Kukuruz 2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ok,samo nerazumem zasto sejati rani ZP hibrid koji daje manji prinos kad i grupa 600 njihovih hibrida stize u isto vreme sa istom vlagom a veci prinos.

Nije tacno da Zp raniji hibridi daju manji prinos. Vise puta kada je susnija godina ranije grupe daju bolje rezultate od kasnijih hibrida.
Ali definitivno Zp hibridi nemaju lako otpustanje vlage a nije bitno koja je grupa zrenja.

Fao 600 je sejan zbog berbe u klipu.Pošto sam prodao berač i pošto nemam nameru da se natežem sa radnicima uradiću ga u zrnu i to je to.Dogodine će sve biti Fao 300 i 400 a nema razlike u prinosu između grupa ako se uradi kako treba.

Maticu koliko debeo sloj skladistis kuci u zrnu ?? Moji su kukuruzi mahom oko 19% trenutno. Ne znam dal ce vreme da posluzi da spadne vlaga ispod 14% da moze lepo da se skladisti sve.

Z.P 427 i 606 vlaga 16.7 %.B.C. 16.5%.Ne znam šta da radim pošto sve ide kući.

Taj ce se kvariti , 5 -6 godina krunim i skladistim za vlastite potrebe 3-4 vagona sad manje. Prosle godine FAO 260 , vlaga oko 12% , nema napada zizka do kraja ljeta jer u suh nece ni zizak , 15% je neka granica da moze do ljeta a i duze da ti ostane mozda 30-40cm sloj preko ljeta. Sto veca od 15 veci rizik, pogotovo ako jos bude toplo kao sada, kad zahladi nema problema ni sa 17% ali samo do 3 mjeseca , sve zavisi od temperature , ali poslije 2 mj se kvari.

Sve preko 14% lom i ostale primjese hvata budj, sto manje loma to bolje , poslije odredjenog vremena kad uhvatis u sake i pomirises osjetis budj, Iako se na kukuruzu ne vidi nista.

Ova godina nije dobra za skladistenje u zrnu bez susenja osim ako je sejan jako gusto i morao je da dozri.

Prije godina kao ova i znam neke koji su skladistili veliku kolicnu dosta vlaznog poslije nekoliko mjeseci ga vukli na susaru da im osuse jer bi im propao , poceo da budja , isto sve bio za ishranu stoke.

Svakako ću sačekati dva dana i onda napadam.Skladištio sam i sa 18% vlage bez problema.Debljina u skladištu je 2 metra.

Da nije slucajno Zona? Moja greska. Zoan je sidzentin hibrid fao 640 namenjen za branje u klipu, a moze da se skida i u zrnu.

Meni skidaju 15.1-16 4%, 16.1-17 5.5% i 17.1-18 7.5%. Da ne navodim dalje vecina mi je u ovom prvom intervalu, cak je bila neka i 15 gda se ne odbija nista. Drugih troskova nema.

Kod mene nekoliko njih sad skida zrno kod kuce i sa malo vecom vlagom i sacekaju kad se zavrsi vrsidba, onda ide ubrzo sve tel-kel.

Da nije slucajno Zona? Moja greska. Zoan je sidzentin hibrid fao 640 namenjen za branje u klipu, a moze da se skida i u zrnu.
Meni je promoter rekao da je za branje u klipu ali ga berač kruni poprilično.Sejan je 22 aprila.Ima ga dosta ali po meni to sigurno nije hibrid za branje nego za vršidbu.Nikad više stranci na moje njive ( bar dok budem brao beračem)

Danas oko podne merena vlaga dkc4608 14,8% ako bog da u subotu skidanje.
2m5l111.jpg

Isti hibrid u bašti od 1kj. 15,1% poslepodne ovršen.
14ui8ae.jpg

sejan na 16 cm.:osmeh:

Ja idem prvi put ove godine sa 100kg uree i 100kg mapa po hektaru za psenicu kad zavrsim kukuruz. Do sad isao sa po 200mapa po hektaru

Imam dva jutra kukuruza koja sutra krunim i planiram tu posejati pšenicu.Moraće se orati pa idem pod plug sa 150 kg MAP + 150 kg 3X16 + 100 kg UREA .Na 105 ari sojišta planiram dva tanjiranja velikom tanjiračom i 150 kg MAP + 150 kg 3x16.

Do Ponedeljka šta se uradi,uradilo se.Posle kiša i hladno vreme pa će se čekati.U ataru nije skinuto ni 10% kukuruza jer je vlaga i do 20%.

Tesko mi ja da procenim,posto je njiva spic pa ide sve na krace i sve vise brazda u prikolicu. E sad kad racunam koliko je uradjeno i koliko je ostalo,cini mi se da malu prednos ima 0423. Jel si radio 0412? Ja ne smem jos da ga pocnem,on mi je posle 0423,plasim se da ce vlaga biti preko 16%.
nisam radio nista,sutra merim vlagu da vidim kakvo je stanje!

Ja danas merio vlagu pionir p0216 18,5
pionir poo23 19,5
zp 606 20,7
na ostale nisam merio ali i kod tih neverujem da je vlaga manja od 18.

Kako stvari stoje dekalb je odvalio ove sezone sve zivo.... Ne mislim na prinos samo vec na otpustanje vlage koje je kod ovih hibrida mastralno. Pre 2 nedelje ja skinuo dkc fao 420 i 480 sa 14-15%vlage.
Koliko vidim po otpustanju vlage niko nije ni blizu dekalbu cak ni pioneer!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh