Kukuruz 2015

Kukuruz je bas dosta vlage povukao a sporo je otpusta, ja sam juce i danas skidao vlaga je bila oko 17-18% fao 450 i 500, a pre kise se vrtela oko 13 i 14%. Tako da cu sacekati jos par dana! A za to vreme da posejemo, da se ne dangubi!

Smanjenje vlage vredi cekati ako se kuci skladisti,oni na silosu su resili da oderu sad da li na vlagi,ulazu,rasturu,lomu,primesama,defektu...klepice po usima.

Do 11 sati magla, kraci dani, nema vetra, bice cupavo sa smanjenjem vlage.

Da, bas tako, al jedino me tesi sto ce naredni period biti suncan i bez kise, tako da cemo sacekati jos par dana! Mada opet, pricao sam juce sa drugarom iz AS hibridi i kaze mi da je to spoljna vlaga zrna i da slobodno mugu da ga skladistim sa 18%, jer je to spoljna vlaga a da mu je onaj unutrasnji brasnjavi deo suv, ali jedino moze lom napraviti problem pri skladistenjnu jer bi povukao vlagu od celih zrna, e sad dal je tako ili ne, ne znam!

Danas zavrsili komsiji branje pionir,170 meteri na dva jutra u klipu.Ja toliko nisam imao na tri kj.Cetiri prikolice''jedna 60 meteri,jedna 50 m,jedna 40 m i jedna 20m.

Poslednja izmena:
Išao sam danas da vidim kako izgledaju kukuruzi na njivi, i nisam ni otišao do njih. Lenije su blago rečeno katastrofa. Kako će kamion otići do njive, tj. kad će moći otići, nije mi jasno.

juče završena berba u klipu prinosi jako šarenia danas završio kukuruze planirane za zrno,prinos od 3 do 3,5 tone po kj ::lose:: vlaga 20%
Nema se šta čekati treba soju i jabuke završavati.

I mi smo juce zavrslili skidanje kukuruza, kada sam sve podvukao, ispalo je da mi je ove godine prosecan prinos 4105 kg po kj, vlaznog kukuruza, za jus jos 10% manje.
Najveci prinos mi je bio P0856 - 5200 kg, a najslabiji P0412 koji je dao 3340 kg, ali mislim da to I nema puno veze sa hibridima, presudna je bila voda, gde je palo malo vise kise, bilo je I bolje.
Juce sa svojim ocima video coveka koji je sa 3 kj doterao 1450 kg kukuruza !!!

Od 50-tak jutara sto sam ovrsio do sada nisam radio bolju parcelu od 3t po jutru, a i takvih je malo..... Uglavnom prinos se krece oko 2t/kj. Beda u nasem ataru sto se tice kukuruza...

Danas poceo vrsidbu,PO725 4500-5000kg/jutro,na pesku 0412 3500kg/jutro....prvom je vlaga 17.5 a drugom 15.5%..danas popodne skinuto sedam jutara ,vetar je u najavi od srede mozda i spadne vlaga..

Neobičan kukuruz , dragane , nekako sav u perušini upada , nema ono da se odma očisti i da se žuti u adapteru , bar sam ja tako naviko , pogotovo dkc , on bude totalno očišćen klip skoro svaki koji upada , a i pioniri skoro isto . MOžda je to i do adaptera , ovaj na tvom snimku kako vidim uvlači i dosta gornjeg dijela stabljike .

Trula je stabljika previse,a i jos je bilo uprzeno,primetio sam i ja da upada sa kumusinom ali iskreno nije mi ni bilo bitno to.
Mozda zavisi i od hibrida,odkud znam.Evo na ovom snimku dosta cistije ulazi u adapter.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh