pešut
Član
Pitanje za iskusne, sa raditi, posejao sam zp684 26.4.13 i do sada je na 1.2ha niklo mozda 100-tinak stabljika, kopao sam po zemlji da vidim seme od 15 semena, u zemlji, 5 su napali crvici, a ostalo je krenulo da klija, e sada, da li je pametno presejavati ili cekati ???? Bilo je nesto vlage, sejano je na 6-7cm ali ispada da nije bilo dovoljno vlage.
isti problem sam imao i ja.posejao sam zp 666 pisalo je da je tretiran nekim sredstvom pa sam ga ja samo tako posejao nisam ništa dodavao.posejao u jesenas razoran parlog gde je 3 godine stajao neobran neki beli kukuruz(nije se isplatila berba gazdi jer je bio redak) a ja uzeo njivu jesenas u zakup.izuzetno glup potez sa moje strane sto se tiče setve jer posle nedelju dana je krenulo nicanje i niklo je mozda 20-30% samo.i onda ništa ništa dok nisam otišo motikom da malo čeprkam i nadjem seme u redu izbušeno kao da ga je sipac grickao ima kao i prasina ona od zrna.e jedino nikakvog crva nisam video a nisam mnogo ni trazio.neki su klijali i bili pred nicanjem nekima je klica krenula nekima nije.uglavnom posle još nedelju dve izašlo je mozda tek ukupno 70%.negde niklo dobro negde po par metara nema ništa.i sada su neki u 6 peru neki u 3.što mi naravno pravi problem oko prskanja herbicidima.
pošto nije neka površina velika, oko 60 ari, nisam hteo da presejavam jer bi mi i drugo seme pojeli ostavio sam tako pa sta mu bude,ionako tek razradjujem njivu biće za moja dva prasca