Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
10-dan od setve...90% izaslo,ima po neki koji je dublje i koji je u suvo,ali zadovoljan sam sklopom na ovoj parceli!
x1m17a.jpg
4iznr8.jpg
KWS Korimbos i Konsens

Juce zavrseno sve,poceo 17tog kuruze,suncokret na kraju,sve oprskano dubinski,plus total 2lit/h,plus u kuruzima 0,8lit/h Matona,sve je sprzeno,ovaj sto je sejan 17tog je na redovima,za sad najbolje izgleda Agrister,pa Florencija.

Pako sejan 20-21.04.Ovde sam napravio gresku jer je na tretirano seme bilo a posejao sam na ugar,zaboravio na zicare 100% ali izgleda da se dobro zavrsilo
fotografija06222.jpg

kukuruz koji sam sejao 17 i 18 aprila ima vec 2 lista, napreduje stvarno brzo, ima vlage toplo vreme koje mu pogoduje

Taj je baš rekordno brzo izašao.
Evo od mene nekih sličica sa današnje turneje , svetac je kod nas pa se nije radilo , ali zato sam malo škljocao neke utiske i moguće razloge nejednakog nicanja , da ostane da vide neke buduće generacije kako smo se mi trudili oko našeg posla .

Dakle sijano 18. 4 , prilično dobro izašao

DSC03542_zps48a13681.jpg

Ovde da se vidi gustina , kasnije neki kažu da nije na 15.8 cm , inače startno djubrivo je išlo na odgovarajuću dubinu , to smo se najviše trudili , ali ponegdje malo djubriva ostane na površini , jedno 30 % . Jest da je to rijedak slučaj ali neznam zašto.

DSC03544_zps68b231ed.jpg

(Tu je i alat bez koga se ne šeta sada po njivi)

E sada , iako je nicanje dobro , a tek je drugi dan od početka nicanja , ipak me najviše zanima zašto nema biljke tamo gdje treba da bude . Evo nekih razloga , prvo je da zrna nema uopšte , to je do sijačice :

DSC03545_zps739580a8.jpg

Drugi slučaj je kada se busen nadje u redu , vidi se ispod njega kad je sklonjen mala biljka , koja bi bilo njena sudbina teško je reći , razlog je priprema:

DSC03546_zpsc4bf535e.jpg

Evo sad jedan zanimljiv slučaj , neznam sigurno razlog , klica je strunula , najvjerovatnije je razlog loša sreća da se zrno nadje tačno na zrncu uree . Doduše ima i neka mala rupica na vrhu zrna , a tretirano pončom ful , zagonetka :

DSC03547_zps3bf3949a.jpg

..ajmo dalje , ovde se vidi tzv listanje pod zemljom , tu je najčešći razlog pokorica , zatim jaka doza acetohlora u slaboj zemlji , to nijedno ovde nije slučaj , nego konda preduboko je zrno otišlo , kako i zašto neznam :

DSC03550_zpsfb7f99e2.jpg

Ovde je razlog nedostatak vlage :

DSC03551_zps08564f8a.jpg

Još samo sličica da se vidi kako je "nedodirljiv" kukuruz duplo tretiran pončom :

DSC03548_zpsfd42f7de.jpg

Bilo kako bilo , kolko god se trudim uglavnom fali oko 5-10% sklopa , još jedan od razloga što sijem gušće . Ovde naravno ide navodnjavanje , njiva visi iznad rijeke Vrbas.

Malo sam pretjerao ali vrijedi za početnike .

Kukuruz sejan 19.04.
img3821.jpg

Sto se tice zicara, nikad nesejem ni jedno zrno bez zastite protiv zicara. Sto kaze Sale ako slucajno imas zicare tek sad krecu pravi problemi.

Vlado mi verujemo u boga , ali u ovom zanimanju crveno slovo ne postoji. Isto kao sto ga nema ni u jednoj drzavnoj ili privatnoj firmi.

Momo koliko ti je đubrivo odmaknuto od reda?Kod mene na prvim njivama niklo 80%.Evo na slici kako sam sredio "one" njive,a na drugoj se vidi rad RD.u normalnoj njivi ,u zimskoj brazdi iz direktnog prohoda.Samo da je suvo.
10mucns.jpg
331evl4.jpg

Član @bećarina@ ima redove ko da je koristio snajper. Ja ovakve još nevidjeh.

Frenky;Sale ratar

Jbg,jurnjava i zaboravio sam,setio sam se kad smo stigli na pola njive i izbacio Paka i sipao DKC sa poncom.Do sad nisam nikad imao problema sa zicarima ali sam mislio da probuse seme i ono ne klija...ali izgleda nisam dobro mislio?Sta mogu da mu sad urade-uniste?

Može sve do kraja 6.og meseca .Kukuruz jednostavno tuguje ,i kad ga iščupaš može biti po mekoliko komada ubušenih u stablo.

Nisam znao da moze i tako da ga napada.Praticu ga kako se ponasa naspram DKC-a pa ako pocne da zaostaje setvospremac ce da ga izleci.

Imao sam prilike da se borim sa njim dva puta iako je seme bilo tretirano isekticidom, jednostavno kad je napad velik što kaže Spasoje po par komada na zrno onda je zlo, gledaš kako se pati a neznaš kako da mu pomogneš a može da mu se pomogne samo mora volja i::novac::, veoma je bitno na vreme ga otkriti i što pre početi borbu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh