Kukuruz 2015

Sve dobro sto je bilo u pocetku vegetacije je palo u vodu,eto sta znaci jedan vreo mesec u godini.Mesec jul je najbitniji za prinos pod uslovom da ima kukuruza na njivi,tj,da je nikao dobro ali izgleda da ce prinosi biti bar prepolovljeni u to sam siguran i to jos i nije strasno jer moze da bude i gore ako padne kisa u utorak bice mozda 30%manje roda ako promasi onda ce biti katastrofa.Neverovatno nemozemo glavu da dignemo sto se kukuruza tice nadam se da ce ljudi koji su na vlasti uskoro izaci i reci da imamo kukuruz za izvoz i da je cena bar 15din. to bi mu bio kao slag na tortu.

Moram da pitam ovde, jer postoji mogucnost da neko zna.

Imam problem sa jazavcima.
Ne mogu da posejem kukuruz, a da mi ne uniste kompletno sve.
Postoji li mogucnost da ih se nekako rešim?
Kupio sam kljusa..zapinjem ih po stazi kuda prolaze..ali nema efekta..
Da li postoji neki drugi način da ih oteram?

Samo neka me zaobidju sa komentarima oni sto će stati u zastitu jazavaca.
To je njihov problem.

Predaj ga na sud! :haha:

ZP 555

wp20150720001.jpg

wp20150721001.jpg

wp20150721002.jpg

wp20150721003.jpg

Bio sam danas u obilazak jednog dela atara(prema B.Dvoru)uffff,bolje da nisam isao.3 jutra kukuruza,sorta po725,predusev duvan,predsetveno 140kg ureje po jutru,sejano na 23.5cm.Tuga bozja,skroz do vrha uvrnuti listovi,do klipcica podgoreo.Nazalost fotoaparat ostao kuci,ja jos nisam video da je neko postavio ni blizu slicnu sliku,toliko je los kukuruz.Razmisljajuci na kraju njive,mislim da je i prekomerno djubrenje igrao neku ulogu.

Posatavio sam ja , doduše video unutar kukuruza , ovde 80% njiva izgleda kako ti opisuješ . Nevjerujem da povećano djubrenje može biti krivo , loše razvijen korjen da.

Bio sam danas u obilazak jednog dela atara(prema B.Dvoru)uffff,bolje da nisam isao.3 jutra kukuruza,sorta po725,predusev duvan,predsetveno 140kg ureje po jutru,sejano na 23.5cm.Tuga bozja,skroz do vrha uvrnuti listovi,do klipcica podgoreo.Nazalost fotoaparat ostao kuci,ja jos nisam video da je neko postavio ni blizu slicnu sliku,toliko je los kukuruz.Razmisljajuci na kraju njive,mislim da je i prekomerno djubrenje igrao neku ulogu.
Zavisi kada gledaš kukuruz,ujuru lepše izgleda :osmeh:.Psleposne sam bio u atar .sredlivali ogled pošto sutra stižu table ,ali nisam slikao .Jednom rečju užas.Biće koja slika sutra.

Tačno tako , još bi dodao da i nije bilo idealno proljeće , za ove biljke bi idealno proljeće bilo malo suvlje sa duboko obradjenom zemljom , tad se korjen razvije kako treba . Kod mene je ( a manje više svagdje) početkom maja (ili bješe krajem aprila) bilo nenormalno mnogo kiše u mahu (170l za tri dana) , neki su bili u nicanju a neki u par listova , .. ležanje vode ... najgori scenario , zato je osjetio prvi nalet suše a kamoli ovo sada .

Kod mene je bilo dobro prolece i nije bilo velikih vodolezi,posle par dana se povukla (govorim generalno o kompletnom ataru). Mada me uopste ne cudi sto kazu da smo svake godine u prvom razredu,od skoro pratim malo intenzivnije poljoprivredu i pravo je cudo kako je nas narod kratkog pamcenja i kako sve uspesnije ponavlja pojedine greske kao npr pregusta setva,neizbalansirano djubrenje...

Upravo se vratio iz atara koji se nalazi kraj Morave,i mogu vam reci da se kukuruz odlicno drzi,naravno domacini koji su sve odradili na vreme i nadjubrili nije cak ni poceo da podgoreva,ali treba mi kisa naravno i sto je vise moguce da padne :D

Odoh u off ali da dodam da je cak i soja koja umam u tom potezu na 30-35ari nastavila rast i lepo pocela da puni zrno,dok ona u crnoj zemlji lepo podgorela...Nisam bio poneo trelefon da slikam,ali ici cu opet za slamu za dan-dva pa ce biti slika:ppozdrav:

Nazad
Vrh