Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pitanje za iskusne, sa raditi, posejao sam zp684 26.4.13 i do sada je na 1.2ha niklo mozda 100-tinak stabljika, kopao sam po zemlji da vidim seme od 15 semena, u zemlji, 5 su napali crvici, a ostalo je krenulo da klija, e sada, da li je pametno presejavati ili cekati ???? Bilo je nesto vlage, sejano je na 6-7cm ali ispada da nije bilo dovoljno vlage.

isti problem sam imao i ja.posejao sam zp 666 pisalo je da je tretiran nekim sredstvom pa sam ga ja samo tako posejao nisam ništa dodavao.posejao u jesenas razoran parlog gde je 3 godine stajao neobran neki beli kukuruz(nije se isplatila berba gazdi jer je bio redak) a ja uzeo njivu jesenas u zakup.izuzetno glup potez sa moje strane sto se tiče setve jer posle nedelju dana je krenulo nicanje i niklo je mozda 20-30% samo.i onda ništa ništa dok nisam otišo motikom da malo čeprkam i nadjem seme u redu izbušeno kao da ga je sipac grickao ima kao i prasina ona od zrna.e jedino nikakvog crva nisam video a nisam mnogo ni trazio.neki su klijali i bili pred nicanjem nekima je klica krenula nekima nije.uglavnom posle još nedelju dve izašlo je mozda tek ukupno 70%.negde niklo dobro negde po par metara nema ništa.i sada su neki u 6 peru neki u 3.što mi naravno pravi problem oko prskanja herbicidima.
pošto nije neka površina velika, oko 60 ari, nisam hteo da presejavam jer bi mi i drugo seme pojeli ostavio sam tako pa sta mu bude,ionako tek razradjujem njivu biće za moja dva prasca

Ma danas jurim nesto i 3.. grupe ako nadjem presejavam jer ima dosta vlage, padalo malo kisice pa se nadam da ce nici pre nego sto ga pojedu... E sada, da li da prodjem samo drljacom po njivi ili da ne radim nista nego samo sejanje direktno?

2yyr3ps.jpg

Ma danas jurim nesto i 3.. grupe ako nadjem presejavam jer ima dosta vlage, padalo malo kisice pa se nadam da ce nici pre nego sto ga pojedu... E sada, da li da prodjem samo drljacom po njivi ili da ne radim nista nego samo sejanje direktno?
Kakva drljaca presevanje se vrsi po istim tragovima,sacekas koji dan i onda totalom poprskaj pre nicanja.

Dekalb 5276 sejan 19.04. pokorica od 2-3 cm,osetio je i grad a i jos je pod dejstvom hemije, spartanje najverovatnije za 5 dana,ima 10-tak% biljaka tek niklo,ostalo seme na povrsini i "cekalo" kisu..ladno niklo

303fqli.jpg

Na ovoj parceli je kasnije prskan proslo svega 7 dana

2zrnw45.jpg

Mislim da je bas zato sto ima i previse vlage...nije bilo sunca posle prskanja vec tmurno vreme danima i non stop kisa i grad...njiva je bila kao jezero 1 dan(ma kao da je 100 litara palo) posle se povuklo...i drugi su u istoj situaciji...oboreni donji listovi,iscepani,bledi...oporavice se cim dobije malo toplote

Azot + sunce = boja . Ako azota ima dovoljno dobiće boju već sutra.

Ne verujem da cu prihranjivati,ovde kod nas i danas nesto tmurno,puno je vlage pa mi se cini da je i koren plitko i da nece ici u dubinu,azot je sigurno ispod 60cm dubine sve je to kisa sprala i trebalo bi folijalno ali se bojim da ne oprljim listove otopinom uree i ovako je napacen sta ga je sve snaslo.Rasprskivac za red tj. ispod lista nemam.Spartanje i sunce ce ga vratiti u zivot.Bar se nadam

- - - - - - - - - -

Sutra predvece i prekosutra opet najavljuju nepogode sa velikom verovatnocom za grad...ovaj moj ne bi izdrzao jos jedan udar

Pioneer P1114 setva 19.04.2013
1790fa.jpg
16osvo.jpg
Vec se vidi da mu fali kisa...Ovaj deo atara je dobio najmanje kise i kukuruzi su svi podjednako mali,pogotovo ko je sejao kasnije i gusce sklopove! Nije prskano ni cim do sad,u 6-7 listu je,eventualno cu Laudis kad bude za jedno 7-8 dana da jos izadje nesto,ako izadje!Baceno je djubriva u izobilju ali kise nema,pa nema...

Ujutru presejavam kukuruz, e sada zaprasio ih seme, medjutim nasao sam samo pozitron, da li se isplati njime zaprasivati u odnosu na furadan ili mesurol???

Ujutru presejavam kukuruz, e sada zaprasio ih seme, medjutim nasao sam samo pozitron, da li se isplati njime zaprasivati u odnosu na furadan ili mesurol???
Mozes,ali je skup zavisi koliko si pakovanje nasao.Ja sam ove godine tretirao Prestig-om i prezadovoljan sam...Nailazio sam na mrtve zicnjake i rutave bube,po par komada oko jednog kukuruza!Ako je bilo kise kod vas presevaj,ukoliko nije kao kod nas,bolje nemoj,evo ja sam u ponedeljak posejao postrno na jednoj maloj parceli kukuruz,jos neki nije ni klicu pustio...Suvo dole,taj ce cekati kisu,ali ako je kod tebe bilo kise,sej sto pre!

Pioneer P1114 setva 19.04.2013 Vec se vidi da mu fali kisa...Ovaj deo atara je dobio najmanje kise i kukuruzi su svi podjednako mali,pogotovo ko je sejao kasnije i gusce sklopove! Nije prskano ni cim do sad,u 6-7 listu je,eventualno cu Laudis kad bude za jedno 7-8 dana da jos izadje nesto,ako izadje!Baceno je djubriva u izobilju ali kise nema,pa nema...

5 puta bolji nego mnogi ovde kod nas koji su imali potop...imas 6 potpuno razvijenih listova i extra izgleda a sejao si isti dan kad i ja..uporedi sa mojim gore...razlika nebo-zemlja...bice kise ne brini po nekim dugorocnim prognozama promenljivo sve do sredine juna ako im je verovati...cestitke i sa srecom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh