Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako mu se pomaze,pretpostavljam prskanjem?

Neverujem da ih ima mnogo jer koliko sam ceprkao po njivi nisam video ni jednog,ali sam ih nalazio u parcelama gde je prethodne 2 godine bio kukuruz posejan a sad suncokret.Nelogicno ali eto i na to sam danas naisao.

Spasoje , startno djubrivo je išlo standardno kako ide na oltovoj sijačici par cm (valjda 5) pored i što smo se najviše trudili a što ljudi uglavnom ne obraćaju pažnju pogotovo kada se sije uslužno to je dubina polaganja . Zbog toga , a i zbog preciznosti više volim stariji tip pneumatske sijačice olt nego neke druge ovde zastupljene i nego noviji tip oltovke , zbog raonika za polaganje djubriva koji su na starijoj tipi uradjeni masivno i mogu da se spuste duboko pa još kad malo skratiš toplink , doslovno oru . Sijačicu je tada mnooogo teže vući , ali svejedno oću da ide prvom , a ne da mi leti po njivi. Inače je djubrivo yara koje treba da ima niži nivo soli u sastavu pa je manje štetnih posledica.

Pisao sam o tome ranije, prskanje to jest inkorporiranje ali sa paračom na zeleno tojest kad primetiš da ga muči žičar, ova metoda je najefikasnija ali je i ujedno opasna pošto se radi oma za prskalicom mešanje zemlje sa paračom te je za ljude na paraču malo rizično (ako imaš parač bez pratioca još bolje), ovaj sistem je najbolje raditi pred setvu (prskanje i oma setvospremiranje tojest mešanje zemlje inkorporacija) ako znaš da imaš problem sa žičarom, može i pomoći i paranje što češće (u nedelju dana bar dva prohoda) pošto žičar nevoli pomeranje zemlje.Ako si strnjiku ugario i setvospremirao tokom leta onda nebi trebao da imaš problema sa crvom ponaročito pošto je bila suša.

Kako izgleda taj crv,ja sam juce brljao kukuruz i blizu jednog za nasao jedan zut crv,duzine 1 do 2 cm,e sad neznam jel to sto pricate ?

Ja sam pre ere furadana imao slučaj da su na istoj parceli neki kukuruzi do kolena, a neki tek do članaka. Naravno, polsedica napada žičara. Kad sam počeo da koristim furadan, više nije bilo takvih problema, ali bilo je godina da je napad bio toliki da i pored furadana seme strada jer ga gricnu po više crva (koji nakon toga odapnu), i onda šteta po zrno bude već prevelika... Poslednjih godina ne sejem žito i nemam problema sa žičarima, ali ipak se seme redovno tretira insekticidom.

Bas tako,kad sam ga dohvatio samo poce da se uvija,ali zastitio sam ja kikuruz furadanom,valjda ce znaciti nesto.

I ja sam ponchom ali opet par redova duzine po 10-15m kasni i to debelo za ostalim,zakrzljao je...prosle godine tu nije mogao ni da nikne sta mu je zicar uradio..ove je niklo ali kasni za ostatkom

Kazu da kad krene zicar pomaze traktorom gaziti po redu kukuruze i da onda nece da ga dira e sad verovatno to moze dok kukuruz nenikne!?

Setva završena u subotu. Pioneer F38 na 21 cm vs ZP 606 na 26cm. Počinje utakmica. Posle setve njiva je iskembridžana, sada jedno vreme :riba:.

img0239ux.jpg

Šesti dan od setve,očekujem da se redovi vide kroz neki dan..

Danas pricam sa jednim profesorom i kaze da je zivotni vek zicara u zemljistu 3-5 godina,znaci nije obavezno ako nije bilo psenice 2 godine da se nece pojaviti trece i napraviti belaj u kukuruzu koji nije tretiran insekticidom.

A kako se zicari,zlatice i ostala gamad ponasaju,kada njivu prekrije voda?
Imamo jedan deo atara gde Tisa preti da ce se izliti,ljudi nista tamo ne rade bas zbog toga,trebao sam tamo sejati suncokret,ali cu jos malo cekati.
2 godine je bio kukuruz,pa bi sad bilo rizicno ,pa me interesuje,ako se Tisa izlije,da li ce ih podaviti/unistiti?

I o tome smo pricali jer navodno poplava moze da ga unisit u zemljistu,pa se umesalo par kolega koji imaju tifone i kazu da je to relativno tj. nekad uspe kad navodnjavaju,a nekad ne.

ljudi ja sam sad bio malo po polje zemlja ispucala trazi kisu, ako ne padne uskoro, zali boze pare i znoj nas.ako kukuruz nerodi ja ga sledece sejati necu.psenica i koncetrat za stoku i posejacu deteline i mozda xektar kukuruz ne vise.znao sam da gad docem iz njive da cu se nerviram:sjasi::sjasi::

NS 6030
Mnogo bolje nicanje.
photo0010.jpg

AS 72,saren,ima gde je extra,ima gde je zrno nabubrilo,a ima i gde cuti.
photo0009.jpg

Sejano na 28.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh