram džačić da vidim kako je dorađeno seme (da li ima loma, frhova od šapurike, frakciju), ako mi se nesviđa vraćam samo uzmem taj načeti, prepakivano isto ne uzimam (staro seme) seme ima samo jednu šansu (obavezno od svake partije i hibrida ostavim po 2-3 male deklaracije do berbe), nicanje kukuruza jako bitno, u 2-3 dana što nikne to će i biti kukuruz ono ostalo što nikne bolje da i nenikne samo pravi gužvu i konkurenciju, prinos kukuruza se formira od 3-6 lista, šta misliš koliko mi zajebemo sa hemijom i đubrenjem, agrotehnikom, najlakše reći seme nevalja, napraviš ogled sa 2-3 hibrida u istim uslovima i vidiš šta valja ako već sumnjaš.....
Evo neka slika zp606 i 666.Levo 4 su 606 a desno 666 a prva slika je 666 u čardaku, vidi se očigledna razlika, 606 bi trebalo da je zuban a 666 tvrdunac a za to me baš briga sobzirom kakva je bila 2015, meni je bitno da je rodio i da je zdrav i da je pun čardak e sad uporedi sa slikom od kolege Petra i ono što sam ja gore napisao (to je samo jedan deo faktora koji utiče na krajnji rezultat) a po slikama se vidi da kod Kolege Petra ima i 606 i 666 (možda i grešim) ali je očigledna razlika u biljkama između 606 i 666 a to se vidi tokom vegetacije, 606 ima daleko robusnije stablo (višlji za 30-40cm) u odnosu na 666 i u vreme berbe 666 ima izrazito narandžastu boju klipa koja se gubi kad uđe u čardak i počne da se suši, ali se opet razlikuje od 606, 666 ima tamniju a 606 svetliju šapuriku.Sad dal ja lupam ili ne to će reći neko drugi ali ti nisi merodavan, ja sam izneo neke činjenice i dokaze a ne da pišem da seme nevalja na osnovu tipa zrna ili što nepiše frakcija na deklaraciji, ima tu još mnogo šta ali no.

Sale sve si upravu ali ja sebi nemogu da dozvolim luksuz otvaranja dzacica i vracanja ako mi se nesvidja jer sejem 4 hektara kukuruza i za to mi je potrebno 8 dzacica.Nisam veliki sa povrsinama ali sam veliki u srcu,veliki me nemogu pojesti jer ja jedem njih i sa malim zubima.
Naravno neka svako kupuje sta zeli i hoce,ja cu ostati skroman kao i ranije i gledacu ekonomsku stranu ulozeno-dobijeno,u to spadaju i neki skuplji hibridi.Ako ja napisem da necu da sejem NS ili ZP to neznaci da sam nagovorio pola foruma da neseje isto seme.Valjda imamo pravo da napisemo iskustva iz naseg kraja sveta.

Ja sam ZP sejao intenzivno do 2003 godine, pa ga onda nisam sejao do 2013 godine i poceo sam da ga sejem bas zbog iskustava ljudi sa foruma, koji su imali dobre prinose sa ZP-om.Medjutim, kod mene je izgubio borbu sa strancima svaki put, najcesce je bio sa KWS-om na istoj njivi i najbolje se videla razlika kada skidam u zrnu!Ove godine ga necu sejati ni jednu vrecu, a ne branim neka neko poseje samo ZP:osmeh:!NS ne sejemo godinama, a necemo ni ove!Mozda bih samo voleo da probam NS 6102.Mislim da je OK da svako iznese svoje zakljucke, tako ja bar kontam forum!

Takodje sam sejao ZP,za mene je ranijih godina bio broj.1 ali dosla i druga vremena,pa stanje promenilo,zadnjih godina sam mnogo eksperimentiso dok nisam doneo neke zakljucke iz sopstvenih iskustava a pratio sam i sta komsije seju.ZP 704 jos uvek kod nas pravi posao,za 677 ili 684 nemogu nista reci,434 jos uvek ne menja solidan kontinuitet roda,za ostale sam pisao za koje sam znao.NS je kod nas zaboravljena kuca,to se sve vise izbacivalo da je postao zaboravljen.AS sejem i lepo rodi,kod nas je najprodavanija semenska kuca,to necu menjati cak cu mozda ubaciti ove godine 404 ili 507,Agrimax bi voleo da probam ali iskljucivo hibrid Zona.Sejem Pako,Sikoru mozda kws...i tako od svega po malo probamo,covek se uci dok je ziv.

A to oko pisanja,ma to je vec ograniceno ko terasa,mi treba da smo samo pijuni koji klimaju glavom i citaju iskustva drugih,a nasa nisu vredna pisanja.U svakom slucaju ispadosmo smesni zbog losih iskustava sa odredjenim domacim hibridima.:ppozdrav:

Gde sejati ranije hibride,u losijoj ili boljoj zemlji?

Dobro pitanje. neko moje mišljenje: Prvo nebi trebalo tako pojednostavljati dobra i loša zemlja ... ima tu više faktora .
Mislim da je ključna razlika u koju zemlju se može sijati rano , a u koju ne. Rano bi trebalo sijati samo u zemlju koja je dobro propusna i koja nema problem sa visokim nivoom podzemne vode , znači ako se prividno rano osuši površinski a na dubini 50-100cm stoji voda , to nije pametno sijati rano , takodje trebala bi to biti propusna i crna zemlja koja se rano zagrije . Tu se može sijati rano i onda ići sa kasnijim ili srednjim hibridima .
U zemlju koja duže bude zasićena vodom , vlažna , hladna ili koja može biti i spremna ali sa većim padavinama u aprilu u kojoj se diže nivo podzemne vode , u tim zemljama sijati kasno i onda naravno uzeti hibride malog broja.

Dobro pitanje. neko moje mišljenje: Prvo nebi trebalo tako pojednostavljati dobra i loša zemlja ... ima tu više faktora .
Mislim da je ključna razlika u koju zemlju se može sijati rano , a u koju ne. Rano bi trebalo sijati samo u zemlju koja je dobro propusna i koja nema problem sa visokim nivoom podzemne vode , znači ako se prividno rano osuši površinski a na dubini 50-100cm stoji voda , to nije pametno sijati rano , takodje trebala bi to biti propusna i crna zemlja koja se rano zagrije . Tu se može sijati rano i onda ići sa kasnijim ili srednjim hibridima .
U zemlju koja duže bude zasićena vodom , vlažna , hladna ili koja može biti i spremna ali sa većim padavinama u aprilu u kojoj se diže nivo podzemne vode , u tim zemljama sijati kasno i onda naravno uzeti hibride malog broja.
Momo prvi deo koji sam boldovao mi je logičan, ali zašto ići sa kasnijim hibridima? Ja gledam iz svog ugla gde imam peskovito zemljište koje se prvo prosuši i zagreje, dobro je propustljivo (što je problem u fazi nalivanja, uvek nedostaje vode) gde je moguća često setva kukuruza i krajem marta. E sada ja bih uzeo najraniji Pionir A79 i posejao ga što ranije pa šta mu Bog da. Svaka kasnija setva ili kasniji hibrid mislim da ne mogu doneti ništa dobro u nekim redovnim godinama (izuzetak su 2010. i 2014. godina, one se ne računaju). Suncokret tu ne sejem zbog samoniklog koji mi se javlja evo i osmu godinu kasnije i zbog štete od ptica, pšenicu ne sejem, pasulj mi najbolje iskoristi tu zemlju jer uhvati sve junske i po neku julsku kišu. Moram zbog plodoreda da ubacim kukuruz.

Dabi uopšte kasni hibridi mogli doći u obzir mora se sijati rano , jel tako . Sijati fao 600 od pola maja nema smisla . Grupe 600 ili 700 morale bi ići sam početak aprila ako ne i kraj marta , e sad dali bi zbog suše u nekom periodu jula i tada bilo bolje ići sa 400 ili 500 to je već neizvjesno , ko zna kad će vrh vrućine ? Isto zemlja gdje je šljunak blizu ni tu nemože kasni hibrid iako se sije rano . Znači grupe 600 jedino u ocjeditu zemlju sa navodnjavanjem ili u jako kvalitetnu zemlju koja dobro čuva vlagu i bez padavina.

Razlika izmedju 400 i 600 grupe je u 15-20 dana sto se tice sazrevanja.Ali ni to nema pravila,ima 100 faktora koji uticu na to_Ono sto sam ispratio kod mene iz prakse je da AS63 i 72 grupa 650 treba tacno 6 meseci od dana sejanja do dana berbe.Slicno je i kod 704.

Moja susjeda sijala 434 zp i jako bio dobar debeli klipovi a stabljika nikakva bila.
Ja sam mislio da neće ništa imat ako ga nađem uzmem vrećicu da probam

Razlika izmedju 400 i 600 grupe je u 15-20 dana sto se tice sazrevanja.Ali ni to nema pravila,ima 100 faktora koji uticu na to_Ono sto sam ispratio kod mene iz prakse je da AS63 i 72 grupa 650 treba tacno 6 meseci od dana sejanja do dana berbe.Slicno je i kod 704.

Promoter pionir hibrida kaže da je razlika između fao grupa po 5 dana...

Danas sam preuzeo seme za ovu sezonu, prvi put ubacujem DKC 5222 i 5830,
Od Pionira P0412, P0704, P0725 i P0837, fao grupe su od 490 - 630

Reci te mi ovaj dkc 5830 jel on taj cuveni hibrid iz fao 500 grupe koji je u Vrbasu na ogledima dao preko 15000kg/ha?danas gledao u Dobroj Zemlji bez Uroza Davidovica ali nisam cuo prve dve cifre nego samo xx30!

Mislim da je to ipak ovaj DKC 5830, on ima veliki potencijal fao grupa je 580, mada I taj DKC 5031 ima isto jak potencijal, samo sto je on fao 420, zato sam uzeo onaj prvi.

Da, znam, zato I nisam uzeo P1114 i P1537 za koji svi kazu da je cudo, bas zbog straha od suse, gadjao da budu od 500 do 600.

Ma samo sam stigao da cujem zadnju cifru 30 one ispred nisam moracu na kompu pogledati emisiju ili sutra reprizu kazu da je fao grupa 500!Znaci moram da saznam kad je i moj otac cuo za njega kaze ko ga je..be sto je vreca 150-170evra ako toliko dobro radja ali na zalost i on je cuo samo zadnju cifru kanda nam to genetika da slabo cujemo:haha:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh