Kukuruz 2015

@brankovic

Razmišljamo potpuno isto.Ne idem dok ne padne kiša,pa da vidimo oće li biti išta.

Ja sam juce i danas obisao sve parcele kukuruza. Sto se ravnice tice, zemlje pored reke, dole je situacija odlicna. Ni listic se jos nije potpalio. Ovi rani hibridi uveliko rade zrno. Moram da istaknem Pioneer P9911, nisam ga do sada sejao, mnogo je bolji nego N01. Sto se tice Zemunaca i oni su odlicni (606 i 684).
E sad u brdu je situacija zanimljiva. Imam parcela gde se uopste nije potpalio, ima gde je poceo ali nije strasno dok na dve parcele se potpalio nenormalno i to hibrid ZP 606, i to na mojim najboljim njivama u brdu. Dok na primer ZP555 je jos uvek zelen kao u kisnoj godini i pocinje da radi zrno. A vrlo je blizu njivi gde je 606, ista agrotehnika, isti dan sejano i priblizno slicna zemlja.
I po meni najbolji ZP434, odlicno izdrzava ovo vreme. Cak i tamo gde je poceo da se potpaljuje, ipak vec radi zrno. Po meni vrlo stabilan hibrid. Zao mi sto ga nisam posejao vise. Opet mi je bolji od 427, i prosle godine je bio, ali sam mu dao jos jednu sansu. Jako lose nicsnje, neujednacen rast...
Eto to je neko stanje kod mene u kraju, i sve to zahvaljujuci dobroj kisi krajem juna.

Znam da par ljudi na forumu rade no til obradu bez oranja pa bih voleo da cujem njihova iskustva sa kukuruzima na ovoj susi.Da li su kukuruzi bolji na parcelama na kojima na povrsini ima zetvenih oststaka?

Gecin i Irmešov salaš i uopšte taj krajni deo atara ka Sirigu i Temerinu, tamo su usevi manji a ponaročito se to vidi na sojama.

Ja se nežalim na moje useve ali ima svašta, tu je najbolja zemlja i nepamtim da taj deo atara ostane bez kiša i da ga obilazi, no još može kiša da pomogne ako padne u skorije vreme.

Да, ту је последња киша била када и у селу, пре недељу дана оних 8л. Тада је и тамо било та нека количина. Проблем је што је раније било мање него што је село добијало па и неки други делови атара.

Savle zadnja je pala 9.jula u selu 10l ali taj potez prema Sirigu i Temerinu tu nije bilo toliko ,samo malo zagasila prašinu znam jer imam kukuruze na tri ante.:off_topic:

Да, 9. јула, у селу код мене 8л а тамо после два дана сунца затекнем 5л у кишомеру, дакле ту негде исто.

- - - - - - - - - -

Имам кукуруз и под селом и тамо, фина разлика, под селом је добијао таман кише када је требало и колико је требало а тамо не баш, на соји приметим још више али то није овде тема. Углавном, за сад се кукуруз држи али питање колико још може без озбиљних последица. А ово ј што ја и ти radoslav-e разглабамо овде је доказ да у једном атару није било исто кише и има различитих стања а камо ли у целој земљи како је, верујем да има много горих атара од нашег.

Ja veceras sam bio da obilazim par parcela i stanje je sareno!!! Na dobrom zemljistu u blizini sela gura zadovoljavajuce, ali u teskoj ritskoj zemlji (5 duz) vec je izgoreo dosta, mada oplodnja je tekla u solidnom stanju, pitanje je dali ima snage i vlage za nalivanje zrna! Kise nema na vidiku i tu nece dobro biti! Inace u Junu smo imali dobre kolicine padavina ali taj nas rit je jako zahtevan za kisom.

DKC 5276, na 21cm i oko 1 kj na 19 cm (nema razlike) setva 16. Aprila:

2015-07-20-200748.jpg

2015-07-20-200801.jpg

DKC 5276 Rit setva na 21 cm isti datum setve. Dosta slabiji sa istom agrotehnikom.

2015-07-20-202253.jpg

Moram da pitam ovde, jer postoji mogucnost da neko zna.

Imam problem sa jazavcima.
Ne mogu da posejem kukuruz, a da mi ne uniste kompletno sve.
Postoji li mogucnost da ih se nekako rešim?
Kupio sam kljusa..zapinjem ih po stazi kuda prolaze..ali nema efekta..
Da li postoji neki drugi način da ih oteram?

Samo neka me zaobidju sa komentarima oni sto će stati u zastitu jazavaca.
To je njihov problem.

Moram da pitam ovde, jer postoji mogucnost da neko zna.

Imam problem sa jazavcima.
Ne mogu da posejem kukuruz, a da mi ne uniste kompletno sve.
Postoji li mogucnost da ih se nekako rešim?
Kupio sam kljusa..zapinjem ih po stazi kuda prolaze..ali nema efekta..
Da li postoji neki drugi način da ih oteram?

Samo neka me zaobidju sa komentarima oni sto će stati u zastitu jazavaca.
To je njihov problem.
Najbolje nadji nekog terijerdziju i bez pricanja nikome resite problem.
Alternativno resenje je da im na bilo koji nacin zaprljas brlog necim smrdljivim, posto su prilicno pedantne zivotinje oni ce se odseliti odatle , ali onda je problem sto mogu da se odsele samo na drugi kraj njive.

Teško je to istrebiti.
Ima ih puno.
U mom kraju je brdovito, teško je i prići na taj teren..to su neki potoci i uvale u šumi..tako da nijedno vozilo tu ne moze da pridje ni na 500metara.

Upravo o tome i razmišljam..da nabavim terijera,platicu koliko treba..ne bih ga puštao u rupu,jer bi ga tamo iscepali.
Samo da mi čuva kukuruz. Razapeo bih mu sajlu..namestio kućicu i neka špacira na lancu.

Ne vredi..već druga godina kako sve džabe radim, ne ostane mi ni zrno kukuruza.
Ove sezone su krenuli da obaraju dok je kukuruz bio oko 30tak cm.
Pa su se vratili kada je malo porastao..još se nije izmetličio..oborili i proveravali ima li klipova.
Kada dodje vreme, mogu samo da se pozdravim sa radom, ulaganjem u mukom koju sam ulozio.
Strašno.

Nazad
Vrh