Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@FEAR , kažeš "bez veštaka" ?? Jesi li "bacao" šta prošle godine i kolki je bio rod ? Hoćeš li sledeće godine " bacati " i šta misliš kolko bi bilo roda da si nešto "bacao" ?
Možda se nekad čak ako je jaka zemlja a slaba cijena te godine donekle i isplati , al pitam jer dugoročno se sigurno moraju nadoknadjavati elementi koji se iznose jer šta će onda na kraju ostati ?

Nisam prosle godine bacio nista,bio je suncokret a ove takodje,planirao sam tu sada baciti 250-300kg ta parcela je malo udaljena pa rekoh preskocicu...bila je tu uvek dobra zemlja,nije se dekalb generalno ni ove godine dobro pokazao u poredjenju sa drugim hobridima,2010 kisna dekalb porazbiojao sve ali cim je 10-tak tropskih dana neverovatno strada,delim misljenje da se moraju nadoknaditi elementi a opet jako je lose izgledao...visina 1.3m prelomljena svaka stabljika i nisam imao problema sa crvima ali danas cujem da se i neki drugi zale,malo jaci vetar i polegne stablo koliko je slabo...na parceli na kojima sam imao psenicu prosle godine nemam ovaj problem

Ja sam danas brao kelogi usluzno Pioneer Y12 obro mu 6 jutara nabrali 3,5 vagona ili ti 7 zmajevki klipa, imamo jos 12 kj usluga brat to nam je jos neka 2-3 dana i gotovo za ovu godinu !

:off_topic: 1 hvat ima 1,89m koliko ja znam. Njiva na običnoj duži ima 383m. 1,5m s jedne i s druge stane, je put. Dakle 1,5m i komšija od preko puta 1,5m je 3m put. Ostaje 380m
I sad, 1 k.j. ima 5755 m2, podeljeno na 380m= 15,14- to je širina njive u metrima. A 8 hvati je jednako 1 k.j. Znači 15,14 podeljeno na 8 = 1,8925m
E sad, što svi imamo hvat koji ima 1,92m i sl, to je nešto drugo, jer na 1-2 k.j. se skoro ništa ne primeti, čak i na više se poseje vrsta do vrste...ali 1,89m treba da ima 1 hvat po katastru.

Ako imam na 1 hektar oko deset tona to jest 10 000kg kuruza u klipu, koliko mogu zrna očekivat od toga otprilike?

Sada da ga kruni imao bi oko 7500 kg ali ako ga kruni u maju neće imati toliko ,možda 6500 kg.Zavisi od trenutne vlage ,kvalitet klipova .....

Ostalo mi nesto kukuruza u prikolici,zadnje sto sam brao i zrna ispod elevatora...juce ga okrunili,provejali,predato 4500 kg sa 20,4 vlagom!Sutra ce da uplate pa mogu napisati i cenu,posto se nisam nesto raspitivao,mala je kolicina...

Nije hvat, vec FAT.
Duz je 200 fati sto mu dodje nesto ispod 380 m.
[h=1]Хват (мера за дужину)[/h]Из Википедије, слободне енциклопедије

Хват је старинска мера за дужину и износи 1,89648384 метара, заокружује се на 1,8965 метара. Jeдиница хват је индентична Аустријској јединици "Wiener Klafter", и представља 6 бечких стопа (1 бечка стопа = 0,31608064 метара). Аустријски систем мера се користио у Војводини када је била део Аустроугарске монархије до 1918. године , али су земљишне књиге вођене по истом систему мера током краљевине Југославије и после Другог светског рата. Тако да се називи ланац, јутро и хват још увек користе у дефинисању површине неке њиве од стране земљорадника.[SUP][1][/SUP][SUP][2][/SUP][SUP][3][/SUP]
Квадратни хват је према томе 3,596712 квадратних метара.

danas merio vlagu na f02,9494 i p1114 i nema razlike sveje oko 18 ...kad ce da spadne sam bog zna,a klipovi sve manji nekako se skvrcili,poceo sam da sumnjam u prinos ........

:haha::haha::haha: a 5.5t-7t prosek,nemoj misliti da se smejem tvom jadu vec me podseti na Momovo cuveno zapazanje kako se njive cudom smanjuju u jesen a kod tebe se smanjise za 20 dana oktobra:haha::haha::haha:

Meni jos dobar prosek 4300kg/j suvog zrna

juce krunili moju najgoru njivu, neki pioneere 9240 kg ukupno 2kj vlaga 16.3%... vise je dao nego sto sam ocekivao . Jakoo gadno je izgledao taj deo atara je najmanje kise dobio.

Ako imam na 1 hektar oko deset tona to jest 10 000kg kuruza u klipu, koliko mogu zrna očekivat od toga otprilike?

20-30% manje, mozda i vise od toga sve zavisi kad ga krunis i koliko je bio sirov u berbi racunaj na minimum 3000kg-3500kg manje...
najbolje ga je kruniti u februar-mart jel je tezi a ako ga krunis u avgustu onda je suv ko barut i narano manje ce i izmeriti...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh