Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
kako moze kod vas zp hibridi da kostaju skuplje nego kod nas u Makedoniji,na strani zp hibrida http://www.mrizp.rs/ pise da je zp 677 25000 semena kosta 3,350 dinara (29.9 euro) a kod nas u Makedoniji je jedna jedinica 25000 semena je 23.7 eura,pozdrav
Rabati,popusti...a i to je balkanska bolest.
Uvek su proizvodi iz maticne drzave skuplji,nego u komsiluku.

Nismo to mi izmislili, vec je tako trziste.
Nemacki auti su skuplji u Nemackoj nego u Americi.

traze nova trzista posto su kod nas poceli da gube bitku zbog uglavljivanja loseg semena,ali i neki stranci su se ugledali na njih. medjutim mogu ovi nasi da im pariraju svima samo da je seme 1 klasa a ne otpad.

Prosle godine smo isli da posetimo institut u Zemun polju, bilo nas je jedan ceo autobus, to je organizovao sam institut, dosli su po nas i vratili nas kuci. Kad smo vec bili tamo nekolicina njih je odlucila da usput uzme i semenski kukuruz direktno u njihovoj prodavnici nadajuci se da ce biti jeftiniji nego kod nas. Na kraju je ispalo da su kod nas u poljoapoteci isti hibridi bili jeftiniji nego na institutu. Ovde kod nas kako god okrenes i kad mislis da si dobro prosao, uvek se zaj...

Ne KAMENI, ja sam zadovoljan sa domaćim hibridima, od drugih kuća na mojim njivama je bio samo as 72 i nije ništa bolji od gore pomenutih a radim uslužno komplet usluge ljudima koji seju strane hibride i nevidim nešto bolje prinose od domaćih i ove godine će biti ogleda kod jednog koperanta gde će se sejati domaći i strani hibrid pa ćemo videti razlike.Težim ka stabilnim prinosima, ni najbolje ni najgore, hoću da imam dobar rod i u dobroj i u lošoj godini kao što je prošla, ja gledam da bude dobar prosek na kraju godine sa cele površine.

Pešut danas sam doneo ns hibride i težina setvenih jedinica je sledeća; 6030 8,55kg a 4023 i 7020 9,40kg. Danas su oma posejani na probu da vidimo šta će da nikne.

Sale, dal ove hibride iz FAO grupe 400 bereš u klipu ili ih skidaš u zrnu ?

Ovaj 4023 će sa 7 jutara verovatno biti obran u zavisnosti od jesenjašnje cene ako mi se ne isplati vrći a 19 kj gde će biti posejano pola zp427 i pola ns 4023 planiram da vršem.

@sale ratar
Iako ne sejem domace hibride (iz poznatih razloga koje sam navodio vise puta), skidam ti kapu sto sejes domace i pomazes nasu industriju :ppozdrav:

Ove godine ću i ja da radim mali eksperiment. Sejem 11 kj kukuruza. Sve će biti na sojištu. U jesen bačeno 120 kg/kj MAP-a, i u planu je da se baci još 150 kg/kj UREA-e. Pola parcele Pioneer F38, a pola parcele ZP 606. Javljaću rezultate kako vreme bude prolazilo. Ako ne bude neke velike razlike, od sledeće godine i ja se okrećem domaćim hibridima.

2011. godine sam sa Pionir f38 ostvario zavidan i ujedno i rekordan prinos na mojim parcelama 7600kg kj suvog zrna. Ove godine manje sejem zbog plodoreda, pa samo sejem sorte za branje u klipu.Ako uspe ZP606ili bilo koji domaci hibrid da rodi priblizno toliko suvog zrna ja ponovo sejem domace :bravo:

bilo bi zanimljivo pratiti ceo razvoj i na kraju videti sta je ustvari dobro za dzep, da vidimo dali je ono sto je lepo za oko lepo i za dzep.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh