Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Generalno ima dosta loših ali svaki ima kakav takav klip što prošle godine nije bio slučaj.Nije sjajno ali je ipak malo bolje nego prošle godine.

Maticu negde sam na forumu napisao(neznam sad tacno gde,mozda i u ovoj temi)da ove godine crvenila narocito ima pored repe,eto to se ove godine pokazalo kao novost kod nas a pored strnjika skoro da uopste nema.
Evo nasao sam.

ddragan
    user-online.png

Juce sam se vozao bas dosta dosta po ataru i gledao kakva je situacija.Prosle-pretprosle godine najjaca ostecenja od crvenila su bila bas pored strnjika a juce nisam primetio uopste ostecenja pored strnjika.Moguce da je razlog taj sto su ove godine skoro sva zita prskana insekticidima,a cikade izlaze iz psenice i napadaju kukuruz.
    Ali primetio sam da pored repe ima jako puno crvenila,i to ne jedna dve njive nego bukvalno na svakoj njivi gde je repa pored.

evo na ovoj slici su prvi simptomi pojave crvenila i odma se primeti da je klip tanji.Za mesec dana tog klipa verovatno nece da bude jer je u zrnima mleko a vegetacija je prekinuta i osusice se tj ostace samo gola sapurina.
    fotografija10731.jpg

Poslednja izmena:
Sad bas dodje iz obilaska i mogu reci da ko ima kukuruzu iz kasnije grupe zrenja ili je okasnio sa setvom nece imati nista kao i prosle godine. Ista slika

Generalno ima dosta loših ali svaki ima kakav takav klip što prošle godine nije bio slučaj.Nije sjajno ali je ipak malo bolje nego prošle godine.

"Vaši se izveštaji očito ne slažu. Toplica kaže belo, a Kosančić crno. Da li ti, Kosančiću hoćeš crnim da me obeshrabriš, a ti Toplice belim da me ohrabriš?"

Vi kanda obilazili atar niste isti.

Pioneer colomba dosta obecavao, ali susa je i kod njega ucinila svoje, da napomenem da su ovo klipovi sa jedne stabljike.
cwcg.jpg

Medjutim mene brine klip na drugoj slici isto colomba i sa iste parcele, ali je kasnije nikao zbog nedostatka vlage u setvi. I sad ako cekam njega da lepo sazri, strah me je da berac ne okruni ovog sto je na vreme nikao i koga ima 80%. Molio bih iskusnije da mi kazu za koliko dana bi trebao da se bere ovaj kukuruz, prvi put sejem pioneer pa nisam bas iskusan s njim, a i potrefilo se da je neujednaceno nikao. Znam da sa slike ne moze bas najbolje da se vidi, ali sta cu.
4dk6.jpg

Moj V52,ubrao sam 4 klipa,,po dva gde je suva komušina i dva gde se još zeleni stabljika.
dsc0482.jpg

dsc0484.jpg

dsc0485.jpg

dsc0488.jpg

dsc0506.jpg

Kod ovih suvljih vlaga je sigurno ispod 30%,dok ovi drugi imaju između 33% i 35%.Ovaj manji je nikao posle 15 dana jer je bio posejan u suvom pa je čekao đurđevdansku kišu.Takvih sigurno ima jedno 4000 stabljika,i ni jedna nije jalova bar koliko sam uspeo da primetim ali tu klipovi neće biti veći od 80 grama.
dsc0518.jpg

dsc0514.jpg

dsc0519.jpg

Sklop je po mojoj proceni oko 62-63000 biljaka

Merena vlaga danas, F38 ima 28,6% vlage, potpuno je suva stabljika. Da beremo sad bi bilo idealno da se počne, ovako ako nastavi da prži počinjemo krunjenje posle 1.9.

Ti mislis da bi trebalo da budu indenticni podaci?
Zar ne vidis da je Matic iz Srema,a worm iz Banata?

Znam. Worm je dole malo jugoistočnije od mene. Prošao sam pre par dana kroz njegovo selo i jesu kukuruzi u većoj meri podgoreli. Ima i kod mene svašta, ali u mom kukuruzu konkretno nema još podgorevanja, klipovi dovršeni do vrha, u voštanoj fazi(ne može za kuvanje) i stoje uspravno, a pozna je sorta, posejano u optimalnom roku. Ima slika od pre tri dana par strana u nazad.
Inače, ja kukuruza sejem samo za sopstvene potrebe i to isključivo na parcele gde prema analizi zemljišta humus prelazi 4%. Ne može kukuruz bez obilnog navodnjavanja da uspeva na oskudnim zemljištima.

- - - - - - - - - -

Pioneer colomba dosta obecavao, ali susa je i kod njega ucinila svoje, da napomenem da su ovo klipovi sa jedne stabljike.

Medjutim mene brine klip na drugoj slici isto colomba i sa iste parcele, ali je kasnije nikao zbog nedostatka vlage u setvi. I sad ako cekam njega da lepo sazri, strah me je da berac ne okruni ovog sto je na vreme nikao i koga ima 80%. Molio bih iskusnije da mi kazu za koliko dana bi trebao da se bere ovaj kukuruz, prvi put sejem pioneer pa nisam bas iskusan s njim, a i potrefilo se da je neujednaceno nikao. Znam da sa slike ne moze bas najbolje da se vidi, ali sta cu.

Ne znam ništa o stranim hibridima niti me interesuju, ali za hibride renomiranih domaćih instituta za čuvanje na čardaku važi pravilo da se bere kada je sadržaj vlage u zrnu 20%.
Imaćeš problema sa tim stranim hibridima svakako jer jako brzo otpuštaju vlagu. Imaćeš velikih gubitaka pri skladištenju. Oni jednostavno nisu pogodni za čuvanje u klipu.

Ja sam ih brao oko 30% vlage kad imaju i nije bilo problema.Jedino sto nisam odmah punio ambar do gore nego na svaku rupu po malo(2-3 5-o tonke-zmajevke) pa kad zavrsim red ispocetka.

Ja recimo sejem Pako Sygentin,pratim vlagu tj smaram ljude iz zadruge da mi izmere vlagu svaki 2-3 dan kad dodje do tog perioda i otpocnem branje sa nekih 28% vlage,isto tako kod nas dosta ljudi seje B08 Pionirov i krene sa ranijim branjem i nema osipanja niti nekog problema prilikom cuvanja

Juče
dsc0519.jpg

danas
dsc0520.jpg

mislim da je to to.Sušilo se od juče popodne.Krt je kada ga stavim pod zub.Neki prosek je 170-180grama.Više niti ga gledam,niti ga slikam,čekam 15 septembar pa u silos.Ja sam mu ove godine maksimalno dao više neću ni da gledam ni cenu ni da li će biti kiše.Što mu je to mu je.Sledeći moj post što se njega tiče je sa vage u silosu

Ja recimo sejem Pako Sygentin,pratim vlagu tj smaram ljude iz zadruge da mi izmere vlagu svaki 2-3 dan kad dodje do tog perioda i otpocnem branje sa nekih 28% vlage,isto tako kod nas dosta ljudi seje B08 Pionirov i krene sa ranijim branjem i nema osipanja niti nekog problema prilikom cuvanja
Bo8 je druga priča u odnosu na druge pionire,njega nećeš obiti ni da ga od ploču lupaš,tu po malo spada i B23 dok se ostali beru na 28% vlage.pretežno su danas svi za krunjenje tako da ko bere u klipu treba dobro paziti,K67 pionirov se saspe kad vidi da berač prolazi putom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh