Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
zna li neko gde mogu kupiti hektometar ugradio bih na kombajn, i koja je cena

Miso,malo sam ja pretero,ni ja nisam za brasno,ali cudim me da nije izmrzlo ako je orano u januaru,zimsko oranje predjes jednom to je vec za setvu.

U , ništa za sada . Ja svoje prešo dva puta tanjiračama , ali ipak se nije moglo dovoljno usitniti , Sad pripremam i sijem druge njive to je na čekanju , možda naleti neka kiša pa kembridž , platim uslužno . Sinoć smo imali litru dvije kiše , al ja se ulijenio pa došao oko 10 sa velikom frezom koju imam da probam . Na nju mogu nazad kopčati žinu sijačicu , ima meh lift , a planiram soju tu . Napravio krug , usitni kolko tolko , ali presuvo , ko u kamenolomu . Odusto sam do daljeg , žao mi nafte , da bar ima vlage ... Jedni orali , sad lome tanjirače , to je još gore . Jedni sad oru pa odma spremaju ,jedni pregrijavaju traktore sa rotodr. ni to nije to .. U drugim tablama gdje je uzorano zimsko posijano bez problema .
Tu ću ipak čekati , za soju nije kasno , a znajući ovu zemlju ako naleti kiša raspadaće se.

Nego u vezi kukuruza , kod nas je hit sezone, fora sa sijanjem 2 ili još češće 4 različita hibrida u red do reda . Svaki dan čujem od nekog da je to radio ove godine . Uzimaju npr 2 hibrida grupe 400 i 2 grupe 500 pa izmiješaju dabi duži period bio dostupan polen sa metlice u vrijeme oplodnje . Neko je ovde progurao tu foru i mnogi se primili . Svi kažu ima logike je rsu primijetili prošle godine da je bila bolja oplodnja do komšijske njive , ali meni to nije baš tako idealno, neznam.

Kod nas su neki prije miješali ali dve sekcije jednog a dva drugog semena.Za sada nije niko ovima što sam sejao.Teoretski ima smisla.

Pa jedino ako zadese vruićine kada se raniji hibrid metliči pa da dobije kasnije polen od kasnijeg ako tada bude povoljnije vrijeme . Pitanje je kolko brada(svila) može da čeka , nemože ni ona da raste do zemlje . Ako bude kasnije vrće onda za ovog kasnije fao hibrida ništa ne znači .
Ispada opet lutrija .
Pošto je period oplodnje daaaaaleko najvažniji period u sezoni kukuruza , najviše treba gledati kod odabira hibrida kako se oplodjava u lošim uslovima , i to više iz iskustva a manje šta piše na tarabi.
Rani porast , stejgrin , otpuštanje vlage,visok, nizak, .. manje više ako nema zrna na klipu.

Ja sam juce sejao 6 kj f38 i to 4kj na 22cm i 2kj na 21cm...promoter, komsija sto radi sa Pioneer-im, mi je preporucio 21cm ali sam ipak povecao malo, ko zna kakva ce biti god opet...

Vide li se nekome redovi i kad je sejao?Cujem danas od prijatelja da je izbio za 5 dana...dobra temperatura ali mi je to nesto bas bas brzo:sta:

Ja sam za probu posejao 17-og,znaci danas 7 dan nije jos izasao,mada mu ne treba jos puno.Klijavo je svaki i klica je na 1-2 cm sto ne izbije,znaci za 2-3 dana bice vrste...

Ja sam 19-og otici cu predvece bas da pogledam ali mislim da je rano,ovaj jedino ako nije posejao 1 cm plice od mene a isto je sejao kad i ja...opet kazu izbije na temperaturi od 20C za 5 dana a ova kod nas je blizu toj...ne znam a moram prebrojati sklop zbog neverovatno sitnog zrna u setvi

proslu sredu poseao 434 zp i 444 ns na 30 , bacio 100 kg ureje po kj pre kisa i u kutije 120 kg sana, pa sta bude. nesto mi je rano za nicanje al icu da proverim danas mu je sedmi dan kako je posejan.

Na pitanje ratara kako obaviti setvu ovog proleća, poruka glasi: Kakvo nam je stanje vlage u zemljištu, kakav je raspored mineralnog azota (N-min) po profilu i koliko tog azota imamo u zemljištu u ovom momentu (pre setve). To su osnovni elementi koji definišu gustinu setve i đubrenje sa azotom u proleće! Podrazumeva se za odabrani hibrid koji ćemo gajiti. Važan element u proizvodnji kukuruza je količina zimskih padavina. U ovoj godini do kraja marta (u zimskom periodu) palo je od 282 lm-2 u Sremskoj Mitrovici do 387 lm-2 Kikinda. Odnosno, od 5 do 165% više od višegodišnjeg proseka. Postavlja se pitanje da li su godine sa izrazito velikom količinom padavina u toku zime i rodne godine? Odgovor je nisu, ali ne mogu biti ni katastrofalno loše kao godine sa malom količinom padavina. Na iskorišćenje potencijala rezerve vode u zemljištu, u proleće značajno utiče količina i raspored azota po profilu zemljišta. Proizvođači koji su u jesen na vreme poorali i primenili optimalnu količinu azota (50% i više od planirane količine azota koju je potrebno dodati mineralnim đubrivima u jesen), mogu da planiraju i gušću setvu kukuruza (70 x 22,5 – 20,0 cm). Proizvođači koji su u jesen primenili male količine azota (ili ga iz nekog razloga uopšte nisu primenili), treba da seju na veći razmak biljaka u redu (70 x 25,0 - 22,5). Ukoliko je u jesen primenjena neracionalno velika količina azota prinos može da bude manji za 1,08 tha-1 i više (8,5%). Istovremeno može doći do pomeranja azota izvan zone korena, a na njivama sa plitkom podzemnom vodom i do podzemnih voda. U tom slučaju „zagađujemo“ podzemne vode sa nitratima što je opasno, izgubićemo deo azota a kupili smo ga. Za uspešnu proizvodnju svi ovi elementi moraju se analizirati na nivou svake njive i mikro reona. Samo tako možemo stići do željenog cilja. U protivnom proizvodnju će nam voditi vremenski uslovi, a mi ćemo biti samo nemoćni posmatrači, umesto da agrotehnikom koristimo potencijal godine, njive i hibrida. Da li smemo dozvoliti da budemo nemoćni posmatrači? Često se dešava da na istom mikro-reonu imamo značajnu razliku u sadržaju vlage i mineralnog azota. Ta razlika zavisi od preduseva, prinosa preduseva, kapaciteta zemljišta za vodu, primenjene agrotehnike i drugih činjenica – kaže se u poruci stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Za „AgroServis” ovi stručnjaci nisu želeli da prognoziraju ostvareni obim setve, ali su rekli da je ona započeta još 15. aprila, a da se lako može dogoditi da bude manja nego prošle godine.

E svašta se piše. Pa ko baca toliko Azota u jesen? Kompletan tekst bi mogao da se prokomentariše na sledeći način: Ako se pogode vremenski uslovi i primeni dobra agrotehnika, na dobroj zemlji biće dobar rod, a ako ovoga ne bude neće. Trla baba lan...

Pošto je period oplodnje daaaaaleko najvažniji period u sezoni kukuruza , najviše treba gledati kod odabira hibrida kako se oplodjava u lošim uslovima , i to više iz iskustva a manje šta piše na tarabi.
Температура за оплодњу. Али кукуруз је и највећи потрошач воде баш у тој фази, метличења и оплодње. Тако да ако нема киша, одмах већа темепратура, нит оплодње, нит класа. По Марфију, увек у пакету.

moje neko misljenje je da ce pre kukuruz da izgori ako zasusi zbog velike kolicine djubriva i gustine velike.to sam i sam video na ogledu.neznam kako smete da se kockate sa velikim rizikom.a osetili smo svi prosle godine.

svako ima svoje , al teorija i praksa nemoraju uvek da se slazu. priroda je priroda i od nje sve zavisi, a mismo tu da pomognemo kolko mozemo.

moje neko misljenje je da ce pre kukuruz da izgori ako zasusi zbog velike kolicine djubriva i gustine velike.to sam i sam video na ogledu.neznam kako smete da se kockate sa velikim rizikom.a osetili smo svi prosle godine.

To se meni desilo prosle godine,bolji prinos imali oni sto nista nisu bacali

Mi smo ove godine sejali na 19,3 cm: KWS 3381,DKC 4795,pionir F-73 ,N01,P0216 .Na 20,3 je sejan Pako i DKC 5276.Setva je obavljena 20,21 i 22 aprila.

Sve sam ove godine sejao na 22,7 razmak...Za 13,25 k.j kukuruza potrosio sam tacno 18 kesa od 25.000 zrna imao sam od prosle godine 3-4 kg,tako mi ostalo i ove godine!Znaci trosio sam po 1 k.j 1,35 s.j ili ti 33.570 biljaka po k.j (59.000/h) Napominjem sve za branje,KWS i Pioneer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh