Kukuruz 2015

Kan nisam nikad bacao, a količina uree ide od 200 - 300 kg po ha, zavisi od njive... A i da ti kažem pošteno, urea ima najveci procenat azota za iste pare.. :) :) :)

Kod nas je UREA 40 din. a KAN 35din,mislim da se vise isplati baciti 200kg ureje nego 300kg KAN-a.

Ako ti je zemljiste kiselo, KAN je mama, ureu treba izbjegavati.
U suprotnom ako imas dobar ph zemljista, UREA je nezamjenljiva. Tako da, to su presudni faktori za ova dva djubriva!

Ureu bacam predsetveno na kukuruz, U psenici AN zbog brzeg delovanja i manjeg gubitka koji ispari. Na suncokret takodje AN zbog brzeg aktiviranja i kraceg delovanja.

Kan je u drugacijem obliku i brze se usvaja od strane biljke, dok je urei potrebno vise vremena da se usvoji.. To su ta dva razlicita oblika sto kaze Coci064... ako zakasnis sa ureom, moze da se ne stigne usvojiti, dok kan odmah deluje.. Zato se Urea obicno baca predsetveno, i ja bih, da sam imao mogucnosti...

Druga godina zaredom , velike štete od padavina , krajnji bilans preko 180 litara , najgore će proći kasnije sijani koji je većinom skroz potopljen :

DSC05121_zpsqhztzj2k.jpg

ima i velikog koji je ispod vode:

DSC05124_zpsyypphn3x.jpg

Zadnjih 5 godina 2 nenormalna suša , jedna kolko tolko , pa 2 ispod vode , dokle više :sjasi:

Ne brini Momo, na jesen ce ovde biti sve rekordi.Prosle godine sam imao daleko goru situaciju pa posle povlacenja i jedne prihrane azotom vrhunski prinos...Da ne zvucim pateticno, ali u najmanju ruku menjao bih stanje vlaznosti na mojim njivama za ovo kod tebe.

Momo soja ce preziveti bolje od kukuruza. Pozutece ali nece je ugusiti voda, osim ako ne bude potpuno pod vodom 10 dana, a mislim da nece. To je moje iskustvo.

Ja sam prije tako mislio , tj imao takva iskustva da soja bolje podnosi blato par dana nego kukuruz , al prošle godine je soja više crkla nego kukuruz . Izgleda da tu ima više faktora . Soja oće i da preživi u blatu ali zakržlja i ostane slaba.

I meni su govorili da može pinto bar donekle da pomogne protiv nametnika u zemlji , ali treba obavezno da pokisne kasnije da se unese u zemlju kolko tolko . Nego mogo si daaaaleko manju dozu , a nije ni jeftin.

Odradi posao dobro, ujak je radio isto prosle godine....Kisa je pocela da pada kada sam zavrsavao prskanje... A cena mu 4500 din L...

kukuruz je posle wuxal p izgubio crvenilo,sad je svetlo zelen :haha:
a sirak raste bolje od kukuruza
dscn2660.jpg

dscn2661.jpg

Ja sam mucio sa sirkom rizonskim muku ajde sto nije uspelo dubinsko sto je zaj kisa , ali posle ga opeglam nikosav-koloseum jdva da je dobio malo pa sam u nedelju morao ponovo isao motivel nava 75 jedva stigao pre kise da opeglam ,inace da sam okasnio ostao bi neoprskan , ako prezivi i kukuruz bice dobro haahah :osmeh: a sta mu bog da

Nazad
Vrh