Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bogami kod mene ko do sad nije posejao bolje ni da neseje, jer je vlage sve manje i manje pogotovo ko nije zatvorio brazdu ranije, a kiše ni na vidiku. mogu slobodno da kažem da je kod mene u selu setva završena na 95% površina...

Kod nas je intenzivno počelo spremanje oko 10, prva parcela ja posejana 15, i eto za desetak dana skoro sve posejano...

Kod nas su tek poceli,18.04 da seju.
Ja licno 19.04 sam zapoceo,a znam dosta kolega,koji su tek od ove nedelje krenuli.
Ima neke parcele gde jos uvek voda stoji,a ima gde je i blato,a ima i rudina,gde Tisa preti da se izlije,ljudi tu jos nista nisu radili.

I ja sam moju prvu parcelu posejao 18. a poslednju 23. Krenuli kukuruz, pa suncokret, pa završili kukuruzom... Već sam u nekoj temi pisao, naša zemlja je veoma specifična, mora se povesti računa o vlagi jer se ona lako gubi pogotovo ako ima vetra. Ono što je zatvorena vlaga u martu ima je na pretek ovo što je rađeno u aprilu nemože baš da se pohvali sa vlagom. Mi smo naše ugare baz zato odmah dvaput prošli spremačom u aprilu da ne bi vetar isusio setveni sloj, a u martu nismo jer je bilo isuviše vlažno...

Dal bi valjalo na zemlji koja se niti sa 3-4 prohoda ne može usitniti baš najbolje, jel bi valjalo nakon sjetve kuruza proći tu parcelu sa valjkom?

Nema takvog nigdje u selu nažalost.
Na ostalim parcelama gdje je finije usitenjeno pokuso bi sa obicnim valjkom. Svugdje citam da je to dobro povaljati nakon sjetve.

juce zavrsio setvu kukuruza, kermes i florencu....kod nas ko je sejao u proslu sredu i cetvrtak, uvrstao se...jutros sam video...juce nije bio nikao...aj zdravo

Ja sam sejao 17-og i nije sav izasao,ali vide se vrste i izaci ce za 2 dana sav.Tu je bila proba i sejalica je dosta duboko isla,verujem preko 7 cm,a ima i problem sto je tu bio dobar pljusak i napravila se kora debljine 1-1,5 cm i malo se muci da izadje ali verujem da ce izaci sav kao sto sam i rekao!Kisa bi u svakom slucaju dobro dosla ali je nema!

Sejao 19-tog izasao skoro sav a svake godine ista prica na svim parcelama,uvucem red 35cm od granice da ispostujem komsije i BUKVALNO na svim njivama oni poseju na granici i jos udju u moje...zali boze tog kukuruza na razmacima od 10-15cm...opet ih moram obilaziti

A zamisli kod mene isto tako poseju na granicu, ili cak u moje, i onda pomere dzak koji oznacava medju, da kao bude da su posejali u svoje. A pre toga zatrpali rupe i kamenje setvospremacom.
Inace ovde je vetar prilicno isusio zemljiste, vlaga tek na 7-8cm, markir od sejalice izbacuje suvu zemlju .
Oni sto su ranije sejani kukuruzi su vec napolje

Danas zavrsen kukuruz.Za kraj Florencija na 22cm i NS 6030 na 24cm.Videcemo sta ce biti na jesen.
A evo sta je sejalo:

wp20130426001.jpg

wp20130426002.jpg

samo da napomenem da masine nisu moje vec od drugara
CASE 125 + Sola Prosem K 6 redova

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh