Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
E kod mene je juče gotova setva kukuruza za ovu godinu. Sejano je 4 hibrida, Pionir F 38, DKC 5143 i 5783 i NS 6030. Razmaci su na 21 cm i na 22,8cm (u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i preduseva) a NS je posejan za berač na 25 cm...

Evo i jedan video:

Danas poceli da sejemo kukuruz,za pocetak zp 666,nastavak sa as 72 kad zavrsimo zp.

Na sledecoj slici se vidi razmak koji je prema tablici sa sejalice 24 cm,nisam merio,ali reko bih da je to to:

Singentin pako , sj od 25000 je teska 5,1kg, nisam nikad sejao tako malu kilazu . Da li da sejem s plocama za suncokret, sta mislite?

Singentin pako , sj od 25000 je teska 5,1kg, nisam nikad sejao tako malu kilazu . Da li da sejem s plocama za suncokret, sta mislite?
Ja sam to jednom vec radio ,posto sam zaboravio kuci ploce za kukuruz a predhodno sam sejao suncokret , ipak sam uspeo da posejem ali nebi to radio jos jedared.Naime morao sam brisace skroz podici i traktor pod punim gasom da bi bilo dovoljno vakuma.Kada je seme sitno zauzme rupu na ploci ni brisac nije potreban, seme nema sanse da se duplira.

Da li neko zna koliko seme kukuruza moze da prezivi u suvoj zemlji, jedno 10% semena mi je ostalo u suvom jer nisam bas najbolje odradio predsetvenu pripremu na nekim parcelama?

Ja sam to jednom vec radio ,posto sam zaboravio kuci ploce za kukuruz a predhodno sam sejao suncokret , ipak sam uspeo da posejem ali nebi to radio jos jedared.Naime morao sam brisace skroz podici i traktor pod punim gasom da bi bilo dovoljno vakuma.Kada je seme sitno zauzme rupu na ploci ni brisac nije potreban, seme nema sanse da se duplira.
I otac mi rekao da to ne radim, zbog vakuma.
Medjutim meni je da se seme ne provlaci kroz rupe ploca za kukuruz i onda kroz turbinu napolje. Verovatno cu poneti i ploce za suncokret pa cu videti na licu mesta, posto mi ostale neke dalje njive.

nemoj to da radis, koristi ploce za kukuruz sejao sam i manju kilazu samo nasteluj skidace.

QUOTE=Švajger;688184]Mišo, jel moglo to malo bolje da se ''učini'', mislim na predsetvenu pripremu...[/QUOTE]

Moglo je da je covek koji je radio iskusan,ali kako mu je prvi put,dobro je. Moj brat meni da pomogne,ode da radi,nisam ni isao da vidim kako je,uzeo covek tanjiracu,ukosio koliko je god mogao,prosao dvaput,i kako mi malo pre kaze,cim zadimi,on podigne,pa je posle toga isao drljacom. Kad sam otisao sa sejalicom da sejem,e vala nema povratka,slikacu sutra kako izgleda ono sto sad idem da pripremam za setvu. Vladimir92,ionako ne volim da je kao brasno,ako padne kisa,upropastio sam sve,bar na toj njivi. Ostale su drugacije. Orano je polovinom januara.

Nice kukuruz sejan 13.4 losija je slika al vidi se
slika476.jpg

Da li neko zna koliko seme kukuruza moze da prezivi u suvoj zemlji, jedno 10% semena mi je ostalo u suvom jer nisam bas najbolje odradio predsetvenu pripremu na nekim parcelama?
Moze dosta dugo da stoji u suvoj zemlji,cak sta vise i bolje u potpuno suvoj sacekace kisu i gol.Jedno dobro valjanje moze mnogo da pomogne, ja sve kulture valjam ove godine:off_topic:

kristal hvala najlepse na odgovoru!Posto sam sejao u petak da li smem sutra da povaljam posto je negde gde je vlaga vec pustilo klicu duzine 1-2 cm?

To moras na licu mesta da utvrdis, nazalost nemoze se preko kompa u vezi toga dati savet, rizicno je jer kad se polomi klica druga neraste.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh