Kukuruz 2014

Obran danas kukuruz.Od hibrida bilo je Pako,Sincero i Mikado(ostao od prosle godine).Na 90 ari,od toga 10ak je voda proredila ili odnela,nabrano tri prikolice od 5t,i dve od 3t.

Izgleda da nam ove sezone nece skidati lom i primese cim nisu uvrstili u tabele??? Ako i to uvrste morati ce da uvedu i rubriku DOPLATITI PO TONI

Danas stari uzimao uzorke!
U svakom slucaju jos nista ispod 18%!
Cekamo ponedeljak i nadamo se 16%!

Ukratko juče skidali nalošiju parcelu. Opet rekord al ovaj put najslabiji za ovz godinu , ni 5t/ha ::sramota:: . Sad sam vidio kolko loše sjeme može da znači . Zemlja je loša pa još na brijegu . Od straha od suše posijem najraniji hibrid na tržištu pionir F58 (290) i oko 1. aprila , a sjeme lanjsko . Medjutim kasnije saznam istoriju tog sjemena , da je to poručio posebno jedan veći proizvodjač ovde za presijavanje pretprošle godine pa nije uzeo . Znači to je sjeme staro tri godine min . Nicanje katastrofa , poslije sam mislio da je žičar , falilo 30-40% sklopa , al nije jer sam na kraju stavio friško sjeme dkc 5276 i tu je sasvim pristojan kukuruz a nije falio ni jedan .

3381 vlaga danas kroz kombajn 19.4% tako izmerise na kantaru.. Nesto slabo ide vlaga dole,vetar duva danima+suncano vreme ,nisam pametan da li da cekam jos ili da skidam dalje ,od srede/cetvrtka opet neka kisa ..

Duva vetar kroz nase novcanike, samo zvizdi. Na ovakvu godinu da svi zarade , i arendasi, prodavci semena, djubriva, hemije, prodavci delova, skladistari....samo mi da jurimo pozitivnu nulu.

Danas komsija skidao svoj pionir, V74, to mu najraniji, jedva ispod 19%

Ja sam u proslu nedelju skidao f73, sejan 11.04. vlaga bila 21,1% , sutra cu njivu preko puta te, pa da vidim koliko je skinuo vlage za 6 suncanih dana, isti hibrid, ista dan setve! Po recima strucnjaka skida od 0,5 do 0,75% dnevno!

Danas izmerene vlaga N-01 danas imao 16,5 vlage znaci za par dana tek 1 posto manje,dok je na drugim parcelama ista sorta imala 17,8 i 18,4. Reali je imao vlagu 17,Gasti,18,4 a Agrister 18,6 dok je neki dan imao 20,kazu mi da sacekam posle vikenda.

Ja sam danas prosao pola Vojvodine i video sam samo 2 (i slovima-dva) kombajna da skidaju u zrnu.Svi cekaju da padne vlaga i da se vise izadje sa cenom.Ovde kod mene cak jos ni ne primaju koliko ja znam.

Kod mene vlaga oko 17,5%,skinuto oko 20kj,prinos za sad oko 7t/kj,nema se sta cekati treba spremati za zito,vlaga tesko da ce padati brzo.

Cisto sumnjam da ce izaci sa vecom cenom nego sto je sada, eventualno da spadne vlaga, pa da se dobije malo vise,meni obracunali za12,7rsd

Tata danas bio na Danima Polja Pioneer hibrida u Jelavu. Zbog skole i popravljana ocena nisam mogao da idem sa njim::jako_besan::. Kaze prinos je dobar a vlaga od 17% (raniji) do 25% (pozniji). Slika nema, no probacu da vidim sa menadzerom prodaje da mi posalje nesto preko maila:ppozdrav:

Nazad
Vrh