Kukuruz 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod nas ranije setve već uveliko žute,kasnije setve se još zelene i solidnih klipova ima i na jednima i na drugima.

Kako nije bilo , pa prosle godine kod nas sastavilo skoro 10 dana sa 40c.
Kod nas ranija setva i FAO grupe do 500 i bice nesto , a ostalo priblizno prosloj godini.

U ataru naidje na kukuruz koji odokativno polovina nema klip
slika659.jpg
i setva posle skidanja jecma
slika662.jpg

Danas obilazio kukuruze. Mogu slobodno reći da sam zadovoljan. Malo sam zeznu mašinu u setvi pa je raspored biljaka malo lošiji. Zemlja među mojim najboljima,veštak 150 NPK pod brazdu I 200 kg uree po kj. ZP 666 Malo podgoreo ,slabo nicanje (oko 75 %) taj je sada klip kao na slici .Sve naknadno što je izašlo samo komušina. Dobio I stajnjak jesenas Mikado,naplanski posejan na lošiju zemlju ali predusev dve godine soja pa pšenica. Spremno bilo za detelinu . Kermes ,najveće razočarenje klipovi 50-50 ko saprve I druge slike. As 72 trenutno najbolji. Još je ostalo da obiđem DKCa da rezultati budu kompletni.

- - - - - - - - - -

Izvinjavam se na nepreglednosti teksta ,ne može ENTER da mi odvaja redove . Komentar hibrida je posle slika.

Juce sam obilazio Pioneer F38, tek malo je podgoreo. Sejan je 20. aprila na 21 cm. Posle nicanja sklop je bio oko 95%, ali ja racunam da je 90%. U jesen je dobio 100 kg/kj MAP-a i predsetveno izmedju 150-200 kg/kj UREA, zemljiste je prva, ili druga klasa, kako je ko racuna.
Svaka biljka ima po jedan klip i klipovi su uglavnom iste velicine. Drugi, donji klip je zakrzljao, tek je krenuo, pa stao, nema nista od njega. Ono sto se meni svidja da svaka biljka ima klip i da su klipovi popunjeni i jednaki. Uzeo sam dva klipa cisto da izmerim, mada ja ne verujem u te racunice, ali znatizeljan sam.

Ovo su klipovi, to je neki prosek, nema ni mnogo manjih, a ni vecih.
sl273719.jpg

Okrunjeni veci klip ima 277 grama zrna (posudica ima 10 grama), dok mu je cuka, cokanj, ili kako vec 65 grama, dok manji klip ima 238 grama zrna i 52 grama cuka, cokanj. Izmerio sam tezinu jos 3 kompletna klipa i kretali su se u toj granici, vlagu na ta tri klipa nisam merio.
sl273731.jpg

Vlagu je pokazivao od 31,4 do 34 nesto, zavisi od klipa. Ja licno mislim da je vlaga mnogo veca i zato sam odustao od daljeg racunanja i merenja.
sl273722.jpg

Jbg, nikada nisam merio vlagu iznad 25%, tj. samo pre kombajniranja, a jos vise me buni sto je kukuruz zelen i jos uvek nije ni malo poceo da visi i tesko se ljuska skida. Jel brao neko F38 u klipu? Imam da biram izmedju njega i P1114 (kod njega mi je problem nejednako nicanje, pa su i klipovi negde manji), samo dve prikolice mi treba? N01 otpada iz te kombinacije.

Gledajući s leva na desno, prva dva klipa su KWS Krabas, druga dva DKC 5783, i poslednja dva NS 6030.

2h6aj4h.jpg

Ono što se na slici vidi jeste da DKC ima najmanji klip, ali nevidi se da ima 18 redova zrna , dok KWS i NS imaju od 12 do 14. NS će se brati u klipu pa ćemo tu znati odprilike prinos, a ova dva će se kruniti pa ćemo znati tačana. Inače i DKC i KWS su na nivama od po 2 kj, isti je datum sejanja (22.04) ista količina đubriva i sve ostao je isto od agrotehnike pa ćemo videti koji će se bolje pokazati.

Taj kws na slici mi se ne svidja , čini mi se da mu je manja gramaža zrna od ova druga dva . Ako ti se da izmjeri svaki samo zrno da vidimo . Naoko je najljepši NS.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh